Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mayıs '18

 
Kategori
Tiyatro
 

Tiyatro Candır

Tiyatro Candır
 

Deniz Kültür Sanat


Can kelimesinin Türkçede anlamı etkileyici, sözlük anlamına gelirsek; yaşayan varlıkların yaşamasını sağladığına ve ölümle varlıktan ayrıldığına inanılan madde dışı varlık, özellikle insan ve hayvanlarda yaşam özü, yaşam ilkesi.

Benim "can" kelimesinden çıkardığım yorumum ise;  insan anne karnında embriyo iken yüzyirmi günlük iken can gelir, ilk nefesin, tenine iğne batırdığında hissetiğin acı, üzüldüğünde hissettiğin duygu hepsi birer canın işaretidir.  Kimdi şimdi hatırlamıyorum "önce can, sonra canan"  sözünü söylemiş insan en kötü durumda kaldığında refleks olarak önce canını korur.

Bu ara trend, can kelimesini  doğan çocuklara bu ismi kullanıyorlar ya  da başka ismin yanına can ismini ekliyorlar.

Geçen Mudanya'da bir tiyatro grubunu ziyaret ettim. Cıvıl cıvıl neşeli arkadaşlarla tanıştım, o sırada bir koltuğun üzerinde kocaman bir kağıda yazılı "Tiyatro Candır" pankartını gördüm, beni çok etkiledi. Bence de "Tiyatro Candır."

Bu arkadaşlarla güzel bir sohbet gerçekleştirdim.

 

MHalukY :Tiyatro grubunuz ne zaman kuruldu ve amacınızdan bahsedermisiniz ?

Erdinç  Üçüncüoğlu :   2002 yılında kurulan Deniz Kültür, tiyatro grubumuzun amacı; amatör olarak gençlerin bir araya gelebileceği birlikte bir şeyler üretip sanat yapabileceği bir alan yaratmaktı.On beş yirmi gencin bir araya  gelip kurduğu bir kültür klübü.

 

MHalukY :Şimdiye kadar oynadığınız oyunlar ve ilerdeki amacınız ne ?

Erdinç  Üçüncüoğlu :    2002 yılından bu yana bir çok oyun sergiledik. Amacımız para kazanmak değil.İki yıldır genç yönetmenlere olanak sağlayıp oyunlarımızı genç yönetmenler yönetiyor. Bu sene "Kaynanotör" adlı  oyunu liseli bir arkadaşımız Elif Gökçe Demes adlı genç arkadaşımız yönetti. Bu sene Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisinden arkadaşlar katıldı. Önümüzdeki sezon Güzel Sanatlar Akademisinden arkadaşlarla daha güzel şeyler yapacağız.Bu yazda,  Fazilet Suede Öztürk arkadaşımız gitar ve piyano, Drama kurslarımızı da Mert çağatay sevimbaş hocalarımız eşliğinde kurslarımız var. Gönüllük esasına yönelik bir çalışmalarımız var.

 

MHalukY :  Tiyatro yapmak sonuçta maliyetli bir sanat, maliyetleri nasıl karşılıyorsunuz?

Erdinç  Üçüncüoğlu :    Oyunlardan faaliyetlerden kazandığımız paraları ortak hesapta  toplayıp, buranın kirası ve giderlerimiz için kullanıyoruz. Herkes gönüllü olarak buraya katılıyor ve destekliyor.

 

MHalukY :  Bir dahaki sezon faaliyetleriniz nedir?

Erdinç  Üçüncüoğlu :  13 Mayısta oyunumuzla sezon finali yapıp yeni sezonun planlarını yapacağız

 

MHalukY :   Bu sene hangi oyunları sahnelediniz?

Erdinç  Üçüncüoğlu :Bu sene Boyacı oyunu ile başladık, Not seni seviyorum, Kaynanatör, Gsf'li arkadaşların kendilerinin yazıp yönettiği oyun  Dinar bandosu nu oynadık. Sezon finali olarak da Karmakarışık oyunu ile kış sezonunu bitiriyoruz. Genelde gösterimlerimiz Mudanya Kültür merkezi Uğur mumcu Kültür merkezinde oluyor. Şehir dışındaki tiyatro festivallerin e de başvuruyoruz, fakat daha katılamadık.

 

MHalukY :  Tiyatro ile ilgili başka faaliyetleriniz var mı ?

Erdinç  Üçüncüoğlu :  Birçok tiyatrocu ile buluşma fırsatı da buluyoruz. Sumru Yavrucak, Ece can Gümeci, Vahit Turan gibi bir çok tiyatrocu ile sohbetler gerçekleştirdik.  

 

MHalukY :   Yeni oyununuzdan bahseder misiniz ?

Erdinç  Üçüncüoğlu :  Oyunumuz çok keyifli bir eser. Oyunumuz, İngiliz kara komedisi klasik bir tiyatro oyunu. Oyuncularımızın çoğu öğrenci çalışan arkadaşlarımız var. İkibuçuk aydır,  haftada 1 gün ayırarak bugüne geldik. Son hafta hergün prova yapacağız. Hepimizde aynı stress var. Oyuncularımızdan  biri son hafta kolunu kırdı oyuncu değişikliğine sebep oldu.

Yönetmen Onur Eren Keskek ile  onbir kişilik bir kadromuz var.

Gökhan Çetin:   En son aynı anda iki oyun oynuyordum. Oyundaki karakterler genelde birbirine yakın karaktere sahip rollerde oynuyorum. Sanat evinde 3. oyunum bu.Bursa dışında bir çok yerde oynanan bir oyun herkesin farklı bir yoruma var tabi. Amatör olduğumuz için herkes kendi karakteri ile oyundaki karakteri birleştiriyoruz. Herkesin keyif alacağı bir oyun herkesi bekleriz.

Yönetmen arkadaş gelemedi (trafik sorunu galiba)  ama onun yerine Deniz Kültür koordinatörü Erdinç Üçüncüoğlu ve oyuncu arkadaşlar, Sonay Üçüncü, Erdinç Üçüncüoğlu, Gökhan Çetin, Özlem Atıncan, Gözde Kahraman, Yarennur Yıldırım, Fazilet Sueda Öztürk, Ferhat Ayaz, Samet Yakupoğlu, Elif Gökçe Demez ile sohbet ettik. Bu isimlere dikkat edin.

İyi Seyirler MHalukY

 

 
Toplam blog
: 136
: 6807
Kayıt tarihi
: 09.05.15
 
 

Kültür ve sanat alanında araştırmalar yapıyorum. Birçok yayına sinema ve tiyatro alanında yazılar..