Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Başarısız Tüp Bebek sonrası

Başarısız Tüp Bebek sonrası
 

Başarısız Tüp Bebek Sonrası


BAŞARISIZ TÜP BEBEK UYGULAMALARINDA ÇİFTLERİN PSİKOLOJİK DURUMLARI

Tedavide Ne Tür Destek Alınmalıdır?

Bebek sahibi olamamak çiftlerde bazı sıkıntılara yol açabilir. Ayrıca tedavi sırasında yeterince bilgiye sahip olmamak ileriki yaşanacak olumsuzluklarda kişilerin kendini huzursuz, ümitsiz ve başarısız hissetmelerine neden olabilir. Bunun için tüp bebek tedavisini yapacak olan hekimlerin çiftleri konu hakkında bütün ayrıntıyı öğrenmeleri sağlanmalı, kafalarındaki bütün soru işaretlerine cevap vermeleri gerekmektedir. İhtiyaç duyulursa bir psikolog desteği de alınabilir.

Her denemeden sonra başka bir doktora mı gidilmeli?

Her denemede hekim değiştirmek doğru değildir. Her başarısız tüp bebek, sonraki tedavinin ilerlemesi açısından yaralı olacaktır. İstenilirse başarılı olan hekim ya da kliniklerin fikirleri de alınabilir. Üç denemeden sonra eğer başarılı olunmazsa belki klinik değiştirmek ümitleri yükseltebilir. Buda çiftlerde yeniden başlama hevesini artırabilir.

Her deneme maliyeti yükseltir mi?

Maliyetler çok fazla değişmez. Hatta bazı klinikler ilk üç deneme paketi sunarak fiyatlar verebilirler. Genel olarak maliyetler değişmese de, başarısız tüp bebek denemesi sonunda yeni yöntemler için maliyeti yüksek bazı tetkikler gerekebilir. Ama bunlar iyi araştırılıp yapılması mutlak önemli olan tetkiklerin yapılması gerekmektedir.

Başarısız tüp bebek durumunda çiftlerin yapması gerekenler?

Ümitsizliğe kapılmadan, çocuk sahibi olmanın zorluğunu kabul ederek tedavilerine devam etmeleri gerekir. Yaşı 35 i geçmiş olanlar vakit kaybetmeden yeniden denemeli, yaşça daha küçük olanlar ise kendilerini psikolojik olarak dinlendirip ve hazır hissettiklerinde tedaviye devam etmelidirler. Çocuklarını kucaklarına alacakları günleri hayal edip ümitlerini kaybetmemeliler.

Başarısızlık yaşamamak için çiftlerin nelere dikkat etmesi gerekir?

Çiftlerin yaşam şartları, beslenmesi, sağlık durumu, ruhsal durumu bu tür etkenler mutlaka tedaviyi etkilemektedir. Örneğin sigara içen bir bayanın içmeyen bir bayana göre başarı yüzdesi  %50 dir. Sigara kullananlarda yumurta daha az görülmektedir. Bu da tüp bebekte başarı oranını düşürür. Alkol ve uyuşturucu maddelerde buna dâhildir.

 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..