Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '08

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Ayçiçekleri

Ayçiçekleri
 

Ayçiçeğinin diğer bir adı da güne bakan’dır. İster ay çiçeği, ister güne bakan olsun, isminden mi, yoksa güzelliğinden mi zihnimde hep gülen yüzleri çağrıştırır. Onda bazen güleç bir kadın yüzü, bazen olgun, nurlu bir erkek yüzü görürüm . ‘nur’ sözcüğüne, çoğu zaman, dilimizde, dinsel bir anlam verilerek kullanılır; ‘Ne nurlu yüzü var, nurlu adam, eli yüzü nurlu, nur gibi temiz, gibi.’

Nur, aydınlık, ışık gibi anlamlara gelir. Bu ışığın, İslam dininde, gerçek Müslüman kişilerin yüzlerinde temiz ifadelere yansıdığı sanılır.

Işık veya nur, anlamı ne olursa olsun, var olan iç temizliğinin dışa yansımasıdır. Kişinin Müslüman olup olmaması önemli değildir. Bu yüzler, ‘masum yüz, günahsız yüz, melek yüzlü, bebek yüzlü’ şeklinde anlatılır. Amaç iç temizliğinin ve günahsızlığının sözcüklerle ifadesidir.

Uzaktan kırlaşmış, bembeyaz gümüş gibi sakalı ile yanıma gelince, dişlerinin de aynı parlaklığa sahip olduğunu gördükten sonra, ‘İyi Müslüman.’ diye içimden geçirdiğim adam, koyu bir Hıristiyan çıkınca şaşırmadım değil.Kaliforniya Üniversitesinde meditasyon kürsüsü olduğunu söyledi. Altmış yaşını geçkin görünüyordu.

Temizliğin, dini imanı olur mu?

Temiz yüzler günümüzde gittikçe azalıyor mu ne?

Saflık, duruluk insanın yaşamı içinde bir özdür, mayaya bağlı bir şey. Maya bozuksa ne fayda eder?

Bazen sokakta temiz ve aydınlık yüzlü birini görünce, içimiz aydınlık dolar. Bu aydınlık, saflığın, duruluğun yansıması mıdır?

Ayçiçekleri hep gün ışığına dönerler. Yani, bir bakıma, aydınlığa. Kuzeye dönük bir ayçiçeği neredeyse göremezsiniz. Doğudan başlarlar, güneye, sonra batıya doğru güneşi takip ederek günü bitirirler. Büyük bir olasılıkla bu yüzden , ‘Ayçiçeği, güne bakan.’ adını almıştır. İçlerine aydınlık doldurmuşçasına, saf ve temiz bakarlar.

Ayçiçeği sarısının, diğer tüm sarılardan ayrı bir çekiciliği vardır. Bu yüzden, ayçiçeğinin üstünden arı hiç eksik olmaz. Çoğu zaman kuşlar da konar Yalnız kuşlar tohuma mı gelir çiçeğe mi bilinmez. Bana göre, kuşlar da çiçek sever

Belki de ilgi çektiğinden , ünlü ressamlar, resim tablolarında ayçiçeğini kullanmışlardır.Gittiğim bir tiyatroda dekor olarak hep ayçiçeği kullanılmıştı.

Elimden gelse tüm park ve bahçeleri, diğer çiçeklere dokunmadan ayçiçeği ile donatırdım.

Tüm ayçiçekleri, “Karanlıktan nefret ettiklerini” dilleri olsa da anlatsalar. Hüseyin Seyfi

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..