Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Şubat '14

 
Kategori
Güncel
 

Başbakan'ın Haber Alma Frekansı (Hakan Fidan) yasa tasarısı

Başbakan'ın Haber Alma Frekansı (Hakan Fidan) yasa tasarısı
 

Başbakan'ın Haber Alma Frekansı (Hakan Fidan) yasa tasarısı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’nda köklü değişiklikler getiren yasa teklifi TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 15 maddelik yasa teklifinde, siyasal gücü kendi elinde topladığı ‘oligarşi’ yönetim biçiminin en önemli unsuru olan istihbarat örgütünün tüm sorumluluk ve yetkilerini topluyor.

Yıllardır Başbakan Erdoğan Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu hükümleri hilafına MIT Müsteşarı Hakan Fidan’ı görevlendirmelerde bulunuyor, muhalefet ve kamuoyunun tepkisini alıyordu.

Başbakan Erdoğan’ın asal hedefi, devletin ve kurumlarının yönetimini elinde bulundurup, üzerinde ’tek hakimiyet’ sahibi olmaktır.

Buradan esinlenerek Başbakan Erdoğan’ın oligarşi yönetiminde, T.C. Devleti ve onun kademeleri ile olan ‘hiyerarşi’ ilişkilerinde; ‘Tek parti vardır, o hükümet partisidir.’ anlayışını ‘şiar’ edinmiştir.

Artık, T.C. ve kurumlarında, ‘hükümet partisi’ veya AKP’den referans sahibi kimselerin yönetici olduğu görülmektedir.

Erdoğan Oligarşisi’nin ana ilkesi, ‘kontrol’ ve ‘hesap verme’müessesesinin etkili olmayışıdır.

Diğer bir ifade ile Erdoğan oligarşisi’nde; yasama, yürütme ve yargı erkleri hükümet partisi tarafından ele geçirilmiş, ‘check and balance’ kontrol sisteminin uygulanmadığı gibi iktidarın kaynağı ‘tek adamın’ iki dudağı arasındadır.

TBMM’ye sunulan yasa teklifinde yer alan bazı maddeleri gözden geçirelim mi?
MIT belgelerinin yazılı, görsel medya ve internet ortamında web sitelerinde yayınlanması halinde, sadece gazeteci veya sorumlu müdüre değil, yayın kuruluşu sahibine de hapis cezası getiriyor.

MIT, tüm kamu kurum ve kuruluşları, bankalar ve finans kuruluşlarından, mahkemelerden istediği tüm bilgi ve belgeleri de elde etme yetkisine sahip oluyor.
MIT’e gerekli görmesi halinde ‘Türkiye’nin güvenliğini tehdit eden terör örgütleriyle’ görüşme izni veriliyor.

Savcılar tarafından, MIT’in ‘görev gereği yaptılar’ raporu ile MIT üyelerine karşı soruşturma açılmıyor.

MIT Müsteşarı’nın ancak Yargıtay tarafından yargılanabileceği karara bağlanıyor, MIT Müsteşarının tanıklık yapabilmesi için de Başbakan’ın onayı isteniyor.

Başbakanlığa bağlı olan MIT Müsteşarı Hakan Fidan ‘tek adamın’ himayeleri altında, iki dudağı arasından çıkacak talimatlarını bekliyor.

İşte 11 yılın meyvesi, ‘Erdoğan Oligarşisi’ mi oluyor?

 
Toplam blog
: 392
: 908
Kayıt tarihi
: 27.11.11
 
 

1951 Muğla doğumluyum. Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'ni 1974 yılında bit..