Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Nisan '22

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

BALKAN N. İSLİMYELİ UĞURLANDI

TÜRK PLASTİK SANATLARI CAMİASININ BÜYÜK KAYBI

İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Dekoratif Resim Bölümü okul arkadaşım, Prof. Balkan Naci İslimyeli, yakalandığı amansız hastalık nedeniyle son yolculuğuna uğurlandı.

Ben 1971-72 öğretim yılında öğrenci olarak girmiş olduğum İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Dekoratif Resim Bölümü’nde eğitime başladığımda kendisini hiç görmemiştim. Çünkü, o son sınıfta iken, öğrenci olaylarına karıştığı gerekçesi ile tutuklu kalmış, ertesi yıl son sınıfı okurken tanışmış arkadaş olmuştuk. Kendisi daha sonra Güzel Sanatlarda Temel Sanat Eğitimi dersinde asistan, doçent ve profesör olmuş, benim de kendisi ile yakın arkadaşlığım nedeniyle, daha sık görüşür olmuştuk.

Yakalanmış olduğu amansız hastalık nedeniyle 75 yaşındayken hayatını kaybeden ressam, şair ve sanat yönetmeni Prof. Dr. Balkan Naci İslimyeli’yi, son yolculuğuna uğurlamak için bir araya geldiğimiz Burgazada Camisi'nde öğle vaktinde kılınan cenaze namazına, usta sanatçının ailesinin yanı sıra sevenleri ve dostları ile birlikte son görevimizi gerçekleştirdim. Camide Öğle vaktinin ardından kılınan cenaze namazı sonra, cenaze namazını kıldıran imam, Balkan Naci İslimyeli’nin hayatı boyunca sanat için Türkiye'de ve Dünya’da çok önemli misyonlar üstlenmiş, çığır açan projeler üretmiş bir sanatçı olduğunu, çok derin yetenekleri olan bilge bir insan olarak, başarılı öğrenciler yetiştirdiğini söyledi. Gerçekten de o, öğrencilerine sadece resim ve sanat değil hayat dersleri de vermişti. İşte bu nedenle, Ada’nın ulaşımı zor da olsa, öğrencileri onu hiç unutmamış, caminin avlusu ile etrafını doldurmuş, hepsi oradaydılar. Zaten ben bu kalabalık cemaati görünce, onları tanımasam da ben de onun adına çok mutlu oldum. Kaybettiğimiz çok önemli bir sanatçıydı, hepimiz için büyük bir kayıp.

Cenazeye öğrencileri, arkadaşları ve birçok sanatçı da katıldı. Son derece kalabalık olan cenazeye gelemeyenler de çelenk ve bağış yapmışlardı. Bunlardan biri de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçtaroğlu idi. Uluslararası Sanatçılar Derneği Başkanı ressam Bedri Baykam, Türk çağdaş sanatının çok değerli ve önemli bir ismini kaybetmenin üzüntüsünü yaşadığını belirterek, gerek sanatçı kişiliği ve arkasında bıraktığı unutulmaz eserler, gerek öğrencileriyle kurduğu mükemmel ilişkiyle klas bir insanı son yolculuğuna uğurladığımızı açıkladı. Baykam, İslimyeli'nin vefatının Türk çağdaş sanatında bir boşluk bırakacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:"Balkan Naci resim sanatının yanı sıra şiirleri, kelimelerle ilişkisi ve yazılarıyla da önemli bir yere sahipti. Tek tesellimiz onu sonsuza dek eserleri ve hatıralarıyla yaşatacak olmamız. İstanbul'un sanat hayatında yoğun olarak görüşürdük. Son zamanlarında fazla belli etmediği hastalığı nedeniyle daha az görüşür olmuştuk. Hastalığını hiç kimseye belli etmedi. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Türk sanat ortamının başı sağ olsun." İslimyeli'nin cenazesi, kılınan namazın ardından dostları, sevenleri, öğrencileri ve ailesi ile birlikte katıldıkları kalabalık bir cemaat eşiliğinde Burgazada Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Balkan Naci İslimyeli kimdir?

Adapazarı'nda 1947'de dünyaya gelen sanatçı, 1967'de başladığı Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Resim Bölümü'nden birincilikle mezun oldu. Avusturya Hükümeti bursu ile Salzburg'ta litografi çalışmaları yapan İslimyeli, Floransa Güzel Sanatlar Akademisi'nden sanatta yeterlilik diploması aldı. New York'ta çağdaş sanat üzerine çalışmalar yapan İslimyeli, New York Üniversitesi'nden 1996'da profesörlük unvanı aldı. "Söz", "Suç", "Suret", "Deja Vu", "Matah" ve "Balkan Naci İslimyeli" adlı 6 sanat kitabı kaleme alan sanatçı, onlarca kişisel sergiye imza atmıştı.

Doğu’ya özgü bir duyarlılıkla Batı resim tekniğini birleştirdiği, fantastik öğeler içeren figüratif yapıtlarıyla tanınan ressamdı. Sanatçı, söz konusu grotesk değerleri, kendisinden daha önce kavrayan bazı Türk sanatçılarından ustalıkla etkilenmeyi başararak üslubu içinde eritmişti. Şüphesiz bu etkilenme süreci genç sanatçının üslup araştırmalarına yön ve hız verebilen bir rol de oynamış, resimleri ve kolajları, düşünsel yanı belirgin yapıtlardır. Balkan Naci bu tavrı, ülke sanatın da yeni gelişmeler ve atılımların yoğunluk kazandığı bir ortamda benimsemiş ve avangard ressamlar arasındaki önemli yerini almıştı. Sanatçının resim dünyası ile sanat eğitiminde yoğun bir yeri bulunan grafik disiplini arasında gözden kaçırılamayacak bağlar oluşturmuştu. Bazı ustalardan esinlenerek, çalışmalarında etkinleşen İslimyeli’yi, yerel bir biçim çeşnisinin türünde sanatsal bir anlayışı vardı.

Balkan Naci İslimyeli Türk Plastik Sanatları için çok büyük kayıptır. Mesleğinin doruğunda iken, amansız bir hastalık sonucu aramızdan ayrılan bu müstesna sanatçı, Türk Plastik Sanatları camiası için çok büyük ve yeri doldurulamaz bir kayıptır.

Huzur içinde uyu Balkan Naci İslimyeli arkadaşım.

İSMAİL HAKKI AKSU

 
Toplam blog
: 137
: 116
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Ressam, dekoratör, araştımacı yazar. ..