Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mayıs '13

 
Kategori
Güncel
 

Askerlik kısalacak gibi gözüküyor...

Askerlik kısalacak gibi gözüküyor...
 

Başbakan geçenlerde askerlik süresinin kısalacağını bir toplantıda açıklayınca kamuoyunda bir hareketlenme oldu. Gelen haberlere göre uzun dönem askerliğin 12 aya, kısa dönem askerliğin de 4 aya indirilmesi düşünülüyormuş. Bir diğer alternatif ise 9 aylık tek tip askerlikmiş.

Bu çalışmanın yapılmasındaki en büyük etkenlerden biri de AB'ye uyum çalışmalarıymış. AB'ye uyum çalışmaları çerçevesinde sınır güvenliği 2018 tarihine kadar tümüyle polise bırakılacakmış. 27 üyeli Avrupa Birliği'nde sadece 6 ülkede "zorunlu askerlik" uygulaması varmış. Bunlar Almanya (9 ay), Avusturya (6 ay), Kıbrıs Rum Kesimi (25 ay), Norveç (12 ay),  İsviçre (9 ay), Danimarka (4 ay), Estonya (8 ay). Bulgaristan, Romanya, Polonya, Letonya, Litvanya, Yunanistan ve Hırvatistan profesyonel orduya geçiş yapmış. İsviçre'de 1996 yılından itibaren zorunlu askerlik hizmeti yerine adaylara "sivil devlet hizmeti" yapabilme tercihi verilmiş. Referandumda profesyonel ordu sistemine "hayır" oyu kullanan Avusturya'da ise iki tür askerlik yapılıyormuş. Ülkede askerlik 6 ay silah altında ya da 9 ay "sosyal hizmet" yapılarak tamamlanıyormuş. 2001'de zorunlu  askerliği kaldıran Fransa, paralı askerlik uygulmasını sürdürüyormuş. Almanya'da 10 yıl içinde kademeli olarak zorunlu askerlik tamamen kaldırılacakmış. Dünyada Amerika, Japonya, Kanada, Avustralya gibi bir çok ülkede de "zorunlu askerlik" uygulaması bulunmuyormuş.

Ben şahsen askerliğin yapılmasından yanayım. Askerlik, insanı olgunlaştırdığı gibi, insanlara ülkeyi yakından tanıma imkanı da veriyor. Ancak sürenin bu şekilde uzun olması ve değer yaratma yerine sürekli kaynak tüketmenin daha fazla olması nedeniyle sürenin daha da kısalması ve sosyal olarak "sivil devlet hizmeti" yapılmasının çok daha iyi olabileceğini düşünüyorum. Örneğin uzun dönem askerliğin 9 ay, kısa dönem askerliğin de 3 ay olması bence daha makul olur. Askerliği de günümüz dünyasında çok daha etkili değerlendirmek lazım. Bu ülkede asker ve askerlik her zaman baş tacı edilmiştir. Çünkü ülkenin kurulmasında ve imarında askerlerin büyük rolü ve emeği vardır. Ülkede pek çok yerin ekonomik olarak gelişmesinde ve kişilerin meslek sahibi olmasında  askeriye büyük bir rol oynamıştır. Bence şimdiden sonra bu rolü, daha da etkili değerlendirmek ve toplum hizmetlerini ülke insanlarına verme anlamında askeriye yeniden değerlendirilebilir. Bu toplum hizmetleri, okullarda, hastanelerde, adliyede, orman ve tarım alanlarında vbg. yerlerde değer yaratmak olabilir.

Anlaşılan bir gün biz de ülke olarak dünyadaki bu kervana katılacağız.  

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..