Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Nisan '07

 
Kategori
Kültür Turizmi
 

Ayşe Kadın camii

Ayşe Kadın camii
 

Çok değerli okuyanlarım bu günkü sayfamda sizlere İzmire bağlı Karaburun Şirinbelde Mordoğan Ayşe Kadın Camii tarihçesini yazıyorum.

Bu cami modelinin Kabedeki camilerin birinden alındığı söylenir. İstanbul camilerinden yüz yıl daha eski tarihi bilinir Ayşe Hatun isimli bir kızın genç yaşta ölürken son arzusu olan “çeyizlerimi satın cami yaptırın” vasiyeti üzerine annesi tarafından yaptırılmıştır.

Edinilen bilgiler şöyledir; Mordoğan Karaburunun en eski yerleşimlerindendir yedibin yıl öncesinden gelir. Tarihcesi Mimas dağı doğu eteğinde yerleşmiş on iki Ion kentlerinden birisi Ionia olarak bilinir. Burada Helen, Hitit, Ion uygarlığı dönemleri kalıntı izleri vardır. Cenevizler ve İskender dönemi beşbin yıllık Nacissus efsanesinden sonra Osmanlı Rumlar dönemi Şeyh Bedreddin ve Börklüce isyanı savaşları yaşanmiş tarih izlerinden biriside Ayşe Hatun caminden söz edelim.

Eski örf adetlere göre kız evladı küçük yaşta yöre adetleri ile eğitilirmiş yedi sekiz yaşlarında çeyizlerini kendisi işlemeye başlamış gelin çağına kadar Mordoğanın doğasında olan zeytin, nergis, karanfil, meyve, gül, lale ve sümbül çiçeklerini çeyizlerine işlemiş. Ölümünden sonra anne hatun yediyüz sene önce bu camiyi çeyiz parası ile yaptırmış ogunun usta ressamı çeyizlerdeki motifleri caminin kubbesine doğal ot ve yumurta beyazı karışımı boyalarla resmetmiş ahşap doğrama ve mimberi küçük parçalardan geçmeli yapılmıştır. Cami içinde 450 sene önce yapılmış ahşaptan yapılma ikibuçuk metre saat hala çalışır vaziyettedir. Ayşe Hatunun evide, ceyizlerindeki nakışlarda kubbeye resmedilmiş ve yediyüz yıl hiçbir onarım yapılmayan kubbedeki resimler günümüze gelmiş olup bazı resimler rutubetle bozulduğu için 2006 yılında vakıflar bölge müdürlüğünce dört yüz milyar TL keşif bedelli onarım 2007 ilk ayında bitmiş olacak. Cami de arşivlerdeki ilk günkü haline getirilmiş olacaktır. Bu tarihi cami gelen ziyaretcilere açıktır.

Bir sonraki yazımda buluşmak üzere herkese sağlıklı günler dilerim sayfalarımı takip ediniz.

 
Toplam blog
: 26
: 2823
Kayıt tarihi
: 24.03.07
 
 

1933 Mordoğan - İzmir doğumlu olup 51 yıldır aktif gazetecilik ve televizyon muhabirligi yapmakta..