Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mayıs '15

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Aşılama Ne Zaman Uygulanır?

Aşılama Ne Zaman Uygulanır?
 

Aşılama Ne Zaman Uygulanır?


Aşılama tedavisi, tüp bebek tedavisinden önce uygulanan bir yardımcı üreme yöntemidir.Aşılama tedavisi çoğunlukla nedeni açıklanamayan kısırlık ve erkek kaynaklı kısırlıklarda başvurulan bir yöntemdir.
 
Aşılama tedavisinde; anne adayının yumurtalığının uyarılması, ardından da yumurtanın çatlatılması aşamaları ardından, baba adayının spermlerinin yıkanması ve aralarından en iyi spermin tercih edilip anne adayının rahmine transferi aşamaları uygulanır.
 
Aşılamadaki esas hedef, erkek spermlerinin yumurtaya ulaşmak için karşısına çıkabilecek zorlukları engellemek ve fallop tüplerinde daha fazla yumurta ile spermi birleştirmektir. Bu sayede gebelik riski artmış olur.
 
Kısırlık önleyici bir tedavi yöntemi değildir. Aşılamada gebelik şansı arttırılması amaçlanır.
Aşılama tedavisi tüp bebekten önce uygulanabilir. Çünkü tüp bebekten daha kolay ve daha pratik bir tedavidir.
 
Sebebi bilinmeyen kısırlık sorunlarında ve sperm bozukluklarında da kullanılabilir.
Aşılama yöntemi, çiftin kısırlık geçmişi sekiz yıldan fazla ise tavsiye edilen bir yöntem değildir.
Aşılama tedavisi için kadının tüplerinden en az birinin açık olmasına ihtiyaç duyulur.
Daha önce tüpler araştırılmadıysa laparoskopiyle ya da rahim röntgeniyle bu durum incelenmelidir. Şayet tüplerden ikisi de kapalı ise aşılama tedavisine başlanmamalı ya da başlanan tedavi iptal edilip tüp bebek yöntemine geçilmelidir.
 
Aşılama yönteminde hastanın yaşının önemi nedir?
 
Aşılama yöntemine başvurmak için hastanın yaşı oldukça önemlidir. Şayet kadın, 38 yaş ver üzerinde ise daha fazla zaman kaybetmemesi adına aşılama yöntemi önerilmez. Yaşı ilerlemiş hastalar için direkt olarak tüp bebek tedavisi söz konusu olur.
 
Aşılama tedavisinde yapılması gerekenler nelerdir?
 
Aşılama tedavisine başlamadan önce, anne adayının yumurtalıklarının uyarılması gerekir. Yumurtalıkların uyarılması iki şekilde yapılabilir. Bunlar haplar ve iğnelerdir. İğne ile uygulanan yumurtalık uyarımında, hapa göre daha fazla gebelik şansı elde edilmiş olur. Ancak iğne ile yumurtalık uyarımı, hapa göre daha pahalı olmaktadır.
 
Uyarılmış olan yumurtanın kontrolü US kontrolü aracılığı ile yapılır. Yumurtalar büyüdükten ve olgun hale geldikten sonra çatlatma iğnesi yardımı ile çatlamaları sağlanır. Ardından da yaklaşık olarak 32-36 saat sonra spermler yıkanır ve hareketlenmeleri sağlanır. Bu aşamadan sonra ise rahme transfer edilir.
 
Aşılama yöntemi ile gebelik şansı %15-25 olmaktadır. Aşılama yöntemi en fazla 4 defa denenmeli, başarı elde edilemiyor ise tüp bebek yöntemine başvurulmalıdır.
 
Aşılama tedavisi ne kadar sürer?
 
Aşılama tedavisi oldukça kısa bir sürede tamamlanabilmektedir. Aşılama tedavisi birkaç dakikada tamamlanabilen. Kadının ilaçlarla uyuşturulmasına gerek kalmayan, jinekolojik muayene pozisyonunda uygulanılan bir işlemdir.
Aşılama tedavisi ardından kişi merkezde bir süre dinlendirilir. Ardından anne adayı günlük ya da iş hayatına geri dönebilir.
 
Aşılama ardından meydana gelebilecek beklenmeyen en ufak etki dahi doktora bildirilmelidir. Bu sayede ciddi sorunlar yaşanmadan önlemler alınmış olur.
 
Aşılama ardından yaşanan şikayetler azdır. Ancak aşılama tedavisinin de yan etkileri olabilir. Bu sebeple anne adayları meydana gelebilecek her türlü ağrı, kanama gibi beklenmeyen etkileri zaman kaybetmeden bildirmelidir.
Şayet aşılama tedavisi başarılı olmamış ise anne adayların 3 ay kadar bir süre dinlenmesi gerekir.
 
Aşılama yöntemine karar verme yöntemleri nelerdir?
 
Kısırlık nedeniyle doktora giden hastaların, kısırlık sebeplerini tespit etmek adına çeşitli testler uygulanır. Bu testler, erkek adayda semen analizidir. Kadında ise:
 
Rahim ve tüp değerlendirilmesi için rahim filmi,
 
  • Hormon testi,
  • Tanısal histeroskopi,
  • Laporoskopidir.
 
Cinsel ilişki ile alakalı sorunlar yaşayan erkekler ve kadınlar da aşılama yöntemine başvurabilir. Örnek olarak boşalma sorunu olan bir erkek , aşılama tedavisi ile çocuk sahibi olabilir. Bu gibi sorunlar çeşitli durumlar sebebiyle meydana gelebilir. Şeker hastalığı, ms, travmalar, kullanılan çeşitli ilaçlar bu sorunlara yol açıyor olabilir.
 
Aşılama yönteminden ne kadar sonra gebe olup olmadığımı öğrenebilirim?
 
Aşılama tedavisinin ardından 2. Haftada gebeliği kontrol etmek için gebelik testi yapılır. Gebelik testi için gerekli süreyi beklerken anne adayının progesteron kullanması önerilebilir.
 
 
 
 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..