Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Kasım '12

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Başarısız tüp bebek uygulamaları

Başarısız tüp bebek uygulamaları
 

Başarısız tüp bebek


Başarısız tüp bebek gebeliklerinden sonra yeniden deneme yapılabilir mi?

Her tedavi yöntemi gibi tüp bebektedavisinde de her zaman başarı sağlanması mümkün değildir. Başarı oranı hesaplanırken göz önünde bulundurulması gereken en önemli etken kadının yaşıdır. İleri yaşlarda başarı şansı oldukça azalır. Başarı şansında azalma olmasının en önemli sebebi yaşa bağlı olarak gelişen yumurtalıklarda meydana gelen genetik bozukluklardır. Bunun yanı sıra genç çiftlerde hiçbir sorun gözükmemesine rağmen tüp bebek tedavisi bazen olumlu sonuç vermeyebilir. Bu gibi olumsuz durumlarda çift tekrar incelenerek yapılan ikinci tedavide başarı sağlanabilir.

 

Tüp bebekte başarısız olma oranı ne kadardır?

Tüp bebek tedavisinde başarı oranını etkileyen en önemli etken kadının yaşıdır. İyi hazırlanmış tüp bebek programlarında kadının yaşı 35’ in altında ve her şey yolunda gitmiş ise uygulanan her denemede başarı şansı %60 kadardır. 35’li yaşlarda ise gebelik şansı % 45 oranlarına iner. 40’lı yaşlarda bu oran % 20’ye inerken daha ilerlemiş yaşlarda şans yok denecek kadar azdır. İleri yaşlardan ziyade birçok etken başarı oranını etkiler. Bu etkenlerden bazıları erkeğin sperminin kalitesi ve sayısı, kadının yumurtlama fonksiyonlarına bağlı gelişen bozukluklar ve rahimde oluşan sorunlardır.

 Bir çift en fazla kaç tüp bebek denemesi yaptırabilir?

başarısız tüp bebek tedavisi

Çiftlerin tüp bebek tedavisini deneme sayısı maddi imkânlarına bağlı olarak gelişir. Fakat 30 yaşının altında ki çiftlerin en fazla üçüncü denemede gebe kalması gerekir. 35 yaş ve üstünde başarısızlık oranı yüksek olduğu için daha fazla deneme yapılması gerekebilir. Fakat 6 deneme yapılan ve başarısız olunan bir çiftin 7. tüp bebek denemesini yaptırmasının bir anlamı yoktur.

 Üst üste başarısız olan çiftlerde ne gibi ruhsal sorunlar oluşur?

Tekrarlanan tüp bebek uygulaması çiftleri olumsuz etkiler. En önemli etkisi ise çiftlerde ruhsal çöküntü meydana getirmesidir. Tedaviye başlarken çiftler doğal olarak sonucun gebelik ile sonuçlanmasını arzu eder. Tüp bebek tedavisi ilerledikçe bu arzu ve istekler de artmalar olur. Ancak ilerleyen aşamalarda sonuç başarısız olmuş ise çift ruhen yıkılır. Bubaşarısızlıklarda en çok etkilenen kadın hastalardır.

başarısız tüp bebek

   Başarısız sonuçlanan bir denemeden sonra ne kadar ara verilmeli?

 Başarısızlıkla sonlanan bir tüp bebek denemesinden sonra en az 1 ay ara verilmelidir. Önemli olan etken sadece maddiyat değildir. Aynı zamanda özellikle kadın hastaların kendilerini ruhsal açıdan toparlaması da çok önemlidir. 30 yaşın altındaki kadınlarda 1 aydan fazla ara vermek bazen daha uygun olabilir. Ancak 35 yaşını geçmiş kadınlarda arayı uzatmamak daha yararlıdır. Aksi takdirde
tüp bebek tedavisinde başarı oranları iyice düşer.

 Denemelerin ardından sürekli düşük oluyorsa ne kadar daha denenmeli?

Burada öncelikli olan tüp bebek sonrası düşüklerin sebeplerini araştırmaktır. Düşüklerin sebebi hem genetik hem de bağışıklık sistemi ile gelişen bozukluklardan dolayı olabilir. İleri yaşlardan kaynaklanan düşükler genellikle kromozom anomalilerine bağlı olarak gerçekleşir.

 

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..