Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Eylül '06

 
Kategori
Haber
 

Başbakanı affetsek de birlik olmaya mı baksak?

Başbakanı affetsek de birlik olmaya mı baksak?
 

Tekrar basimiz sagolsun ve Allah sabir versin ama bu savas boyle bitmeyecek. Tepki alacagimi da hesaplayarak bir analiz yapmak istiyorum. Her gun duydugumuz sehit haberleri hepimizin sinirlerini gererek gunluk yasamimizi da etkiler hale geldi. Ailelerin bu olaylar karsisinda yasadigi drama dayanmak gercekten cok zor. O atesin dustugu yerde bir daha asla ot bitmeyerek corak, kurak yerler olarak kalacagini bilmek zor.. Bu durumun kolay bitmeyecegini bilmek de ayrica zor. Onumuzdeki zamanlarin nelere gebe oldugunu tahmin etmek istemiyorum bile ama ediyorum.

Basbakanin satir arasinda da olsa kullandigi cumleler toplumu, hele sehit ailelerini cok incitti. Ama cok eminim ki bu ugurda mucadele eden, sehit olan cocuklarimiza icinin yanmadigindan degildir. Hatasi ile sevabi ile o da bir baba ve insan, aslinda duygusal da bir insan, ustelik kim olursa olsun bu duruma insanin icinin yanmamasi olasi degil. Hatasi, eksigi, surekli yanlis konusmasi, kotu insan olusundan degil argo yapisindan ileri geliyor. Sehit haberleri geldikce cani yanan ailelerin ve halkin Basbakani suclamasinin nedeni Basbakan oldugu icindir. O'nun bunu bilmesi ve soylemlerini cok iyi secip duygularini paylasmak da sakinca gormemesi, sabirli olmasi lazim. Bu onun gorevidir. Cok dikkatli olunmasi gerekiyor, PKK'nın en onemli hedeflerinden birisi de aynen bu gunlerde oldugu gibi toplumun moral degerlerini yok ederek, orduyu ve devleti kucuk dusurerek guvensizlik yaratmak; halki hukumetlerle-Devletle karsi karsiya getirerek halki ver kurtul noktasina getirmek.

Teroru, siyasi goruslerini hic paylasmadigim, oy vermedigim ve vermeyecegim simdiki hukumet yaratmadi. Simdiye kadar her hukumet ne yaptiysa onlar da onu yapiyor. Bu zaten onlari digerlerinden farksiz kiliyor. Ilk secimler de bu gorulecektir. Hukumetin sucu yok mu? Tabi ki var... Simdiye kadar basimiza musallat olan teror belasini halledemeyen diger siyasiler kadar kadar o da suclu.

Ulkemizde yasanan teror olayi kolay bitmeyecek demistim, iyi gorulmesi ve kabul edilmesi lazim ki sadece silahla cozulecek bir olay degil cunku. Asalim keselim naralari da ise yaramiyor, kimi nerede bulup asip keseceksin? Teror bitseydi 20 yildir bunca can ve harcanan parayla biterdi (terore harcanan para Turkiye'nin bugunku toplam dis borcundan fazla). Oncelikle PKK'nın ya da her isimde olursa olsun teror orgutunun, halki yanina cekmek icin one surdugu elindeki argumanlari almak sart. Cesur, cok cesur adimlar atabilecek hukumetler gerekiyor. Oncelikle "var misiniz teroru bitirmeye?" diyerek olmazsa olmaz demokratik adimlari cekinmeden atacak, yaptiklarini yapacaklarini cok iyi anlatarak guven saglayacak ve bu guvenle bir anlamda seferberlik ilan ederek gerekirse milleti ac birakarak dogu ve guneydogu ekonomisini kalkindirarak insanlara yerinde as ve is verecek.

Biz de artik cocuklarimizin olmesini istemiyorsak, dokulunmemesi gereken yer ve zaman da sokaklara dokulerek para, maas vs. demeyip ekmekle beslenecegiz. Herseyin bir bedeli vardir. Bu bedel can kaybi mi, ekonomik kayiplar mi olsun tercihini halk yapacak artik. Bunlar olacak seyler, cunku zaten millet olarak ciddi gecim sikintisi icindeyiz, devlet borclu ve yalniz. En buyuk gorevlerden birisi de medyanin. Artik hukumet baskisiyla mi yaparlar, her turlu cikardan uzak, kendileri de milletin bir parcasi olarak cozumun bir parcasi olmayi mi secerler kabul bilemiyorum. Zaten cozumun bir parcasi degillerse sorunun bir parcasidirlar ki, o zaman o sorun da cozulmelidir. Sacma sapan dizilerden, basit ve ucuz programlardan, yalan-yaniltici, abartili haberlerden, sarki turkuden uzaklasmaya, bilgilenmeye, bilinclenmeye, farkina varmaya cok ihtiyacimiz oldugu cok acik.

Soz konusu tedbirler alindigi takdirde teror orgutune yeni katilimlar engellenecek, vatandastan ve yurt disindan aldiklari destek cok ciddi oranda kesecektir (bu destek cok fazla). O sirada da silahli kuvvetler, cok iyi yetistirilen askerlerle (acemi, silahi bile taniyali birkac ay olmus cocuklarla degil) silahli mucadeleyi surdurecek. Saldiriya ugramayacak saldiracak, gerekirse adim adim iz surerek daglari temizleyecek.

Ulkemizi bolmek isteyen orgutun bir aklievvel, cok acimasiz, hayalperest hatta kisisel cikarlarina hizmet eden yonetici kadrosu, yazari cizeri bir de degisik sebeplerle, bunlara inanmaktan baska caresi kalmayarak daga cikan (hatta evinden kacan) egitimsiz 13 yasindan itibaren cocuk, genc kiz ve erkekler var. Bunlari daha detayli ve cesur olarak baska bir yazimda anlatacagim.

Cok iyi biliyorum ki simdi bazi insanlar cikarak yazimdan-yazilarimdan teroriste destek olundugu dusuncesini cikaracaktir. Boyle dusunenler olursa buyuk yanilgi icinde olduklarini simdiden soylemek istiyorum. Ulkemi cok sevdigimi, Ataturk'un cizdigi yoldan hic ayrilmadigimi ve ayrilmayarak ulkemin uniter yapisini ve devamliligini saglamak icin gerekirse canimi vermekten de cekinmeyecegimi gogsumu gere gere soylerim.. Benim de yakinda askere gidecek oglum var. Gitmesin diyemiyorum soz konusu olan vatan savunmasi olup boyle dersem diger sehitlerimize de cok haksizlik etmis olacagim ve zaten oglum da kismetimde sehit olmak varsa seve seve diyerek bana sitem ediyor. Ama annelik icgusu ile gitsin demeye de hic dilim varmiyor, o aciyi yasamak istemiyorum. Herkesin evladi gibi benimkiler de cok kiymetli ve ben de onlari cok zor sartlarda ve ozenerek buyuttum. Nasil binlerce sehit verdigimiz halde bir adim ilerleyemediysek O'nun sehit olmasi ile de bitmeyecegini biliyorum.

20 yildir suren terorle mucadele bu yontemle cozulmeyecek ve biz hergun aglamaya devam edegiz.. Allah korusun ama belki de daha cok aglayacagiz. O nedenle ben dusuncemi, gorduklerimi, yasadiklarimi, okuduklarimi aklimin erdigi kadarini yuksek sesle soyleyerek bir anlamda kendimi (simdilik) uzerime dusen gorevi yapmis sayacagim. Sonuca olumlu etkisi olur mu? maalesef zannetmiyorum. Bunlardan soz eden cok sayida aydin var, kaale alinmadigi gibi hepsi icin de elestiriler acimasiz.

Oturdugumuz yerden ahkam kesmeye bayilan, cok tembel bir toplum olusumuzu kendi adima hep elestiriyor ve o sinifa girmek istemiyorum. Son örnegini Lubnan'a asker gondermek icin sunulan tezkere sirasinda yasadik. Gercekten cok buyuk cogunluk bunu istemedigi halde sokaklar da sadece 300-500 kisinin canhiras feryatlari vardi. Neredeydi o binlerce insan? Bir hafta on gun her gun, her sehirde binlerce kalabaliklar kendini gosterseydi elbet de meclis uzerinde etkisi olabilirdi. Oyle ciliz kalindi ki:-) Basbakan "bizim yaptirdigimiz incelemede kamuoyunun dusuncesi oyle degildi" diyebildi. Biz de su sokaklarda ki insanlar neydi diyemedik tabi ki.. Dememize de gerek kalmaz, Basbakan da goz onunde olan seyi yadsiyamazdi.

 
Toplam blog
: 14
: 1620
Kayıt tarihi
: 30.08.06
 
 

İzmir'de doğdum. Halkla İlişkiler mezunuyum. Felsefe, Psikoloji, ülke ve dunya siyaseti ilgi alanlar..