Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '10

 
Kategori
Güncel
 

Balina katliamı

Balina katliamı
 

Faroe adaları, Kuzey denizinde bir adalar topluluğu. Danimarka'nın sömürgesi. Sömürülecek neyi varsa? Faroe, koyun, keçi anlamına geliyor. Bir zamanlar burada hayvancılık yapılırmış. Şimdilerde o da kalmamış, tarım desen, o da yok. Millet aç! Balıkçılık da yeterli olamıyor. İnsanlar, ellerine geçirdiği kesici aletlerle, vahşice balinalara saldırıyor.

Neden Danimarka hükümeti buraya gerekli yardımı yapmıyor? diye sormak, akıla gelebilir. Hangi sözde uygar batı ülkesi sömürgesine yardım etmiştir ki bu güne kadar? Sömürgeciliğin şanına aykırı olur bu hareket!

Bu adalarda yaşayan halk, Viking'lerin torunları. Zalimlik onların kalıtımsal bir özelliği aynı zamanda. Elbette aç yaşanmaz ama, avcılığın da bir yolu yordamı vardır. Sen teknelerle denize açıl, balina sürülerinin etrafını çevir, sonra da onları sahile doğru sür. Yüzlece kişi, çoluk çocuk, yaşlı, ellerinde orak benzeri ucu kıvrık bıçaklarla balinaları hunharca katlediyorlar, sahil kıpkırmızı kan içinde inanılmaz bir vahşet manzarası. Vicdan veya insanlık denen bir duygu bunların uzağından bile geçmemiş. Bir de kameralara, bunun doğal bir şey olduğunu, sakin ve de suratlarına sıçrayan kanları bile silmeye gerek görmeden anlatabiliyorlar. Bir istavrit balığı oltadan çıkarılıp yere bırakıldığında, çırpınışını izlemek bile insana üzüntü verir, onu tekrar suya atmak istersiniz.

Bunları kınayan bir takım çevreci örgütler varsa da, yaptıkları beyanlar ve tepkiler, bu vampir kılıklıların pek bir taraflarına dokunmuyor.

Bunları anlatırken, bizdeki Kurban bayramlarında yaşadığımız bazı sahneler gözümüzün önüne gelse de; tabi ki onlar da çok insanlık dışı ama en azından münferit kalıyor, böyle kitlesel bir saldırganlık şeklinde değil.

Ne yapalım, kötülüklere karşı elimizden birşey gelemeyecek durumda isek tek yapılabilecek şey buğz etmek yani kalben kınamak. Ayrıca ben, elleri kırılasıcalar diyorum.

 
Toplam blog
: 53
: 671
Kayıt tarihi
: 22.12.09
 
 

1969 Tarhan Kolej (lise), 1978 Atatürk Eğ. Ens. Türk dili ve edebiyatı bl. Mezunuyum. Araştırmak ..