Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '07

 
Kategori
Haber
 

Barlas'ın farklı yorumu

Barlas'ın farklı yorumu
 

Bu bir refleks, iç dünyasından kopan ve engelenemeyen bir davranış. Hayranlık sevecenlik ve kendinden küçük yaşta olan insanlara beğenildiklerinin mesajı. Aferin, çok iyi gidiyorsun. Ya da ben senin arkandayım, yaptıklarını tasvip ediyorum. Belki de paylaştığı dramatik bir durumdan sonra ilk görüşme duygusallığı. Farklı bir yorum. Taraf olmanın ve tarafı olduğu kişinin zaferinden kendine pay çıkarma. Kendine aşırı güven ifadesi. Ben genelde bu hareketleri hep yapmışımdır. Hatta Sn. Özal'ında yanağını okşamıştım gibi. İki tarafında ilk anda çözemediği ya da çözmüş göründüğü ani refleks.

Yaşamın insanlara sunduğu davranış özgürlüğünü heryerde rahatça sergileyebiliyor muyuz. Davranışlarımızı kişilere, bulunduğu mevkiye ya da ortama göre mi sergilemeliyiz? Yakışık alan davranışlar ve şık olmayan davranışlar diye ayırmak, biraz daha ortam psikolojisini çözerek frene basmak, duygularımızı dizginlemek gerekir bence. Kamu oyunun önünde gerçekleşen bu sevgi gösterisi, insancıl bir davranış olarak, fazla irdelenmemesi gereken bir olay gibi görünse de, ileride Sn. Barlas'ı da Sn. Başbakanı da zor durumda bırakabilir.

Herşeye rağmen, kişilerin davranış psikolojilerinde bulunduğu mevkiler yönlendirici bir faktör olarak kabul edilse de zaman zaman refleks tuzaklarına düşeriz. Aslında Sn. Barlas, iyi niyetli ve politika dünyamızın çok değerli bir yüzüdür. Kendisi içinden geldiği gibi davranmış, bir anda ani bir refleksle Sn. Başbakanımızın yanağını okşamıştır. Eğer ki bu hareketi, Başbakanımızın kendini özel bir ziyareti sırasında yapsaydı hiç bu kadar problem yaratmazdı.

Herkesin davranışlarından önce, kendi konumunu ciddiyetle koruması ve karşısındaki insanın durumunu da göz önünde bulundurması gerekir. Yazarlığa devam eden bir kişi, tarafsızlık ve mesleğinin ileriki dönemlerinde anlaşılma zorluğu çekmemesi için davranışlarına dikkat etmelidir. Zaten insan bir kişi ile ne kadar samimi olursa olsun, aralarındaki diyalogları ne kadar farklı olursa olsun, etik olarak ellerine sahip çıkmayı, kendini frenlemeyi bilmelidir. Barlas gibi tecrübeli bir gazeteci bu polemiğe sebep olmamalıydı.

Metin Özkaya

 
Toplam blog
: 116
: 3217
Kayıt tarihi
: 15.01.07
 
 

İstanbul' da doğdum. Antikacı, saray restoratörü ve eksperim. Antika konusunda 50’ye yakın belgesel ..