Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mayıs '14

 
Kategori
Doğal Tedaviler
 

Basur & Hemoroid neden olur?

Basur & Hemoroid neden olur?
 

rektum iç yapısı


Hemoroid yani halk deyimiyle basur, kalın bağırsağın bittiği son noktada, rektum da denilen makat bölgeside bulunan çizgili kas dokusu adlı dokuda oluşan bir hastalıktır.

Hemoroid dokusu her sağlıklı insanda bulunan toplar damar yumaklarıdır. Kan basıncı yardımıyla inip şişen hemoroid dokusu, dışkılamamızı kontrol etmeye, makattan herhangi bir sıvı veya gaz çıkışını engellemeye yardımcı yastıkçık görevi görür.

Bu damar yumakları zaman içerisinde aşağıda sayacağım bir çok nedenden ötürü bir bakıma varisleşerek, sarkmaya başlar, aynı zamanda hemoroidsel yapıyı saran bağ dokuda çeşitli etkenlerle deforme olarak bu varisleşmeye ortam hazırlar. Sarkmış hemoroid dokuları artık hastalıklı dokulardır. Hemoroid halk arasında, basur, mayasıl olarak ta adlandırılır. Halk arasında basurum var şeklinde sıkça tabir edilen hemoroid, hastalıklar arsında görülme sıklığı oranıyla ilk sıralardadır. Türkiye'de 50 yaş altı her 3 kişinden birinde, 50 yaş ve üzeri her 2 kişiden birinde görülen basur sorunu, günlük yaşamı olumsuz etkileyen, yaşam kalitesini düşüren tabiri caizse öldürmese de süründüren bir hastalıktır.

Şimdi gelelim hayatımızı bu neden etkileyen basur, yani hemoroidin nedenlerine;

Hemoroidin nedenleri arasında;

  • Kabızlık.
  • Uzun süre oturarak veya uzun süre ayakta sabit çalışma koşulları.
  • Tuvalette uzun vakit geçirmek ve dışkılama esnasında fazla ıkınmak.
  • Hamilelik ve Normal Doğum.
  • Lifli beslenmeden uzak batılı (fast food) yaşam tarzı.
  • Şişmanlık ve obezite.
  • Az su tüketmek ve katı kıdalarla beslenmek.
  • Ağır yük kaldırmak.
  • Ailesel yatkınlık (Damar yapısı, varis, varikosel)

Görüldüğü gibi, bir veya birden çok etkenin bir araya gelmesi hemoroid rahatsızlığına ortam hazırlamaktadır. yukarıda belirrtiğim özellikle yaşam tarzına bağlı alışkanlıklara dikkat etmenin hemoroid hastalığını yaşama risklerini ciddi oranda azalttığı kabul edilir bir gerçektir. 

Basur & Hemoroid Olduğumuzu Nasıl Anlarız?

Genellikle hemoroid olan kişinin ilk farkettiği makatta bir şişlik veya taharet sırasında ele gelen bir memedir. İç hemoroid olan kişiler genelde 2. evrenin başlarında dışkılama sonrası bir kaç damla kan farkedebilir. Zamanla basur memeleri daha da sarkarak tuvalet sonrası dışarıda kalır.  Bazen hasta memeleri parmaklarıyla iterek içeri girmesini sağlar. Hasta genelde hekime başvurduğunda tanısını kendi koymuş olarak gider. Dış hemoroid ile iç hemoroidi ayırmak hasta tarafından her zaman mümkün olmasa da tedavi yöntemleri genelde aynıdır. İç hemoroidlerde kanama daha sık görülür, ağrı ve sancı basur memesi ödem yaptığında dayanılmaz olabilir. Dış hemoroidlerde ise ağrı çoğunlukla memede kan pıhtısı oluşarak tromboze denilen durumlarda daha şiddeti yaşanır.

Peki Hemoroid (Basur) Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

  • Hemoroidin İlaçla Tedavisi:

Bilindiği gibi yıllar yılı süre gelen ve bilinen tedavi yöntemleri arasında modern tıbbın çokça tercih ettiği ilaç tedavilerine değinelim öncelikle. Hemoroid hastaları bir hekime başvurduğunda genellikle yapılan tedavi yöntemleri aynıdır. Ağrı kesici niteliği bulunan, lokal anestezik uyuşturucu ve alkol içeren krem veya spreyler, kortizonlu merhemler bunların başlıcalarıdır. 

Bununla birlikte damar basıncını düzeltmeye yönelik tablet şeklinde ilaçlar ile birlikte, kabızlık yaşayan hastalarda, bağırsak hareketlerini rahatlatan ilça veya gıda takviyeleri önerilir.

ancak bahsettiğim tüm bu ilaçlar sadece hastanın şikayetlerini azaltmaya yönelik olup çoğu zaman kalıcı bir tedavi imkanı sağlamamaktadır. 15- 20 yıl ilaç tedavisine mahkum yaşayan hemoroid hastaları bu gerçeğe bir örnektir.

  • Hemoroidde Cerrahi Yöntemler:

Genellikle basur ameliyatlarında tercih edilen 3 yöntem vardır;

  1. Hemoroid memesinin keserek alınması
  2. Son yıllarda çokta tercih edilmeyen kızıl ötesi infrared (lazer) ile basur memesini yakma 
  3. Boğma adı da verilen mikro lastik ile memenin boğularak çürümesi ve düşmesi yöntemi

Hemoroid ameliyatları her ne kadar 5-10 dakikalık kısa operasyonlar olarak görülse de, ister lazer, ister diğer cerrahi yöntemlerde ameliyat sonrası acılı, ağrılı ve uzun bir iyileşme süreci vardır. Bunun nedeni, makat bölgesinin hassas bir dokuya sahip olması, memenin kesildiği noktaya dikiş atılamaması ve dışkı yüksek oramda asit içerdiği için doku travmasının iyileşme sürecinde zorluklar yaşanmasıdır. Basur ameliyatı sonrası genellikle iyileşme süreci 45-90 günü bulabilir. Hemoroid ameliyatı olan hasta, sıkı bir diyet yapmalı, asla kabız olmamaya özen göstermelidir. Ameliyat sonrası bazen sıkıntılı ve durmayan kanamalar görülme ihtimali, rektum sinirlerinde harabiyet sonucu hastanın yaşantısı boyunca büyük abdestinin kaçırma durumlarını doğurabilir. 

Bütün bu risklere rağmen maalesef, hemoroid ameliyatlarında başarı oranı % 50 lerden yukarı çıkamamaktadır. Hemoroid ameliyatı olan kişilerde ilk 6ay - 1yıl içerisinde nüksetme ihtimali çok yüksektir. Bu yüzdendir ki, yıllar içerisinde 4-5 kez ameliyat olan basur hastalarına rastlatyabiliyoruz.

Bütün bu gerçeklerin yanında hemoroid yani basur hastaları için kalıcı bir çözüm yokmu?

Basur & Hemoroid Kara Merhem Tedavisi

Yaklaşık 7 yıldır hemoroid hastalarının tercih ettiği kara merhem veya kara sakızlı merhem olarak nam salmış bitkisel hemoroid tedavisinde başarı oranı % 98 lere ulaşan yöntem, basur tedavisinde bir umut ışığı olmuştur. Fitoterapi Uzmanı M. Fatih Halitoğlu'nun geliştirdiği bu bitkisel reçete, yaklaşık 8-10 günlük bir tedavi ile hemoroid tedavisinde kalıcı olarak fayda göstermekte ve acısız doğal bir yöntem olması sebebi ile basur hastaları tarafından tercih edilmektedir.

Hemorita kara merhem içeridiği karasakız, kafur, üzerlik tohumu, andız kökü, terebentin, ardıç tohumu, hindiba gibi bitkisel ekstrelerden hazırlanmış, yan etkisiz doğal bir preparattır.

Yumuşak bir hamur kıvamında olan kara merhem, fındık büyüklüğünde bir parça koparılarak yuvarlanır ve makata yapıştırılır. ortasına parmakla bastırarak bir miktar makat içerisine girmsi sağlanır. Vücut ısısıyla eryen kara sakızlı merhem, hemoroid memeleri tarafından adeta bir sünger gibi emilerek, memelerin geriye doğru çekilmesini ve kurumasını sağlar.  Ancak en önemlisi hemoroid yumaklarını saran bağn dokuyu da sıkılaştırıp, güçlendirici etkisiyle, tekrar nüksetmesini engeller. Basur, hemoroid tedavisinde kara merhem kullanımı tüm yöntemler arasında, acısız, ameliyatsız, en hızlı ve kalıcı tek yöntemdir. Mutlaka cam kavanozda muhafaza edilmesi gereken hemorita kara merhem, muadili olmayan eşşiz bir karışımdır. Kortizon veya kimyasal katkı içermediği için, asla ilaç kullanamayacak olan hamileler ve emziren anneler kara merhem tedavisini güvenle tercih edebilir. Herhangi bir kara merhemle karıştırılmaması gereken bu preparat, geleneksek yöntemlerle, modern tıbbın birlikte oluşturduğu çok farklı bir yöntemdir. Kalıcı ve hızlı bir şekilde hemoroid sorunundan kurtulmak istiyorsanız, kara sakızlı merhemi 7 yıldır kullanıp şifa bulmuş olan 550 bin hastanın memnuniyetini göz ardı etmemek gerekir. Şayet her yolu denedim, ameliyattan da çare bulamadım diyorsanız, basurda kara merhem tedavisini, bu hastalığın yaşamış ve tedavi olmuş biri olarak ısrarla ve kesinlikle denemenizi öneriyorum ve tavsiye ediyorum.

Sağlıklı günler dilerim...

Kara Merhem İle Hemoroid Tedavisi Hakkında Daha Detaylı Bilgi Almak İsterseniz 

Lütfen Alttaki Makalemi Okuyunuz.

 Basur, Hemoroid Tedavisinde Kara Merhem ve Etkileri 

Engin HALİTOĞLU

Fitoterapi ve Alternatif Tedavi Uzmanı

 

 
Toplam blog
: 10
: 34833
Kayıt tarihi
: 23.03.14
 
 

Allah'ın doğada insanoğluna sunduğu ve ya unutulmuş yada farkedilmemiş sonsuz nimetleri olduğunu ..