Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Kasım '07

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Avrupa Birliği ve ortak tarım politikası

Avrupa Birliği ve ortak tarım politikası
 

Avrupa birliğine üye ülkelerin en çok üstünde durdukları ve bütçeden en çok pay ayırdıkları konuların başında Tarım gelmektedir. Tarımsal üretimin arttırılması, üreticilerin daha iyi bir yaşam seviyesine ulaşması, piyasaların istikrarı yakalaması ve ihtiyaç duyulan gıda maddelerinin devamlılığının sağlanması için Avrupa birliği kendi aralarında ortak tarım politikaları oluşturmuşlardır. Ortak tarım politikasının dayanağı 1 Ocak 1958 de yürürlüğe giren Roma antlaşmasından almıştır.O zaman ki adı Avrupa Topluluğu olan Avrupa Birliğinde, 1950 ler den başlayarak Avrupa tarımının yönlendirilmesine yönelik raporlar hazırlanmıştır.Bu raporlarda;tarım ürünlerinin fiyatlarının bir otorite tarafından belirlenmesi gerektiği belirtilmiştir.

Ama bu konuda bir otorite oluşturamadıkları ve anlaşmaya varamadıkları için Avrupa ülkeleri arasında bir anlaşma sağlanamamıştır.Görüldüğü üzere tarım konusunda genelde bir anlaşma sağlanamamıştır. Çünkü tarım öğle basit bir konu değil, aksine hayati bir önemi vardır.Bu politikaları oluştururken bir noktanın altını çizmek istiyorum.Avrupa Ülkeleri tarımına, insanına en önemlisi üreticisine çok fazla önem vermektedirler.Üreticilerin rekabet koşullarında ezilmemesi için, daha iyi ve stabil bir üretim yapmaları ve gelirlerini artırarak daha iyi yaşam koşullarına ulaşmalarını sağlamak için her zaman çalışmalarda bulunmuşlar ve bulunmaktadırlar!Üye ülkelerin üreticilerinin ezilmemesi ve ihtiyaç maddelerinin devamlılığını sağlamak için Ortak tarım politikası fikrini ortaya atmışlardır.

Tarım ürünlerinde sınırların kalkması ile, ülkeler arasında sınırlar arasında iç Pazar yaratmayı hedeflemişlerdir.Böylece üreticiler ellerindeki ürünleri rahatça diğer ortak ülkelere ulaştırarak, üretimin ve gelirlerinin devamlılığı, sağlanmış olacaktır.

Bu kapsamda Ülkemiz tarımının da Avrupa tarımı ile rekabet edecek koşullarda olması için çalışmaların artarak devam etmesi gerekmektedir.Eğer bu işlerin alt yapısı hazırlanırsa;Roma Antlaşmasının 39.maddesindeki Ortak Tarım Politikasının amaçlarına ülkemiz tarımı ve üretici ulaşmış olacaktır.Bu amaçlar;

1-Teknik ilerlemeyi geliştirerek, tarımsal üretimi rasyonel biçimde artırarak ve üretim faktörlerini, özellikle iş gücünü en iyi biçimde kullanarak tarımda verimliliği yükseltmek.

2-Özellikle tarımla uğraşanların, kişisel gelirlerini arttırarak çiftçilerin iyi bir yaşam düzeyine ulaşmaların sağlamak

3-Piyasalara istikrar kazandırmak

4-Ürünlerin arzını güvence altına almak

5-Ürünlerin, tüketiciye uygun fiyatlarla ulaşmasına sağlamak(*)

Görüldüğü üzere Avrupa Birliği her alanda güç oluşturabilmek ve halkının rahat yaşamasını sağlamak için çalışmalar yapmaktadır.Bizde ise hala Avrupa Birliğine girsek mi , girmesek mi gibi tartışmalar yapılıyor.Bence bunlarla uğraşacağımıza, kendi sorunlarımızı halledelim, meselelerimizi ortaya koyalım, o zaman eminim ki Avrupa Birliği bizi almasa dahi, biz daha az üzülürüz...Hatta onlar almak için uğraşacaklar eminim! biz onlar için değil, kendimiz için reformları yapalım...Daha güzel ve insanca yaşamak bunu gerektirir.

Tonguç Özcan
Ziraat Mühendisi


resim:www.ekocerceve.com
(*)

(Atakan M, Ankara, Eylül, 1998, Uzmanlık tezi)

 
Toplam blog
: 15
: 1218
Kayıt tarihi
: 22.05.07
 
 

Şehirde doğup büyümüş ve ziraat mesleğini seçerek, milletimizin gerçek efendileri olan KÖYLÜLERİMİZİ..