- Kategori
- Yemek - Mutfak
Bamya çorbası
Hastaya bamya çorbası çok iyi gelir derler köylüler. Hele bir de tavuk suyu konulunca. Bamyaları ayıklamak biraz sabır işidir pişirmesi de biraz ince iştir. Ben düdüklü tencerede yapıyorum kıvamı tam 10 dakika. Ne eriyor ne çiğ kalıyor.
Önceden bamyalar ayıklanıp derin dondurucuya çiğ olarak konulursa sonradan pişirilirken insana azap vermez. Hem ayıkla hem pişir biraz zaman alıyor. Bu devirde insanların zamanı kıymetli ne de olsa.
Bamya çorbası malzemeleri:
300 gram ayıklanmış bamya
2 tane küp şeklinde doğranmış patates
2 tane rendelenmiş kuru soğan
2 tane rendelenmiş domates
1 limon suyu veya birkaç tane limon tuzu
1 çorba kaşığı salça
1.5 tatlı kaşığı tuz, kuru nane, pul biber, kekik
4 çorba kaşığı sıvı yağ veya tereyağ
tavuk suyu
arzu edilirse kavrulmuş kıyma ve kuru domates
Yapılışı:
Şayet düdüklü tencerede pişirirseniz daha kolay oluyor. Tüm malzemeleri çiğden koyar ve üstüne bolca su ilave ederseniz düdüklünün buharı çıktıktan sonra düdüğü yan yatırıp, altını kısıp 10 dakika pişirirseniz ideal kıvam oluyor. Ne çiğ kalıyor ne diri.
Eğer normal tencerede yapılırsa önce soğanları ve domatesleri yağda iyice kavurmak lazım, biraz daha vakit alıyor ve normal tencerenin başını beklemeniz gerekiyor bamyalar erimesin diye.
Umarım bu tarifi beğenirsiniz, denemenizi tavsiye ederim tabii ki bamya sevenler için.
Afiyet olsun, sağlıklı günler dilerim.
Sibel Koçarslan