Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Kasım '11

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Başarmak

Başarmak
 

ZİRVE


Hedefler koyuyor, kararlar alıyoruz bir sürü mücadele, engel ya sonrasında geriye dönüp bakıyoruz ve tüm bu emek, mücadele bunun için miydi diyor ya hedefe ramak kala bırakıyoruz ya da hedefi gerçekleştirip keşke yapmasaydımlara sığınıyoruz sonuç; mutsuzluk, boşa giden zaman, emek ve tekrar sıfıra dönmek ...

Peki daha farklı olabilir miydi boşa giden bunca zaman daha baştan engellenebilir, yolculuğa çıkmadan hedefin bize uygunluğu harcanacak tüm kaynaklara değip değmiyeceği anlaşılabilir miydi?

 Evet, bu mümkün...

Hedeflerimiz gerçekten bize uygun mu? Dışardan dayatmalar mı yoksa gerçekten kendimiz için mi hedeflerimizi belirliyoruz, o yolda engeller ve nihayetinde başarı beni tatmin edecek mi?

KISACASI BEN GERÇEKTEN BUNU İSTİYOR MUYUM?

Nlp teknikleriyle bu soruların cevaplarını bulun, gönül rahatlığıyla hedefiniz için yolculuğa çıkın ve her adımda hedefe yaklaşmanın tadını çıkartın...

İnsanı gerçekten tatmin edilen zirveye çıkmak değil, zirveye çıkarken katettiği yoldur

Hedefiniz gerçekten size uygunsa bu yol ne kadar dikenlide olsa size her adımında mutluluk verir, değilse ızdıraba dönüşür...

Peki nedir hedefleri belirlemenin yolu? Ve nasıl nörolojimizi  buna programlayabiliriz; hedeflerimiz öncelikli olarak olumlu olmalı; burda kastedilen şey zihnimiz olumsuz bir tanımlamayla karşılaşırsa hedefe ulaşma sürecinde sürekli olarak sorunlara odaklanacağıdır.

Olumlu bir tanımlama yaparak hedef belirlemek bizi hedefimize götürecek yolculuğun ilk ve en önemli adımıdır.

İkinci kriterimiz hedeflerimizin kendi denetimimiz altında olmasıdır, hedeflerimiz başkalarının başaracağı yapacağı şeyleri gerektiriyosa buna bizim müdahalemiz olamıyacağı gibi sonuçta bizi bağlamayacaktır.

Üçüncü kriterimiz  somut hedefler olmasıdır. Yani başarının ispatı olabilmeli ve bir noktada "başardım" diyebilmelidir. Mesela "zengin olmak istiyorum","mutlu olmak istiyorum" gibi ucu açık ifadeler belirgin değildir zihnimiz sürekli olarak karşılaştırma yapmak isteyeceğinden ve yolun neresindeyim sorusunun cevabını aıyacağından ötürü hedeflerimizi daha net ve somut hale getirmeliyiz.

Dördüncü kriterimiz hedeflerimizin uygun büyüklükte olması. Hedef eğer çok büyükse gözümüzde büyüyecek ve gidilecek yol bizi erken pes ettirecektir. Büyük hedefler belli büyüklükte bölünmeli ve ara hedefler oluşturulmalıdır, böylelikle her ara hedef aşıldıkça hem özgüvenimizi yükseltecek hem de bizi asıl hedefe daha fazla motive edecektir.

Ancak bu ara hedefler belirlenirken çok kısa hedefler olmamalı zira kısa hedeflerde rutinleştireceği için gidilen yolu sıkıcı hale getirip bizi vazgeçirtebilir.

Beşinci kriterimiz ise hedefin ekolojik olması, yani  hedefime ulaştığımda bu hedef beni ve çevremi ne kadar değiştirecek? Ve bu durum benim yapıma gerçekten uygun mu? Kişinin kendisine uygun bir hedef ve tabi ki hedefin ucunun açık olması kişiyi yeni limanlara gitmesi için ateşleyecektir.

Elbetteki yukarda saydığım tüm maddeleri kişi kendisinde belirleyebilir ancak daha detaylı kendini programlamak isteyen ve hedefin kendine uygunluğunu belirlemek isteyen kişi bu süreci bir yaşam koçunun desteğini alarak da yaşayabilir.

HİÇ BİR HEDEF ULAŞILMAZ DEĞİLDİR, ONU ULAŞILMAZ YAPAN ZİHNİMİZDEKİ ÖN YARGILARDIR...

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 6
: 482
Kayıt tarihi
: 25.05.11
 
 

77 yılında İstanbul'da doğdum. İktisat fakültesi mezunuyum, hayat yolculuğuma devam ederken girdi..