Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mayıs '11

 
Kategori
Spor
 

Aquatlon (Aquathlon) ve Aqauthon nedir?

Aquatlon (Aquathlon) ve Aqauthon nedir?
 

Kısaca aquatlon' nun resmidir.


Aquatlon (Aqauthlon), tıpkı duatlon gibi triatlonun kardeş disiplinlerinden biridir. Duatlonda olduğu gibi iki farklı branşın kombinasyonu ile ortaya çıkmış olan bir çoklu disiplin yarışmasıdır. Bildiğiniz gibi duatlon yarışları, koşu-bisiklet-koşu şeklinde gerçekleşirken, aquatlon yarışları ise koşu-yüzme-koşu şeklinde koşulur. Ülkemizde koşulan duatlon yarışları sprint mesafe olan 5 km koşu - 20 km bisiklet - 2.5 km koşu şeklinde yapılır. Olimpik Duatlon ise 10 km koşu - 40 km bisiklet - 5 km koşudan ibarettir. Aquatlonda olimpik yarış mesafesi ise 2.5 km koşu, 1 km yüzme, 2.5 km koşu şeklinde olmasına rağmen düzenlenen yer ve yarış direktörünün kararına bağlı olarak farklı mesafeler de tercih edilebilir. 

Aqautlon için triatlonun bisiklet ayağı olmayan bir yarış disiplini olduğu da söylenebilir. Aslında bisiklet etabının aradan çıkarılmış olması aquatlonu daha zorlu kılmakta. Bildiğiniz gibi bisiklet etabında drafting yapılmasına müsaade edilen yarışlarda bazı zayıf olan atletler yakaladıkları gruplar sayesinde peloton sürüşünde drafting yaparak koşuya enerji saklama imkanı elde ederken, daha iyi bir derece yapma şanslarını arttırma olanağı da elde edebilirler. Diğer yandan aquatlon yarışları, triatlon ve duatlonda olduğu gibi bisiklet vb. ağır ekipmanların lojistiğine ihtiyaç duyulmadan gerçekleştirilebilecek basit etkinliklerdir. 

Aquathon nedir? 

Aqauthon da iki ayrı branşın birleştirilmesi ile ortaya çıkmış olan bir disiplindir. Aquathon, tıpkı aquatlonda olduğu gibi yüzme ve koşu branşlarının bir araya gelmesinden oluşur. Aradaki tek fark her branşın bir kez koşulmasıdır. Kısaca yüzmenin ardından sadece koşu yapılır. Yüzme, deniz kıyısında yapıldığı gibi, göl veya havuzlarda da yapılabilir. 

Tarihçe 

Aquatlon ve aquathon yarışlarının çıkış noktası cankurtaranlık mesleğidir. 1965 yılında Birleşik Devletler’de “Amerika Ulusal Surf Cankurtaran Derneği”nin (NSLAA) kurulması ile aynı yıl ilk ulusal koşu-yüzme-koşu yarışı gerçekleştirilmiş. Bildiğiniz gibi Birleşik Devletler 2 farklı okyanusa kıyısı olan ve cankurtaranlık mesleğinin önemsendiği bir ülke. İyi bir cankurtaran olabilmek için yüksek kondisyona sahip olma gerekliliği, bundan yaklaşık 50 yıl önce bu türden bir yarış disiplinin ortaya çıkmasına sebep olmuş. Modern anlamda yapılan “Cankurtaran yarış” mesafesi ise 400 m koşu - 400 m yüzme - 200 m koşudan oluşuyor. Günümüzde NSLAA surf, kısa kürek ve kurtarma yarışları düzenliyor. Yarışların birincil amacı, çalışanların moralini yüksek tutmak ve kurtarma becerilerinin geliştirilmesi ile kurtarma prodesürlerinin uygulanması. 

Diğer yandan, 1998 yılından bu yana ITU (Uluslararası Triatlon Birliği) tarafından geleneksel hale getirilmiş olan aquatlon yarışları, dünya çapında bir organizasyon halini alarak başlangıcından bu yana Avustralya, Meksika, Kanada, Yeni Zelanda, Portekiz, Japonya, İsviçre ve Macaristan’da “ITU Aquathlon Dünya Şampiyonası” adı altında koşulmakta. 2007 yılından bu yana aquatlon şampiyonluğu farklı coğrafyalarda farklı etkinlikler olarak da düzenlenmekte. 

Dünyada Aquatlon ve Aquathon 

ITU (Uluslararası Traitlon Birliği) ve USAT (Birleşik Devletler Triatlon) tarafından organize edilen yarışlar, koşu-yüzme-koşu şeklindeki aquatlon yarışları olarak koşulur. ITU aquatlon yarışı mesafesi, 2.5 km koşu, 1km yüzme, 2.5 km koşu şeklindedir. USAT’da ise 450 m-800 m-1000 m gibi farklı yüzme mesafeleri ile 3.8 km - 5 km - 10 km arası değişen koşu etaplarından
oluşan aquathon yarışları şeklinde düzenlenmektedir. 

Türkiye’ de Aquatlon 

Son birkaç yıldır aquatlon yarışı düzenlenmesi konusu birkaç kez federasyonun gündemine gelmiş olmasına rağmen bu projenin henüz hayata geçirilmediğini görüyoruz. İlk olarak 2008 yılında Eğridir’de yapılan triatlon yarışı sonrası zamanın Federasyon Başkanı olan Halil KILIÇOĞLU’ nun basına yaptığı açıklamada konu dile getirilmiş ve 2009 yılında ilk aquatlon yarışını Eğridir’de yapmayı planladıklarını beyan etmiş olmasına rağmen sonrasında konuyla ilgili bir gelişme olmamıştır. 

Daha sonra, Türkiye Triatlon Federasyonu’nun (TTF) 13 Şubat 2010 tarihinde Kemer’de yapılan 1. Triatlon Şurası’nda konuşan Başkan Hamdi GÜNEŞ, “Bu yıl Aquatlon denemesini yapacağız. Önümüzdeki dönemde yeni spor branşlarımızdan "Aquatlon" müsabakasının ilk denemesini yapmak istiyoruz” şeklinde açıklamalarda bulunmuştur. Geçtiğimiz yıllarda zaman zaman TTF tarafından dile getirilmesine rağmen bugüne kadar federasyonun faaliyet takviminde henüz bir aquatlon yarışının yer almadığını görülmekte. 

Kuzey Kıbrıs’ ta aquatlon 

Aquatlon yarışları, geçtiğimiz yıllarda eski başkan Pembe ABARHORLU zamanında Kıbrıs Türk Triatlon Federasyonu (KTTF) faaliyet takviminde yer almış ve gerçekleştirilmiş. Bu yıl göreve yeni başlamış olan Başkan Ahmet V. Çelik tarafından da aynı şekilde 2011 yılı KTTF Faaliyet Takvimi' ne alınması sağlanan aquatlon yarışlarının ilki bu hafta sonu 1 Mayıs Pazar günü, ikincisi ise 8 Ağustos Pazar günü olmak üzere 2 aquatlon yarışı düzenlenecek. Geçtiğimiz aylarda KTTF’nin 2011 yılı faaliyet takvimi haberini yaptığımız zaman konuyla ilgili olarak katılım şartlarını daha önceki yazımızda belirttiğimiz gibi öncelikle TTF’na başvuruda bulunma gerekliliğini hatırlatmakta fayda var. Yedidalga-Güzelyurt'ta gerçekleşecek olan yarış, 2.5 km koşu - 1 km yüzme - 2.5 km koşu şeklinde gerçekleşecek. Önümüzdeki günlerde bu yarışın ayrıntılı haber ve fotoğraflarını sizlerle paylaşmaya çalışacağız. Şimdiden tüm katılımcılara başarılar diliyoruz. 

Son Söz 

Yukarıda belirttiklerimizin ışığında, aquatlon yarışı, bisiklet vb. ekipmanların taşınması ve yarış organizasyonun bisiklet etabı için ekstra düzenleme yapmasına gerek duyulmayan daha basit etkinlikler olarak karşımıza çıkmakta. Sadece basit organizasyon olma açısından avantaj yaratmakla kalmayan ve de daha düşük bütçelerle gerçekleşebilecek olan bir etkinlik. Bu yıl "2011 ITU Aquatlon Dünya Şampiyonası" Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenecek. 2012 ITU Aquatlon Dünya Şampiyonası'nın ülkemizde gerçekleşmemesi için hiçbir sebep göremiyorum. Geçtiğimiz yıllarda gayet başarılı bir şekilde triatlon yarışlarına ev sahipliği yapan Çeşme beldesi aquatlon şampiyonası için biçilmiş kaftan olabilir. Bu türden etkinliklerin hem yerli hem de yabancı sporcu ve sporseverin ilgisini çekerek, ülkemiz ve federasyon adına yeni katma değerler yaratacağını ve böylelikle pastadan alınacak olan payın daha da artacağına inanıyorum. 


Çevremde gayet iyi yüzüp, koşabilen, ama bisikleti kötü olan sporcuların aquatlona, duatlondan daha fazla katılım sağlayacağına da eminim. Son yıllarda aquatlon yarışı düzenlenmesinin sık sık dile getirmesinin yanında en kısa zamanda hayata geçirilmesini arzu ve temenni ediyorum. 

Daha fazla alternatif spor haber ve fotoğrafları için cyclingtr ' yi tıklayın 

 
Toplam blog
: 180
: 4439
Kayıt tarihi
: 01.08.08
 
 

Kısaca -Yaş Grubu Türkiye Triatlon Şampiyonu, Vegan Triatlet, Türkiye Triatlon Federasyonu Eski B..