Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ekim '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Ayrılıkçı teröre objektif çözüm önerisi

Ayrılıkçı teröre objektif çözüm önerisi
 


Türkiye'de ayrılıkçı terörle ve organize suçlarla mücadelede çözümün, Yatay ve Düşey Sürekliliğin sağlanması ile mümkün olabileceğine inanıyoruz.
Bu çözüm önermesi, konuyla ilgili objektif algılama ve yaklaşımları gerekli kılmaktadır. Problemlerin çeyrek asırdır ivme kazanarak yayılmasına sebep, subjektiflikten bir türlü uzaklaşamama gösterilebilir.

Algılamalardaki subjektifliğin önüne geçilemeyeceği dikkate alınarak yaklaşımların bireysel, sosyal, ekonomik, kültürel, politik, siyasi... endişelerden; eksik bilgiden, tarafsızlıktan, adaletten ve şeffaflıktan; bireysel ya da kurumsal önyargılardan arındırılmış olması gerekmektedir.

"Yatay Süreklilik" kavramsal çerçevesi, "Ayrılıkçı Teröre; Mekansal Çözüm" başlığı altında verilmişti (bk. http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=68634).

Düşey Süreklilik ise ayrılıkçı terörle ve organize suçlarla mücadelede Birinci Evre’ye; Davranış Sürecine ait çözüm önerilerini kapsamakta, ayrılıkçı terörle mücadele başta olmak üzere diğer suçlarla mücadelenin sosyopsikolojik boyutunu hatta temel boyutunu teşkil etmektedir (bk. http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=68164).

Düşey Süreklilik, insan varlığını anlamlı kılan değerler sistemine işlerlik kazandırılmasıdır.

- Hukukun Üstünlüğü ekseninde hak ve özgürlüklere, adalete, ödül ve cezaya; güvene, saygıya, emeğin takdirine, dürüstlüğe, fırsat eşitliğine… işlerlik kazandırılmasıdır.
- Demokrasi ekseninde katılımcılığa, şeffaflığa, temsile ve yönetişime;
- Gelişme ekseninde ise öğrenmeye, öğrendiğini paylaşmaya, bireysel ve kurumsal gelişmeye, geliştirmeye, bedensel ve zihinsel üretime, yaratıcılığa, yenilikçiliğe işlerlik ve süreklilik kazandırılmasıdır.

Düşey Süreklilik, topluluklar arası etkileşimin şiddetini ve yönünü sevgi, saygı, hoşgörü; milli beraberlik ve bütünlük doğrultusunda biçimlendirilmesini; bu konuda inisiyatifin düşmanlara bırakılmamasını hedeflemektedir.

Düşey Süreklilik, bir kültürel değişim konusudur; kararlılık gerektirir. Zorun başarılması meselesidir. Ödülü ise, yüksek aidiyet duygusu, birlik ve beraberlik, Mekânsal Bütünlük ve buna bağlı olarak sürekli gelişmedir.

Düşey Süreklilik millet olmanın, devlet olmanın ve gelişmenin temelini teşkil eder. Düşey Sürekliliğin sağlandığı ülke, çağdaş bir ülkedir. Yaşayanlarının yüksek aidiyet duyguları ile bağlı olduğu, imrenilecek ve örnek alınacak bir ülkedir. Düşey Sürekliliğin sağlandığı ülkede, politikanın da siyasetin de kalitesi yüksektir. Çünkü ancak liyakat sahibi insanların politika veya siyaset yapmasına geçit verilir.

Düşey Sürekliliğin sağlanamaması durumunda:

Ne toplumsal huzuru ne siyasi istikrarı, ne Yatay Sürekliliği ne de gelişmeyi sağlamak mümkün olacaktır. Çünkü nice imparatorlukların ve süper güç cumhuriyetlerin dağılışı bir yana, kimi gelişmiş ülkelerdeki toplumsal sapmalar ve huzursuzluklar dahi Düşey Sürekliliğin sağlanamaması ile ilgilidir. Kaynakların (beşeri ve iktisadi) erozyona uğraması, motivasyon düşüklüğü, menfi sapmalar, aidiyet duygusunun zayıflaması gibi cemiyet hayatını temelden sarsacak ve bir sosyal çözülmeye götürecek sonuçlar kaçınılmazdır. Bunlara bağlı olarak, bireysel ve organize suçlarla terör olayları da sürüp gidecektir.

Diğer taraftan; bir çok gelişmiş ülkede herkesçe bilinen bölgeler ve yöreler arasındaki gelişmişlik farkları, bırakınız devlet ile çatışmaya, halk arasında ne ikiliklere ne de husumete yol açıyor. Gelişme, tedrici de olsa sürüp gidiyor. Çünkü böylesi ülkelerde, Düşey Sürekliliğin sağlanmış olduğundan emin olabilirsiniz.

Bu nedenlerle Düşey süreklilik, istikrarın ve gelişmenin; dolayısıyla Yatay Sürekliliğin yani Mekânsal Bütünlüğün (bk. http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=68634) teminatı olarak kabul edilmelidir.

İbret alındığı taktirde tarihimiz, dejenere edilmediği taktirde kültürümüz, istismar edilmediği taktirde değerler sistemimiz, saygı ile yaklaşıldığı taktirde Milletimizin azim ve yaratıcılığı Düşey Sürekliliğin sağlanmasına yeterli olacaktır inancındayız.

(Sonraki konu: Alınacak Tedbirler)

 
Toplam blog
: 141
: 926
Kayıt tarihi
: 30.04.07
 
 

Türk san'at müziği dinlemeyi, okumayı, yazmayı ve paylaşmayı seviyorum. Kamudan emekli inşaat mühend..