Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '12

 
Kategori
Dilbilim
 

Argo nedir? Kimler kullanır?

Argo nedir? Kimler kullanır?
 

“Argo Dili”hepimizin günlük yaşantısının bir kesiminde mutlaka yer almıştır. Kendimiz kullanmamış olabiliriz: ama çevremizden duymuşuzdur. Hele “ön gençlik” ve “gençlik” dönemlerinde mutlaka arkadaşlarımız kullanma özentisi yaşamışlardır.

“Argo” bağımsız bir kültür değildir; ama her kültürün bir “argosu” varır. Örneğin; kadın, denizcilik, hapishane, cinsellik, vb.

“Argo,” toplumda var olan, konuşulan, resmi ve ana dil dışında ‘oluşan,’ resmi nitelik taşımayan,’ günlük yaşantımız içinde ‘türeyen’ aslında ‘var olan’ bir dildir. Ülkelere göre irdelersek her ülkenin kendi dili dışında çok çeşitli “Argo Dili” de vardır.

 İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça veya Türkçe’de olduğunun aksine; ‘dilbilgisi kurallarına’ uyum göstermeyen, ‘asi ruhlu,’ ‘protest,’ ‘kolaycı/kestirmeci’ ifade şeklinin Türkçe içindeki sözcükleri ve deyimleridir.

“Argo” kültürümüzün ve alt kültürlerinin günlük yaşantımızın içinde doğurduğu olgulardır. (bebeklerdir.) “Argo sözcükler ve deyimlere” yaşam trafiğinde sürekli başkalaşım gösterdikleri için yenileri eklenir.

“Argo” türlü alt kültürlerde örneğin; hapishanede, kışlada, okulda, gemide, her birinde üretilen argo sözcük ve deyimler kendine özgüdür.

Ayrıca, sinema, tiyatro, TV dizisi, roman, öykü dilinde argo sözcük ve deyimlere yer veren konuların işlenmesi dünyada ve ülkemizde çok sık rastlanan bir uygulamadır. Türk tiyatrosunda “Keşanlı Ali Destanı” örnek olarak gösterilebilir.

Her alt kültürün argo sözcük ve deyimleri “anonimdir,” kendi içinde her gün yenileri eklenir

Peki ... “Argoyu” kimler kullanır?

Bu sorunun yanıtına öncelikle Osmanlı Tarihi ile başlayalım. O dönem başta “külhanbeyi,” “ayaktakımı,” ve “tulumbacı” olmak üzere “dolandırıcı,” “pazarcı” ve “Romanlarda” “argo” oldukça yoğun konuşulurdu. En çok “mizah” ve “küfürlü” söyleşilerde kullanılırdı.

Günümüzde ise, “her zaman,” “her yerde” kullanılmayan ya da kullanılması hiç hoş karşılanmayan; özellikle “varoşlarda” yaşayanların, “serseri takımının,” “eğitim düzeyi düşük,” toplumca “dışlanmış” insanların kullandıkları, onlarla “özdeşleşmiş” sözcük ve deyimlerdir.

Ancak, “buluğ çağı” sürecindeki “öğrenciler,” “madde bağımlıları,” “kumarbazlar,” “kabadayılar,” “eşcinseller,” “travestiler,”  ile “mahkum ve tutuklular” ve “genelev çalışanlarının” da “Argo Dili” vardır.

Toplumumuzda “kariyer sahibi,” “eğitim düzeyi yüksek,” “görgülü” ve “denli,” “uygar” “ortalama bir insan” “Argo Dilini” kesinlikle kullanmaz.

Kullanırsa “kaba-saba,” “itici” ve özellikle “saygısız” olarak algılanacak, toplumda kendine yer bulamayacak, DIŞLANACAKTIR.  Bir “eğitimci” hiç “argo sözcük” KULLANIR MI?

 

 
Toplam blog
: 392
: 908
Kayıt tarihi
: 27.11.11
 
 

1951 Muğla doğumluyum. Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'ni 1974 yılında bit..