Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Aralık '09

 
Kategori
Futbol
 

Bariz hakem hataları üzerinden ligin zirvesine bir bakış

Bariz hakem hataları üzerinden ligin zirvesine bir bakış
 

Oğuz Sarvan


İlk yarı boyunca maç sonuçlarına etki etmiş olması olası bariz hakem hatalarını dikkate alarak bu hataların ihmal edilmesi halinde ligdeki sıralamanın nasıl değişebileceğine ilişkin fikir yürütelim. Bu, zirvede yer alan takımların arasındaki gerçek güç farkına ilişkin fikir verecektir.

Fenerbahçe maçlarında yaşanan bariz hakem hataları ve yansıması

Eskişehirspor maçında gol öncesi kullanılan kornere sebebiyet veren faul sadece bir kornere sebebiyet veriyor, bir gole değil! Gole sebebiyet veren ana unsur hatalı korner kararı değil, Fenerbahçe'li oyuncuların korneri "içlerinden geldiği gibi" savunması. Lugano’ya yapılan ihlal penaltı kararını gerektiriyordu; ama bu ihlal penaltıyla cezalandırılmış ve penaltı gol ile sonuçlanmış olsa bile Fenerbahçe'nin ortaya koyduğu futbol bu maçtan en iyi ihtimalle bir beraberlik çıkartmasını sağlayabilirdi.

İnönü'de oynanan Beşiktaş maçında yaşanan penaltı tartışmalı pozisyon sonuca etki etmiş olabilir. Fenerbahçe hemşehricilik kurbanı olmuş olabilir! Söz konusu maç İzmir’li Mustafa Denizli için lige dönüş maçıydı.

Manisaspor maçında Özkalfa’nın atladığı bariz Manisaspor penaltısının ya da ofsayt gerekçesiyle kesilen bariz gol şansı içeren Manisaspor pozisyonunun gol ile sonuçlanması halinde Fenerbahçe'nin oyunun devamında eksik kaldığı da dikkate alındığında Fenerbahçe'nin söz konusu maçtan beraberlikle ayrılması bile çok zordu.

Galatasaray maçında Fenerbahçe lehine sonuç veren bariz hakem hataları oldu: Alex'in golü ofsayttı, Arda'ya yumruk atan Cristian da Keita gibi oyundan atılmalıydı, Bilica maça başlamamalıydı; ancak söz konusu maçta Fenerbahçe oyunun hakimiydi; yani lehine sonuç veren hatalar olmasa da, mesela eksik kalmış ve Bilica'sız başlamış olsa bile, Galatasaray'ın mevcut kado ve oyun yapısını da dikkate aldığımızda maçı kazanma olasılığı yüksekti.

Sivasspor maçında maçı kıran Fenerbahçe golü ofsayt; buna karşın oyun hali ve Sivasspor gerçeği Fenerbahçe'nin oyunu bir şekilde koparma olasılığının yüksek olduğunu gösteriyordu.

Ankaragücü maçında rakibin son dakika golü hatalı bir kararla gol olarak değerlendirilmedi ve Fenerbahçe maçı hatalı olan bu kararla kazandı.

Trabzonspor maçında Fenerbahçe'nin, takım oyun içinde kötü olmasa da üç puanı hatalı kalkan bir bayrak ile kazandığı ileri sürülebilir.

İlk yarının bütünü değerlendirildiğinde, 6 eksik puanın Fenerbahçe’nin mevcut oyunu için daha adil olduğu çıkarımı yapılabilir.

Bursaspor maçlarında yaşanan bariz hakem hataları ve yansıması

İlk yarıda üst üste Bursaspor lehine sonuç veren bariz hakem hataları yaşandı. Diyarbakırspor(Türkalp), Belediyespor(Gençerler), Denizlispor(Aydınus), Antalyaspor(Gezer) maçları + Beşiktaş maçı. Sonuca etki etme olasılığı yüksek olan hatalar Denizlispor, Antalyaspor ve Beşiktaş maçlarındaki hatalardı.

Bursaspor'un son dakikada bulduğu gol ile 3-2 kazandığı Denizlispor maçında Bursaspor'un beraberlik golü açık ofsayttı. Kalkmayan bayrak, Trabzonspor- Fenerbahçe maçında kalkan bayrağa benziyordu. Gezer ve Aydınus Bursaspor maçları hatalarına karşın(!) bu maçların hemen ardından oynanan derbilere atandılar.

Antalyaspor ile oynanan maçta Bursaspor'un attığı beraberlik golü öncesi üst üste iki hatalı karar golün nedeni: hatalı korner kararı + Zapo'nun kaleciye olan bariz ihlali. Bir puan bu iki bariz hata sonucunda kazanıldı.

Beşiktaş maçında maçın yıldızı Ozan İpek maçın başında ikinci sarı karttan atılmalıydı. Hakem Özkalfa, bu kararının ardından Beşiktaş'ı olabildiğince itse de bu yetmedi. Olağan durumda 10 kişi kalmış Bursaspor'un, kazanmış olduğu bu maçtan en iyi ihtimalle beraberlik çıkartabileceği düşüncesi akla yatkın.

İlk yarının bütünü değerlendirildiğinde 5 eksik puanın Bursaspor'un mevcut oyunu için daha adil olduğu çıkarımı yapılabilir.

Trabzonspor maçlarında yaşanan bariz hakem hataları ve yansıması

Trabzonspor'un küçüklerle oynadığı maçlarda sonuca etki eden hemen hemen hiç hakem hatası olmadı; ama garip bir şekilde üç rakibiyle oynadığı üç maçta da sonuca aleyhine etki etmiş olması olası bariz hakem hataları yaşandı.

Galatasaray ile oynadıkları maçta Sarp'ın buz hokeyi savunmasının cezası Abitoğlu tarafından kesilmedi. Trabzonspor'un bariz olan bu penaltısı verilmediği gibi oyundan atılması sonucunu verme olasılığı olan sarı kart Arda’ya gösterilmedi. Yani hakem tarafından atlanılan olası bir kırmızı kart + bir penaltı var. Maçın seyri dikkate alındığında söz konusu bariz hatalardan birinin bile yapılmaması halinde en azından bir puan ile Trabzon'a dönülmüş olunurdu.

Beşiktaş ile oynadıkları maçta oyunun berabere sürdüğü anlarda Ferrari yardımcı hakemin kolaylıkla süzebileceği bir bölgede Colman’a ceza sahası içinde bariz bir ihlalde bulundu. Pozisyonun tartışılır yanı yok. Kasıt unsuru olsun olmasın hareket bir ihlal içeriyor + kasıt unsuru da var. Pozisyon özellikle yardımcı hakem için süzmesi kolay pozisyon. Pozisyonda penaltı kararı verilmesi ve kullanılan penaltının gol ile sonuçlanması halinde maçı Trabzonspor'un net bir skor ile kazanma olasılığı yüksekti.

Fenerbahçe ile oynadıkları maçta ise kalkan hatalı bayrak golle sonuçlanmama olasılığı çok düşük olan bir pozisyonu kesti. İki Trabzonspor’lu oyuncu kaleciyle karşı karşıyaydı. Topu taşıyan Trabzonspor’lu oyuncu topu sahadaki 22 kişi içinde dripling halinde belki de en düzgün kullanabilen Alanzinho idi. Takımların oyun karakteri ve oyunun devamında yapılması olası oyuncu değişiklikleri de dikkate alındığında öne geçmiş olması halinde Trabzonspor’un maçı rahat götürme olasılığı yüksekti.

İlk yarının bütünü değerlendirildiğinde 7 artı puanın Trabzonspor'un mevcut oyunu için daha adil olduğu çıkarımı yapılabilir.

Beşiktaş maçlarında yaşanan bariz hakem hataları ve yansıması

Beşiktaş ligin ilk haftasında Özkalfa'nın atladığı penaltıyla belki de iki puandan oldu. Tello'ya Belediyespor'lu oyuncunun yaptığı hareket bariz penaltıydı.

Galatasaray maçında Franco'nun kırmızı kartı da göze alıp ceza sahası dışında topla eliyle oynamasının gerektirdiği ceza Franco'ya kesilmedi; bu aleyhte karar sonuca etki etmiş görünse de mevcut oyun hali Beşiktaş'ın kaybetmesini daha olası kılıyordu.

Kayserispor yenilgisini doğuran gol öncesi Tabata'ya yapılan en direkt vuruşluk bir ihlal var. Yenilen bu golün Denizli de doğurduğu telaşı da değerlendirmede dikkate almak gerekir; çünkü oyunun devamında oyuna etki eden ana unsur Denizli'nin Kayserispor golü sonrası yaşadığı bu telaştı = Tabata-Fink değişikliği. Telaşın psikolojik arkaplanı, olası farklı yenilgi halinde görevi kaybetme endişesiydi; bu nedenle bu hatanın Beşiktaş'ın kazanma şansının daha yüksek olduğu bir maçta maçın kaybedilmesine neden olduğu ileri sürülebilir.

Gençlerbirliği maçında Gençerler Sivok'u atmamak için elinden geleni yaptı. Önce direkt kırmızı kart gerektiren ihlalini sarıyla geçiştirdi; ardından ikinci sarıyı çıkartmasını gerektiren bariz Yugoslav faulünü, bu faul ikinci sarıyı gerektirdiği için görmedi. On kişi kalmış Beşiktaş kaybedebilirdi.

İlk yarının bütünü değerlendirildiğinde Beşiktaş'ın mevcut oyunu ile mevcut puanının paralellik taşıdığı düşünülebilir.

Galatasaray maçlarında yaşanan bariz hakem hataları ve yansıması

Yukarıda belirtlenlerin dışında Galatasaray ile ilgili konu edinilebilecek hatalar Kayserispor maçında yaşandı. Sonucun belirlenmesinde etkin olan iki gol öncesi hakem Özkahya'nın iki hatası vardı. Galatasaray'ın söz konusu maçtaki temposu ve Kayserispor'un kadro ve oyun yapısı gereği, mesela hücum karakterli Bilal Aziz en güçlü yanı kanatları olan rakibe karşı bek oynuyordu, Galatasaray'ın bu maçı kazanmasını sağlama olasılığı yüksekti.

İlk yarının bütünü değerlendirildiğinde, 1 eksik puanın Galatasaray'ın mevcut oyunu için daha adil olduğu çıkarımı yapılabilir.

Not: Cüneyt Çakır UEFA'da birinci kategoriye yükseldi. Sevindirici gibi dursa da değil. Şenes Erzik ve(ya) UEFA MHK'sinde kankaları olduğunu söyleyen Ahmet Çakar etkinliğinin bu kararda belirleyici olduğunu düşünüyorum. Hakemliğimizi Cüneyt Çakır yeteneğinde bir hakemin temsil edecek olması yarın, yetişmesi olası gerçek yeteneklerimize UEFA'da ön yargılı yaklaşılması sonucunu doğurabilir.

futbolteknik@hotmail.com

 
Kayıt tarihi
: 05.03.09
 
 

Felsefe okudum. İnsan denilen sürüye hakikatini hissettirmeye seviyorum. Araba ile kıyafet ile kendi..