Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mayıs '18

 
Kategori
TV Programları
 

Avlu Dizisi Nerde Çekiliyor ?

Avlu Dizisi Nerde Çekiliyor ?
 

Avlu dizisi


İnsan hayatından önemli olan şey adalettir. Hayattan her şeyi adaletli yapmak lazım, eğer denge şaşarsa hayat şaşar, yanlış anlamayın denge derken ortada yürümekten bahsetmiyorum. Hedefe ulaşmak istediğin yolda ilerlerken hayatı dengede tutmaktan bahsediyorum. " Amaç için her yol mübahtır" dersen o her yolun sana vereceği sonuçlar acılarla dolu olur, eğer  doğru yolda yani dengeli adaletli ilerlersen amacına ulaşmaman için hiç bir sebep yok belki geç  ve güç olur ama ulaşırsın. Yok ben hemen ulaşayım yıkayım parçalayayım dersen onunda bir bedeli vardır.

Bir de kader kurbanları vardır, yanlış yerde yanlış zamanda bulundukları için, başka birinin suçunun bedelini ödeyenler sanırım en kötüsü de bu olsa gerek.

Konumuz gene sinema hepimiz koltuklarda otururken başka başka insanlarnı tecrübelerini önümüze seren sanat dalı.

İlk hapisane filmi 1932 yılında çevrilen"Ben bir prangalı hapishane kaçağıyım" adlı film, özelliği resmen bir hapishane belgeseli gibi bir film olması, sonra meşhur "Kelebek" filmi var. 1999 yılındaki Tom Hanks'in başrolünü oynadığı  "Yeşil Yol" filmin ide unutamamak lazım.

Sinema filmlerinden sonra hapishane konulu  dizilere gelince Imbd'de 8,9 puan veren Oz (1997-2003)  ardından,  Prison Break hapishaneden kaçış öyküsünü anlatan dizi 4 yıl tüm dünya da yayınlandı. Konusu gene hapishane ama bu sefer kadınlar hapishanesini anlatan "Orange is New Black" adlı dizi  en çok seyredilen dizilerden Amerikada 5 sezon yayınlandı. Gene kadınlar hapishanesi anlatan "Prisoner" adlı dizinin uyarlaması "Wentworth" adlı avusturalya dizisi 5 sezon yayınlandı.

T.v. lerde bir çok uyarlama dizi seyrediyoruz.  Uyarlama dizi biraz kolaycılık ama gene de zor çünkü o ülkede çekilen bir dizinin gelenek ve görenekleri farklı o konuyu bize uyarlamak zor.

Avlu dizisinden bahsediyorum, Önceleri herkes  "Orange in New Black" uyarlaması olduğunu söyledi  bende o diziyi inceledim temel kadınlar hapishanesinde geçmesi dışında pek benzerlik yok.

Dizi ekibinin açıklamasına göre 1979'dan 1986 yılına kadar yayınlanan "Prisoner" dizisinin uyarlaması olan ve  2013 yılında vizyona giren "Wenworth" dizisinin uyarlaması bir dizi.

Dizinin nerde çekildiğine gelince, İstanbul Ümraniye'de kurulan hapishane platosunda çekiliyor. Dizinin yönetmeni "Dondurmam Kaymak" adlı filmle ödüller alan Yüksel Aksu. Oyuncuların hepsi çok başarılı oyuncular, yani kadro sağlam. Kimler mi var ; İstanbul Üniversitesi Konservatuarı  Tiyatro Bölümü mezunu Demet Evgar, Haliç Üniversitesi Tiyatro bölümü mezunu en son "O hayat Benim" de başarılı performansı ile izlediğimiz Ceren Moray. Köln mimarlık bölümü mezunu en son "Paramparça" dizisinde neriman karakterini canlandıran Nursel Köse. Dubai doğumlu, aslında ekonomist olan oyuncu iş hayatını bırakıp, İrlanda Film Akademisinde eğitim aldıktan sonra Türkiye ye gelip bir çok projede oynayan oyuncu en son "Kalp Hırsızı" adlı dizide oynamış olan Kenan Ece, evet kadrosu çok sağlam bir ekip diğer oyuncuların ayrıntısına girmek istemiyor.

Dizinin senaryosunu Ahmet Yurdakul yazdı. İzmir aşığı bir yazar çeşitli dizilere senaryolar yazan Yurdakul aynı zamanda eski dönemlere ait romanlar yazıyor. 1985 yılında "körfez üstü gezer" öyküsü ile Akademi kitabevi öykü ödülünü aldı.1988 yılında  "Kahramanlar ölmeli" Orhan Kemal romanı armağanı aldı. Yani diziye can veren senarist  başarılı bir yazar.

Başarılı bir kadro var, senarist Ahmet Yurdakul ile usta Yönetmen Yüksel Aksunun gerçekleştirdiği bir yapım,  şu anda herkesi ekrana kitleyen dizi seyredilesi bir yapım,  Tavsiye ederim. 

 İyi Seyirler MHalukY

 

 
Toplam blog
: 136
: 6807
Kayıt tarihi
: 09.05.15
 
 

Kültür ve sanat alanında araştırmalar yapıyorum. Birçok yayına sinema ve tiyatro alanında yazılar..