Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Kasım '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Aşılama kimlere uygulanabilir?

Aşılama kimlere uygulanabilir?
 

Aşılama Kimlere Uygulanabilir?


Aşılama kimler için uygun bir tedavi?

Çoğunlukla aşılama yöntemi tedavi uygulanılacak çiftin öncelikle özel olarak değerlendirilmeye alındıktan sonra uygun olan tedavi yöntemi ile başarı oranları daha fazla arttırılabilmektedir. Aşılama yöntemin de en önemli olan kısım ise erkeğin spermi ile kadının yumurtasının uygun şartlar da birleşerek döllenmesini sağlamaktır. Bu sayede daha sağlıklı bir embriyo elde edilerek hem anne adayının hem de baba adayının bütün genetik materyallerini taşımasına ve bütün hücre gruplarının da laboratuar ortamın da oluşarak meydana gelmesi sağlanmaktadır.

Fakat bazı durumlar da ise çok kaliteli olan embriyoların anne adayının rahminin içerisine konulmasına rağmen gebelik oluşmayabilmektedir. Genellikle yaşanan bu durum ise tüp bebek tedavisinde başarısızlık durumu yaşanmış olan çiftler de üzüntüye ve tepkilere neden olmaktadır. Ancak son zamanlar da yapılan çalışmalar neticesin de gebelik durumu oluşmayan hastalar da bu sorunun genel olarak embriyoların kadının rahminin içerisine gömülerek gebeliğin devam ederek rahmin iç zarının içersin de meydana gelebileceği de görülmektedir.

Eğer hasta da “endometrium” ismi ile adlandırılan rahim iç zarı mevcut olan embriyonun içeride gömülmesine yardımcı olacağı bazı faktörlerden yoksun olabilmektedir. Ayrıca rahim zarının devamlılığının olmaması, rahim fonksiyonunu bozacak şekil de yapışıklılık durumunun olması, meydana gelen kanlanma bozuklukları, iltihaplanmalar da kaliteli aşılanan embriyoların transferinden sonra gebeliğin meydana gelmesini engellemektedir.

Özellikle aşılama işlemin den sonra oluşan embriyo anne adayının rahminin içersine yerleştirildikten sonra farklı maddeler ve proteinler, büyüme faktörleri de salarak rahim zarının içerisine doğru yaklaşmaktadır.

Eğer anne adayının rahim zarı içersin de embriyonun sağlıklı olarak gelişmesi için uygun ortam var ise temas sonrasın da yavaşça gömülmeye başlar. Çünkü bu gömülmenin sonucun da tam olarak gebelik meydana gelmektedir. Ancak rahim içersindeki hücreler de farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkmış olan fonksiyon eksiklikleri sağlıklı olan embriyonun rahmin içersine gömülmesini engeller. Bunun sonucun da ise gebelik oluşmaz ya da meydana gelen gebelik ise düşük ile sonuçlanmaktadır.

Aşılama sonrasın da embriyonun gömülerek oluşabilmesi için en önemli olan maddeler de çeşitli büyüme faktörleri ve “sitokinlerdir”. Eğer bu maddelerin birisin de dengesizlik ya da eksik olarak salınması durumun da meydana gelebilecek gebelikler imkânsız olabilmektedir.

 

 

Prof. Dr. Bülent Tıraş

http://www.tupbebeknedir.com

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..