Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Kasım '14

 
Kategori
Trafik
 

Az ye kırmızı ışıkta bekleme

Türkiye’de cari açığın en büyük iki sebebi trafik lambaları ve göbeklerdeki yağdır. Türkiye’de insanlarımızda 1 milyar kilo (1 milyon ton) fazla kilo bulunmaktadır. İnsanımızın her 1 kilo göbeginde, biriken yağ kamuya sağlık gideri olarak, yılda 28 liraya mal olmaktadır.

Obesite ve buna bağlı hastalıklar grubu olan diyabet, hipertansiyon, kanser, depresyon, otoimmun hastalıklar sonucu yılda 28 milyar lira ilaç giderimiz olmaktadır.

Eğer Türk halkı toplamda 1 milyar kilo zayıflarsa sadece kamuda 28 milyar lira ilaç tasarrufu olacaktır. Üstelik bu ilaçların %90’ı ithal ilaçlar olduğu göz önüne alınırsa (24-25 milyar lira) döviz tasarrufumuz olacaktır.

Her 1 kilo artışı vatandaşa gıda gideri olarak yılda 42 liraya mal olmaktadır. Yani 10 kilogram fazlası olan bir insan ayda 35 lira yılda 420 lira fazla gıda tüketmektedir. 1 milyar fazla kilo, vatandaşımıza sadece gıda gideri olarak yılda 42 milyar liraya mal olmaktadır.

GÖBEK YAĞI:   Kamuya 28 milyar ilaç gideri, vatandaşa 42 milyar gereksiz fazla gıda gideri sonucu ülkemize yılda 70 milyar liraya mal olmaktadır.

Bu rakamlara israf edilen gıdalar, ilaçlar dahil değildir. Türkiye’de israf sonucu yılda 15 milyar liralık gıda atılmaktadır. Çöpe atılan gıdanın ülkemize zararı 1 birim ise, gereksiz fazla yemeye bağlı göbekte biriken yağın zararı 3 birim olmaktadır.

ÇÖPE ATILAN GIDA 1 ZARAR, GÖBEĞE ATILAN GEREKSİZ FAZLA GIDA 3 ZARAR VERİYOR.

Türkiye’de gereksiz fazla gıda tüketimine ve israfa bağlı olarak ilaç giderleri de dahil yılda 85 milyar liramız boşa gitmektedir. 

                            1          LOKMA                1                   OKUL

Günde 500 milyon lira yiyoruz. İnsanlarımız her öğünde 1 lokma az yemek yeseler her gün 1 okul yapılabilecektir.

OBESİTE ile mücadele ederken sadece sağlık zararlarının vurgulanması yetersiz kalmaktadır. OBESİTE BİR İSRAFTIR:  “Komşusu açken tok yatan bizden değildir.”, inancına sahip bir toplum olarak dünyada açlıktan ölen insanlar varken gereksiz fazla gıda tüketmek bir insanlık ayıbıdır.

“YİYİNİZ, İÇİNİZ İSRAF ETMEYİNİZ.” İsrafın haram olduğu bir dine, Müslüman göbekli olamaz düsturunu öne süren Hz. Muhammed’e (s.a.v) inanan Müslümanlar olarak obesite bir İNANÇ EKSİKLİĞİ olarak karşımıza çıkmaktadır.

Obesite ve sigara;    İktidarsızlık ve ekonomik kayıplar sonucu olarak boşanmaların temel sebepleri arasında bulunmaktadır. Dolayısıyla aile birliğine zarar veren, öz güveni sarsan sosyolojik ve psikolojik zararlar oluşturmaktadır.

KIRMIZI IŞIKTA YILDA 20 MİLYAR LİRAMIZ, 3 MİLYAR SAATİMİZ  BOŞA  GİDİYOR       

Türkiye’de 3 boyutlu kavşakların yapılıp trafik lambalarının kaldırılması için 150 milyar liraya ihtiyaç vardır.

Türkiye’de trafik lambalarında yılda 6 milyar lira yakıt havaya gitmektedir. 3 milyar saat insan gücü boşa gitmektedir.12  milyar lira insan gücü kaybı olmaktadır. Türkiye’de kavşaklarda kazalar sonucu yılda 2 milyar liralık kayıp oluşmaktadır. Kısacası kazalar, gereksiz boşa yakıt tüketimi, amortisman gideri, insan gücü kayıpları sonucunda kavşaklarda 20 milyar liramız yok olmaktadır. Ayrıca gereksiz CO2 salınımı oluşmaktadır.

Türkiye’de işlenen cinayetlerin %10’u trafik problemlerinden kaynaklanmaktadır. İnsana şiddet unsurlarının başında trafik sıkıntıları gelmektedir.

KIRMIZI IŞIK SPOR YAPMAMIZA ENGEL

İnsanların trafik lambalarında gereksiz yere fazla zaman kaybetmesi spor yapma, aileye vakit ayırma sürelerini düşürmektedir. Ayrıca trafikte bunalan insanlar eşine, çocuğuna, çevresine  fiziki ve psikolojik şiddet uygulama eğilimindedir. Bu durum aynı obesite gibi aile ilişkilerini ve insan ilişkilerini bozan sosyolojik ve psikolojik bir travmadır.

OBESİTE+KIRMIZI IŞIK TÜRKİYE’YE YILDA 105 MİLYAR LİRAYA MAL OLMAKTADIR.

BU RAKAMIN 35 MİLYAR LİRASI İTHAL GİRDİLERDEN OLUŞMAKTADIR.

OBESİTE KIRMIZI IŞIĞIN SÜRESİNİ, KIRMIZI IŞIK OBESİTEYİ ARTTIRMAKTADIR.

OBESİTE’YE BAĞLI OLARAK SAĞLIK GİDERLERİNİN ARTMASI, SOSYAL GÜVENLİK AÇIĞI OLUŞTURMAKTADIR. DEVLET, KAVŞAKLARIN 3 BOYUTLU HALE GETİRİLMESİ, DİĞER ALT YAPI HİZMETLERİ, SPOR TESİSLERİ, YEŞİL ALANLAR V.S İÇİN KAYNAK BULMADA SIKINTI ÇEKMEKTEDİR. BUNUN EN BÜYÜK SEBEBİ GEREKSİZ SAĞLIK GİDERLERİMİZDİR. BU ALT YAPILARIN ZAMANINDA YAPILAMAMASI SONUCUNDADA OBESİTE VE GEREKSİZ SAĞLIK GİDERLERİMİZ OLUŞMAKTADIR. BU YUMURTA TAVUK KISIR DÖNGÜSÜNÜ KIRMAK İÇİN VATANDAŞLARIMIZIN GEREKSİZ AŞIRI GIDA TÜKETİMİNE GİTMEMESİ VE İSRAF ETMEMESİ GEREKMEKTEDİR. CAMİİ VE KUR’AN KURSLARINA YARDIM ETMEK NASIL KUTSAL BİR GÖREVSE KAVŞAKLARIN VE YOLLARIN MODERNİZE HALE GETİRİLİP İSRAFIN ÖNLENMESİ İÇİN VATANDAŞLARIMIZIN, CEMAATLERİN VE DİYANETİN BAĞIŞ KAMPANYASI BAŞLATMASI İNSANİ VE DİNİ GÖREVLERİMİZ ARASINDA OLMALIDIR. DEVLETİMİZİN OBESİTE VE MUTSUZLUK FAKTÖRLERİNİ ENGELLEMEK ADINA YEŞİL ALANLAR, SPOR TESİSLERİ ÖZELLİKLEDE KAVŞAKLARI 3 BOYUTLU HALİNE GETİREREK İNSANIMIZA ZAMAN VE PARA KONFORU SUNMALIDIR.

ÇİN, JAPONYA, ENDONEZYA EĞER AMERİKALILAR KADAR ŞİŞMAN OLURSA GIDA FİYATLARI %50 ARTACAKTIR. DÜNYADAKİ AÇ İNSAN NÜFUSU VE YETERSİZ BESLENEN İNSAN NÜFUSU %50 ARTACAKTIR. ÇEVRE KİRLİLİĞİ %30 ARTACAKTIR. ÇİN’İN CARİ AÇIĞI %25 YÜKSELECEKTİR. UZAK DOĞU EKONOMİLERİNİN HIZLA YÜKSELMESİNİN SEBEPLERİ ARASINDA FAZLA KİLOLARININ OLMAMASININ KATKISI EN AZ %20’DİR.

ÜLKEMİZİN BÜYÜK EKONOMİLER İÇİNDE YER ALMASI İÇİN: KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRETİM KADAR OBESİTE VE İSRAF İLE (GIDA+TRAFİK) MÜCADELESİDE ÇOK BÜYÜK ÖNEM TAŞIMAKTADIR.

DİYABET, HİPERTANSİYON VE OBESİTE HEKİMİ

DR. OSMAN EKMEKÇİ

0542 674 0560

 
Toplam blog
: 5
: 425
Kayıt tarihi
: 10.06.07
 
 

1968 Afyon dogumluyum. Afyon devlet hastanesinde diyabet hipertansiyon obesite kliniginde 22  yıl..