Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sabiha Rana Melekler Yüreğinizden Öpsün

http://blog.milliyet.com.tr/sabiharana

09 Aralık '10

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Aşure (Tarifi) Nasıl Yapılır?

Aşure (Tarifi) Nasıl Yapılır?
 

Aşure:Tarifini okuduğunuz AŞURE'nin ta kendisi. Rana'nın Mutfağından :)


''Aşure Günü'' hicri yılın ilk ayı olan Muharrem Ayının onuncu günüdür.

Muharrem ayının onuncu günü olduğunda adı gibi tatlı heyecan içinde aşure tencereleri de evlerde kaynamaya başlar.. Bizim evde de kaynayacak inşallah. Bugün bir yandan sizler için aşure tarifi yazarken bir yandan da aşure için hazırlık halindeyim..

Genel olarak; buğday, nohut, fasulye, kuru üzüm, kayısı, badem, ceviz, fıstık, çeşitli baklagil ve kuru meyvelerin de katılmasıyla birlikte hazırlanan ''aşure'' aynı zamanda protein ve vitamin deposudur.

İslam dünyası için kutsal sayılan ''Muharrem Ayı'', çeşitli ibadet ve geleneklere göre ülkemizde de yaşanıyor..

Yapılışı da doğal olarak her bölgeye göre farklılıklar gösteren ''aşure'' özenle hazırlanıp, komşularla paylaşılırken tadı ve görselliğiyle asırlardır dikkat çekiyor.. İşte bu yüzden ''aşure''; Türk mutfağının önemli tatlıları arasında ki özelliğini korumaya devam ediyor..

****

Annemden öğrendiğim ''AŞURE'' tarifi:

Malzemeler:

2 su bardağı aşurelik buğday,

15 su bardağı su,

1 su bardağı nohut,

1 su bardağı kuru fasulye,

3 çorba kaşığı kuru üzüm,

3 çorba kaşığı çam fıstığı,

3 su bardağı toz şeker,

5 adet incir,

6 adet kayısı,

1 adet portakal (özellikle kabuğu)

10 adet kadar karanfil

2 adet çubuk tarçın

Süslenmesi için; ceviz, badem, fındık, fıstık, kuş üzümü, nar ve toz tarçın. (Aslında evde ne varsa)

Aşure’nin Yapılışı:

Bir gece önceden (mutlaka) buğday, nohut, fasulye, üzüm, incir ve kayısıyı ayrı ayrı kaplarda ıslatın. Önceden hepsi yıkanmış olacak tabii.

Bir ayrıntı!

Ben annemden farklı olarak; üzümü, kayısıyı ve inciri geceden ıslatmayıp, sadece küçük, küçük, doğrayıp son anda karışıma ilave ediyorum.. Aşurenin içindeki meyveler daha diri olduğundan öyle seviyorum ve öyle de tercih ediyorum..

Ertesi gün; geceden ıslatılmış ve şişmiş olan aşurelik buğdaya 15 bardak suyu ilave edip, ağır ateşte bir güzel pişirin.. (Ben düdüklüde pişirmeyi tercih ediyorum. 20 dk. yetiyor. ) Aynı şekilde ama AYRI tencerelerde nohut ve fasulyeyi de haşlayın.
İki ayrı cezvede karanfil ve tarçını birer çay bardağı suyla bir taşım kadar kaynatın. Süzdükten sonra suyunu aşurenin içine katacağız..

Buğday koyulaşmaya (sütlaç kıvamı) yüz tutunca; haşlanmış ve süzülmüş nohutla beraber fasulyeyi içine ilave edin. Bu arada karanfil ve tarçının suyunu ilave etmeyi de unutmayın. Birkaç taşım birlikte kaynattıktan sonra, küçük, küçük küpler halinde kestiğiniz 1 adet portakal kabuğunu içine atın. Son olarak; kuru üzümü, küçük, küçük, doğranmış incir ve kayısıları da ilave ettikten sonra en son olarak şekerini ilave edin Kİ buğdayı sertleşmesin..

Kaynamakta olan aşurenin tadına bakarak şekerini ve ne kıvama gelip gelmediğini zaten anlarsınız. Bu arada şekeri az gelirse şeker, kıvamı koyu gelirse de sıcak su ilavesi yapabilirsiniz.

Not: Kaç kişilik derseniz benim 7 litrelik düdüklüyle rahat 20 kişilik çıkıyor bilesiniz.

Şimdi hatırladım!

Adettendir içine bir çimdik tuz koymayı unutmayın.

Aşureyi kâselere koyduktan sonra soğumaya bırakın.

Zevkinize ve damak tadınıza göre; ceviz, badem, fındık, fıstık, kuş üzümü, nar ve toz tarçınla süsleyebilirsiniz.. Arzuya göre gülsuyu da ilave edersiniz..

Afiyet şifa olsun efendim..

Allah ağzınızın da yuvanızın da tadını bozmasın.

 

‘’Melekler Yüreğinizden Öpsün’’

 

Sabiha Rana

Yazı Kaynağı: www.sabiharana.com

 

 

 
Toplam blog
: 1989
: 4996
Kayıt tarihi
: 26.10.06
 
 

Gazeteci - Yazar (NLP Uzmanı - İlişki ve Yaşam Koçu) Yaşarken dünyayı dolaşmayı, topraktan güneşe..