Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '16

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Bankacılıkta güven kavramının boyutları ve bir literatür taraması

Bankalar finansal sistemin en önemli kurumlarından biridir. Bu önem; bankaların Türkiye’de finansal sistemin 2/3’ü oranında bir büyüklüğe sahip olması, tasarruf birikimi yoluyla üretime kaynak aktarılması ve diğer ekonomik faaliyetlerin gerektirdiği parasal aktarım fonksiyonundan kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte güçlü bir bankacılık sisteminin, yaydığı güven duygusuyla özellikle 2008 küresel finansal krizde Türkiye için çok önemli bir sigorta görevini üstlendiği söylenmektedir. Diğer taraftan vatandaşların farklı bakış açılarıyla bankalara güven duymadıkları da ifade edilmektedir. Bu durum da, güven kavramının farklı boyutlarının ortaya koyulması ihtiyacını doğurmaktadır.

Güven duygusu insanların bankacılık sistemine katılmaları ve banka tercihlerini etkilemesi bakımından dikkate alınması gereken önemli bir faktör haline gelmektedir. 2006 yılında yürürlüğe giren "Bankacılık Etik İlkeleri" ile bankacılık sektöründe istikrarın yanında güven duygusunun da korunması gerektiğinin vurgulanmış olması bankacılıkta güven unsurunun önemini açık biçimde belirtmektedir.

Bu çalışmanın amaçları; güvenin bankalar açısından önemini değerlendirmek, güven kavramının boyutlarını ortaya koymak, bankalar üzerine literatürde güven konusunda yapılan akademik çalışmaları bir araya getirmektir.

Literatür incelendiğinde güvenin boyutlarının; yetkinlik, tutarlılık, açıklık, bütünlük, bağlılık, yardımseverlik, dürüstlük olduğu görülmektedir. Genel olarak işletmelerde güven kavramını farklı boyutlarıyla ele alan çalışmaların sıklıkla yapıldığı anlaşılmaktadır. Buna karşılık, bankacılıkta güven kavramının farklı boyutları üzerinde yapılan çalışmaların çok zengin olmadığı söylenebilmektedir. Yapılan araştırmalar, müşterilerin banka tercihleri arasında güvenin önemli yere sahip olduğunu ve bankaya karşı duyulan güvenin bir bankanın daha çok tercih edilmesine yol açtığını göstermektedir.

Anahtar kelime  : Bankacılık, Güven, Literatür Araştırması

Bankacılıkta Güven Kavramının Boyutları ve Bir Literatür Taraması

 

 Elif BAYATLI

 

Uşak Üniversitesi

 

elifbayatlii@gmail.com

 

 

 

 
Toplam blog
: 2
: 251
Kayıt tarihi
: 29.12.16
 
 

Uşak Üniversitesi Bankacılık ve Finans 3. Sınıf Öğrencisiyim ..