Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Haziran '21

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Bağımlılık, Hayata Olmalı!

Bağımlılık, Hayata Olmalı!

SEVGİLİ OKURLARIM: Bağımlılık konusu üzerine literatürde birden fazla tanım bulunuyor. O tanımlardan bir tanesi de ben söyleyeyim Sizlere: “Bir şeye ya da bir maddeye isteyerek bazen de istem dışı olarak ihtiyaç duymaya ve bunu davranış ve harekete dökmeye bağımlılık adı verilmektedir.” Bunun gibi Bağımlılık, herhangi bir maddeyi kullanmaya ya da herhangi bir davranışı gerçekleştirmeye istekli olmak ile bazen de bunları yapmaya karşı koyamamak anlamına geliyor.

MESELEYİ böyle ortaya koyunca konu anlaşılsın diye alkol bağımlılığı, kumar bağımlılığı, uyuşturucu madde bağımlılığı ve çağımızın hastalıklarının önemlilerinden biri olan teknoloji bağımlılığını belli başlı örnekler olarak gösterebiliriz.

DOLAYISIYLA bağımlılığın “kötü alışkanlıklar” da diyebiliriz bunlara.. ama hangi çeşidi olursa olsun bu kötü durum insana madden ve manen bazen de geri dönüşü olmayan çok büyük zararlar verir.

ŞÖYLE Kİ, Bağımlı olan kişi hayatına sadece bağımlısı olduğu şeye göre yön verir. Örneklersek, Uyuşturucu madde bağımlısı kişileri ele alalım: Bu kişiler bazen fizyolojik bazen de psikolojik olarak bağımlılık kurduğu uyuşturucu madde türlerine sürekli ihtiyaç duymakta, hatta bu durumdan kurtulmak istese bile kesinlikle kendisini bağımlısı olduğu şeyden uzaklaştıramamaktadır.

BU kötü halden kurtulmak içinse, bağımlı kişiler sadece kendisine değil çevresindeki başka insanlara da zarar verdiğinden kişi bağımlılığından dolayısıyla kötü madde kullanımından kurtulmak için mücadele etmeli, gerekirse bir uzman (Psikiyatr, Psikolog vs.) desteği almalıdır. Nitekim kişilerde devam eden ve süreklilik kazanan Bağımlılık, toplum sağlığı açısından da büyük tehlike arz eder. Bu nedenle bağımlılıkla hem bireysel hem  toplumsal olarak mücadele etmek önemli bir zorunluluktur.

BAĞIMLI İNSANLARI yaşadığımız çevrede de, tanırız. Bazen bir arkadaşımız bazen bir komşumuzdur bu kişiler. Bu insanlar bağımlı oldukları şeyin esiri olmuş durumda olduklarından hayata karşısında  yenilmişlerdir. Kendilerini bağımlı yapan uyuşturucu madde veya maddeler olmadan  sanki soludukları havanın, kendi hayatlarının ve yaşamın bir değeri yoktur onlar için. Çünkü akıllarında ne yapsalar çıkaramadıkları ve talep ettikleri şey aynıdır. Bağımlılık yapan uyuşturucular.

HALBUKİ hayatta olmak ve yaşamak çok değerli iki kavram. Hayat en değerli olan..  değerini bilerek yaşamayı tercih edersek, o vakit zararlı hiçbir şeye bağlanmaz insan. Bağlanacağı tek şey ise, kendisini doğrudan sağlıklı ve mutlu bir hayata götürecek yaşam şekli olur.

 

 

 
Toplam blog
: 643
: 67
Kayıt tarihi
: 20.02.17
 
 

Eğitim Durumu Halkla İlişkiler Yüksek Lisansı İsletme Fakültesi Sosyoloji Bölümü Gazeteci ..