Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Temmuz '06

     
    Kategori
    Spor
     

    Avrupa Büyükler Eskrim Şampiyonası

    Avrupa Büyükler Eskrim Şampiyonası
     

    Türkiye Eskrim Federasyonu (TEF), 4-9 Temmuz tarihleri arasında Avrupa Büyükler Eskrim Şampiyonası'na evsahipliği yapacak. Uzun zamandan beri bu Şampiyona için gerekli hazırlıkları yapan Eskrim Federasyonu'nda heyecan üst noktaya ulaştı. Şampiyonanın resmi sitesine http://www.fencing2006izmir.org adresinde ulaşılabilir.

    Bu Şampiyona TEF için büyük önem arz ediyor. Uluslararası planda başarılı sonuçlar alamayan, İzmir Universiade'da bir Romen antrenör ile bir sporcunun birlikte oldukları iddiasıyla kamptan atılması ve TEF Başkanı H. Erol Bülbül'ün bir kadın hakeme tokat atması sebebiyle ceza mahkemesi ve GSGM Ceza Kurulu tarafından cezalandırılması karşısında zor günler yaşayan TEF, özerklik kararının alınması ile yeni bir sayfa açmaya hazırlanıyor. Geçen yıllarda ülkemizde düzenlenen Avrupa ve Dünya Şampiyonaları ile turnuva organizasyonlarında deneyimini ortaya koyan TEF, bu şampiyonayı da en iyi şekilde düzenleyeceğinden şüphe edilmiyor.

    Bununla birlikte, Federasyon yetkililerinin eskrim camiasından yükselen eleştiri ve önerileri dikkate almadıkları gözleniyor. Turnuva sitesindeki aksaklıklar Federasyon yetkililerine açıklanmış olmasına rağmen, söz konusu hataların Şampiyonanın başlamasına iki gün kala hala düzeltilmedi. Söz konusu aksaklıkları belirtmek gerekirse;

    Şampiyona sitesinin İngilizce ağırlıklı hazırlandığı görülüyor. Sitede İngilizce ve Fransızca bölümler bulunmasına rağmen Türkçe açıklamalar bulunmuyor. Diğer ülkelerde yapılan Avrupa ve Dünya Şampiyonalarında Şampiyona sitelerinin hem Şampiyonayı düzenleyen ülkenin anadilinde ve ayrıca İngilizce ve Fransızca hazırlanması adetten olmuştur. Yabancı dil bilmeyen vatandaşlarımızın bu siteyi takip etmesi mümkün olmayacaktır.

    Sitede tüm sayfa başlıkları İngilizce kaleme alınmakla birlikte bazı başlıkların içeriği Fransızcadır. İngilizce ve Fransızca arasında yapılan seçimde temel alınan kıstas anlaşılmamaktadır. Ayrıca Fransızca metinlerde çok önemli yanlışlar hemen fark edilmektedir. Sitedeki açıklamalarla birlikte kayıt formlarındaki Fransızca bölümlerde de göze çarpan bu hatalar organizasyonun ciddiyeti hakkında şüphe doğurmaktadır. Nisan ayında yapılan uyarılar ne yazık ki dikkate alınmamış; site yabancıların bilgisine bu şekilde açılmıştır. Ne yazık ki, söz konusu yanlışlar sitede yer almaya devam etmektedir.

    “Anti-doping” başlıklı sayfada verilen link çalışmamaktadır. Söz konusu linkin başlığı "anit-doping regulations of the FIE here" şeklindedir. Bilindiği üzere, dopingle mücadele "anit-doping" degil, "anti-doping" şeklinde ifade edilmektedir.

    Sitede ilgili link
    http://www.fechten.org/downloads/doping/FIE_Antidoping_04.pdf sayfasina verilmiştir. Ancak bu link çalışmamaktadır. Dopingle mücadele ile ilgili bu bölümde doğrudan doğruya Uluslararası Eskrim Federasyonu sitesine link vermek yerine, bir başka siteye link vermenin sebebi anlaşılamamaktadır. Bu yönde bir tercih kullanan Federasyonun ilgili sitenin çalışıp çalışmadığını kontrol etmemesi ise düşündürücüdür. Üstelik yaklaşık iki ay evvel yapılan uyarılara rağmen linkin değiştirilmemesi ise artık bu hatanın dalgınlıktan kaynaklandığı iddiasının içtenliğinin sorgulanmasını gerektirmektedir.

    FIE'nin sitesinde dopingle mücadele konulu sayfada, dopingle mücadele yönetmeliği yer almaktadır. Yönetmeliğin İngilizce versiyonunun adresi http://www.fie.ch/download/doping/en/reglement%20antidopage%20FIE-ANG.pdf ’dir.
    Yönetmeliğin Fransızca versiyonuna ise http://www.fie.ch/download/doping/fr/Reglement%20antidopage%20FIE-FRA.pdf linkinden ulaşılabilir.

    Görüldüğü üzere, Avrupa Şampiyonası gibi önemli bir organizasyona evsahipliği yapacak Türkiye Eskrim Federasyonu’nun şampiyona sitesi profesyonelce hazırlanmamıştır. Bugüne kadar GSGM bünyesinde faaliyet gösteren Eskrim Federasyonu’nun özerk olduktan sonra aynı hataları tekrarlayıp tekrarlamayacağını bilmek mümkün değil. Ancak Eskrim Federasyonu’nun sitesi hem de Şampiyona sitesinin sınıfta kaldığını söylemek ölçüsüz bir eleştiri olmasa gerek. Zira TEF’in sitesinde birçok bölüme ulaşılamamaktadır. Ulaşılan sayfaların ise çok amatörce hazırlandığını kabul etmek gerekir. İşte bu sebeple, Eskrim Federasyonu’nun sitesi GSGM tarafından düzenlenen resmi web sitesi yarışmasında finale kalamamıştır.
    Umarım önümüzdeki iki gün içinde sitede gerekli değişiklikler yapılır ve turnuva boyunca gelişmeler en hızlı şekilde siteye aktarılır.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 608
    Kayıt tarihi
    : 19.06.06
     
     

    Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı'nda Araştırma Görevlisiyim. Hale..