Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Kasım '09

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Bayram ve domuz gribi

Bayram ve domuz gribi
 

Bayram yarın sabah kapıda… Domuz gribi bir kat daha artıyor. Neden mi? Nedeni basit. Bayramda tokalaşmalar, öpüşmeler artacak. Hızla yayılan H1N1 virüsü de bu tokalaşma ve öpüşmelerle yayılmasını arttıracak. Riski çoğaltacak.

Normalden daha fazla görüşmeler, pek çok insanla bayramlaşma nedeniyle yakalanma riskini artacaktır. O zaman ne yapmalı derseniz, bence bu bayram dışarıya çıkmak, kalabalık ortamlara girmek yerine bayramı evinizde geçirip, telefonla bayramlaşmak olacaktır.

Mutlaka gitmeniz gereken yerler olursa da maske takmayı ya da sürekli yanınzda dezenfekte edici bulundurmanız hem sizin hem karşınızdaki insanların sağlığı açısından yarar sağlayacaktır.

Konu ile ilgili bir konuşma yapan Kayseri Sağlık İl Müdürü Dr. Kadir Çetinkara, Türk toplumunda bayram ziyaretlerinin ayrı bir anlam ve önemi olduğuna dikkat çekerek, bu dönemde domuz gribinin yayılabileceği uyarısında bulundu. Bayram ziyaretlerinde alınan önlem ve tedbirlerin unutulabileceğini veya önemsenmeyebileceği tehlikesinin bulunduğunu hatırlatan Çetinkara, özellikle risk gruplarında kişilerin bayram ziyaretlerine gitmemeleri, gitmek zorunda kalanların ise kesinlikle yakın temastan kaçması gerektiğini vurguladı. 3 günden fazla ateşi olan, solunum problemi yaşayan kişilerin kesinlikle bayram ziyaretlerine gitmemesi, ziyarete gelen kişileri de uyararak çok fazla yaklaşılmasına engel olunması gerektiğinin altını çizen Çetinkara, 'Şuanda ayakta geçecek bir yığın hasta var. Evlerinde oturup dinlenmelerini tavsiye ediyoruz. Yazılı ve görsel basında sürekli dönenen tanıtımlar bilgi notları pandemi hızını kesmeye, zayıflatmaya yönelik. Biz bu virüsten sakınalım derdinde değiliz. Herkese bulaşacak. İki kişiye aynı anda bulaşırsa daha büyük risk bunun önüne geçmeye çalışıyoruz. Hastalık endişesi taşıyan, gribal semptomu olan kişilerin alışılmış adetleri alışkanlıkları, terk etmeleri gerekiyor. Hastalığın seyri kişilerin direncine göre değişiyor. 0-5 yaş grup direnci en düşük hastalar. Kronik vakalar ve 65 yaş üstü kişilerde bayram ziyaretlerine gitmemelerinde fayda var.' dedi.

http://www.turkiyeinternette.com/haber/7580-salik-bayram-ve-domuz-gribi.html

TİN / GÖRSEL BASIN

 
Toplam blog
: 384
: 1684
Kayıt tarihi
: 02.05.09
 
 

Yazmayı, okumayı, paylaşmayı, özgürlüğü seven, "BİLGİ"lenirken, "BİLGİ"lendiren dünya insanıyım. Lai..