Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Şubat '10

 
Kategori
Doğal Tedaviler
 

Baş ağrısı ve migren

Baş ağrısı ve migren
 

Söğüt kabuğu


BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ

Baş ağrısı ve Migren

Baş ağrısının nedenleri pek bilinmemektedir. Genellikle üzüntü, sıkıntı, depresyon, korku ve uyku şikayetleriyle birlikte görülmektedir, baş ağrısını gürültü ve ışık tetikleyebilmektedir.

Baş ağrısı ayda 15 günden fazla sürerse kronik olarak adlandırılmaktadır. Ağrı kafanın bir bölgesinde görülebildiği gibi halka gibi bir alanda da hissedilmektedir.

Migrenin nedenleri arasında uzun süreli üzüntü, sıkıntı, korku, alkol, uyku zaman ve süresinin değişmesi sayılabilir. Genellikle sabah saatlerinde ve kafanın bir yarısında görülebilir. Ağrı ile birlikte bulantı, kusma, terleme, isal, kalbin hızlı çarpması, ışık ve gürültüye hassasiyet meydana gelebilir.

Tedavi: Baş ağrısında öncelikle bitkisel ilaçlar kullanılır. Yeterli olmadığı durumda destek tedavi olarak uygulanır, böylece kimyasal-sentetik ilaçların kullanım miktarları azaltılmış olur.

Esans ihtiva eden bitkisel ilaçlar, söğüt kabuğu ve şeytan kancası kökü kullanılabilir.

Migrende öncelikle vebaotu kökü ve baş ağrısı için kullanılan diğer bitkisel ilaçlar destek tedavi amacıyla uygulanabilir.

Baş ağrısı ve migrende bitkisel sakinleştirici ilaçların desteği alınabilir (Bakınız: Kediotu kökü, şerbetçiotu çiçeği vb.).

Tedaviye destek olarak baş ağrısında içki ve sigara içilmemeli, düzenli uyku ve yaşantıya dikkat edilmeli, spor yapılmalı, asitli yiyeceklerden uzak durulmalı bulgur, pirinç, patates, meyve ve sebze ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Migrende düzenli uyku sağlanmalı, ağrıyı tetikleyen fazla ışık ve gürültüden sakınılmalı, temiz havada uzun yürüyüşler yapılmalı, içki, sigara içilmemeli, peynir ve çikolata yenmemelidir.

Dahilen Kullanılan Bitkisel İlaçlar:

Söğüt kabuğu: Hazır ilaç şeklinde bulunmaktadır.Çayı şöyle hazırlanır: İnce kıyılmış 1 çay kaşığı kabuk fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 15-20 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak ihtiyaca göre günde 2-4 defa sıcak içilebilir. Ihlamur çiçeği ve mürver çiçeği çayları ile daha etkilidir.

Şeytan kancası kökü: Hazır ilaç halinde bulunmaktadır. Çayı şöyle hazırlanır: İnce kıyılmış 3 çay kaşığı kök akşamdan 300 ml kaynar suda sabaha kadar bekletilir. Bu miktar üçe bölünerek yemeklerden önce ısıtılıp içilir.

Vebaotu kökü: Hazır ilaç şeklinde kullanılır.

Haricen Kullanılan Bitkisel İlaç:

Bahçe nanesi esansı: % 5-20 oranında esans ihtiva eden ürünleri kullanılır. Alın ve şakaklara sürülerek ovulur. Karanfil esansı, nane esansı ve ökaliptüs esansı ile birlikte kullanılabilir.

Kaynaklar:

1- Dr. Ahmet Toptaş, Alman kanunlarına göre düzenlenip izin verilen BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ, Gonca Yayınevi, İstanbul 2009, ISBN: 978-9944-790-31-4, (0212) 5285076-5286005.

2- Dr. Ahmet Toptaş, ÇÖREKOTU Tepeden tırnağa şifa deryası, Gonca Yayınevi, İstanbul 2008, ISBN: 978-9944-62-613-2, (0212) 5285076-5286005.

 
Toplam blog
: 157
: 4472
Kayıt tarihi
: 14.11.09
 
 

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi kimya yüksek mühendisliğinden mezun oldum. İstanbul Üniversitesin..