Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Temmuz '09

 
Kategori
Haber
 

Askerlik dışı suça sivil yargı yolu açıldı

Askerlik dışı suça sivil yargı yolu açıldı
 

Son günlerin gereksiz yere çok tartışılan ve cumhurbaşkanının onaylayıp onaylamayacağı merakla beklenen 5918 sayılı “Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından onaylanmış ve Anayasanın 89 ve 104 üncü maddeleri uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir.

Yazının başlığında da görüldüğü gibi yapılan bu değişiklikle askere, sivil yargının yolu açılmıştır.

Bu ne demektir?

Asker kişiler, barış zamanında 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 250'nci maddesi uyarınca görev yapan ağır ceza mahkemelerinin yargı yetkisine giren bir suçu işlemeleri durumunda, bu mahkemeler tarafından yargılanacaklardır.

Buna karşı çıkmanın temelinde yatan şey nedir?

Eğer olaya düz bir mantıkla bakacak olursak, böyle bir kanununa karşı çıkmanın, bu yüzden problem çıkacağını savunmanın, bunu Anayasa MAhkemesi'ne götürmeye çalışmanın anlamı şudur.

Sanki askerler sürekli ağır ceza mahkemelerinin yargı yetkisine giren suçlar işliyorlar.

Ya da bu suçları işlediklerinde sivil mahkemelerde yargılanmazlarsa, ceza almaktan kurtuluyorlar.

Her iki durum da, askerlerimize karşı olumsuz bir bir önyargı beslemiş olmuyor muyuz?

Her iki seçeneği de şerefli ordumuzun değerli mensupları için düşünemiyorum.

*****


Tabii olayın bir de karşı boyutu var. Asker olmayan kişiler de barış zamanında askerî mahkemelerde yargılanmalayacaklar.

Bu da size doğru bir verilmiş bir karar gibi gelmiyor mu?

Yasanın meclisten çıkarılması ve Cumhurbaşkanımız tarafından onaylaması konusunda beni üzen tek nokta, 2008 yılında Avrupa Birliği Komisyonu tarafından yayımlanan Katılım Ortaklığı Belgesinde yer verilen ve kısa vadeli öncelikler arasında bulunması sebebiyle 2009 yılı sonuna kadar gerçekleştirilmesinde yarar görülen “Askerî mahkemelerin yetkisinin askerî personelin askerlikle ilgili görevlerine hasredilmesi” maddesi gereğince bu düzenlemenin yapıldığının söylenmesidir.

Zaman zaman Ortadoğu'nun en güçlü, en stratejik ve bulunduğumuz coğrafya itibariyle konjonktürel olarak en önemli ülke olduğumuz söylemlerine karşı, kendi toplumumuz için gerekli olan bir düzenlemenin, sanki başkalarını memnun etmek ya da onların isteğine boyun eğmek için yapılmış gibi gösterilmesi, doğrusu can sıkıcı bir durum.

İşin en tuhaf tarafı bu söylem, yasanın çıkmasına muhalefet edenlerin önüne geçebilmek için metne eklenmiştir. Sivil demokrasi için geç bile kalınmış bu normal düzenlemeye akıl, mantık, siyaset ve demokrasi çerçevesinde karşı çıkmak için hiçbir sebep bulamayanlar, yasanın Ak Parti tarafından gerçekleştirilmiş olmasını, muhalefet için yeterli sebep görüyorlar. Bu gerçekten çok ağır bir tespittir.

*****

Yasa eğer Anayasa Mahkemesi'ne götürülüp iptal ettirilmezse, bu düzenlemeyle askerler askerî konularda askerî mahkeme tarafından, sivil konularda da sivil mahkemeler tarafından yargılanacaklar.

Bunda gocunulacak, korkulacak ne var?
 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..