Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Aralık '10

 
Kategori
Spor
 

Aykut Kocaman'ın istifası neden gündeme getirildi?

Aykut Kocaman'ın istifası neden gündeme getirildi?
 

Bir anda Aykut Kocaman’ı istifası neden gündeme geldi?

Satış ve pazarlama tekniklerinin içinde;

1. Kamuoyunun hazırlanması

2. Kamuoyunun nabzının yoklanması şeklinde iki yönteme başvurulur.

Televizyon dizilerinin izlenirliği de sürekli kontrol altında tutulur. İzleyicinin talebinin olduğu yapımlar akşamın en değerli zamanına koyulurken, daha düşük rating toplayanların kaderi idarecinin elindedir. Birçok dizi oyuncularının daha ne olduğunu anlamadıkları sürecin içinde yayından kaldırılırlar.

Siyasette de benzer yöntemler kullanılır. Ortaya bir anda bir gündem çıkar ve üzerinde tartışmalar başlar. Genel eğilim hangi yöne doğru yönlenirse politikalar da o doğrultuda şekil alır.

Futbol da artık geniş kitleler tarafından hayatın içinde algılandığından yukarıda örneklediğimiz taktiklerin sıklıkla görülmeye başlandı.

Futbol aynı zamanda kendi ölçeğinde bir endüstri yarattığı için arz ile talep sahipleri arasında çok önemli bağlantılar vardır. Olmalıdır da. Bu endüstrinin planlaması, aklı, programı olmazsa, spontane, günü birlik yöntemlerle idare edilirse o zaman bir çok sorunu ve sıkıntıyı da beraberinde getirecektir.

Zaman zaman medya aracılığı ile ortaya çıkan bir takım gündemlerin bir kısmının asparagas olduğunu biliyoruz. Çünkü medyanın kamuoyuna bir şekilde haber vermesi gerekiyor ve bu çoğu zaman gerçeklere dayanmayabiliyor. Ancak kimi zaman da haberler kasıtlı ve bilerek sızdırılıyor.

Bir oyuncunun, teknik adamın, hakemin ya da futbol takımının adı bir şekilde gündemde yer alabilir. Bu bazen her kimse o, değerinin yükseltilmesi şekilde haber yapılabildiği gibi yeri gelir düşürülmesine de konu olabilir.

Aykut Kocaman’ın istifa edeceği, başkanı yıpratmamak için daha fazla direnmeyeceği, zaten asli görevinin sportif direktörlük olduğu yönünde birkaç gündür gazete sütunlarına ve internet sayfalarına yansıyan haberlerin “iyi saatte olsunlar” olsunlar tarafından gündeme taşındığı ortadadır.

Ateş olmayan yerden duman çıkmaz atasözüne gönderme yapacak nitelikteki bu haberin birkaç merkezden aynı anda gündeme getirilmesinin ne amacı olabilir?

Bir an için Fenerbahçe yönetimi tarafından yönlendirildiğini varsayalım;

1. Fenerbahçe kulübü dostlar alışverişte görsün tarzında da olsa Aykut Kocaman’ın arkasında duran medyadaki önemli yazarların genel tavrını ve düşüncesini bilmek, öğrenmek isteyebilir.

2. Yine o yazarlar tarafından arka çıkıldığı için Fenerbahçe taraftarının gerçek düşüncesi ve arzusunun bastırıldığını düşünerek böylesi bir delik açmış olabilir.

3. Yönetim gerçekten Aykut Kocaman’la yolları ayırmayı düşünmektedir ve bununla ilgili mesaj vermiştir.

Akla gelen bir diğer ihtimal; üç büyüklerden şampiyonluk şansı en yüksek takım Fenerbahçe olduğu için Sivasspor karşılaşması öncesinde teknik yönetimi ve takımı “ya kazanamazsak?” stresine sokarak belki de maçın çok daha zor bir atmosferde oynanmasını sağlamaktır. Belki de olası bir başarısız sonuç sonrasında taraftar üzerinde bir şartlı refleks oluşturulmaya çalışılmaktadır.

Dün, Aykut Kocaman’ın Trabzonspor’un son üç karşılaşmada kazandığı üç penaltı pozisyonu hakkında deyim yerindeyse dokundurma yapan açıklamaları oldu.

İnsanın aklına medya üzerinden gizli bir stratejik çatışma mı var şeklinde sorular gelmiyor değil hani.

Aykut Kocaman hakkında muhtemeldir ki gerçekle çok ilişkisi olmayan haberlerin gündeme getirilmesi hiç hoş değildir.

Bunlar hem düşünce dünyamızı hem de sporumuzu, futbolumuzu istikrarsızlaştıran eylemlerdir. Futbolun, sporun konuşulmadığı yerde boşluğu entrikalar, şaibeler, gizli kapaklı ilişkiler doldurur. Bütün bunların geride kalmış olduğunu düşünmek istiyorum.

http://twitter.com/uzaygokerman

uzaygokerman@gmail.com

 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..