Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '10

 
Kategori
Şarap
 

Beaujolais şarapları

Beaujolais şarapları
 

Benim ilk gözagrim Beaujolais , neden mi ?

Yillar önce bütcemiz , fransiz sarabi denilince ilk akla gelen isim olan Bordeaux saraplarina pek yetmediginden , icimi ve fiati daha mülayim olan Beaujolais saraplari tercihimiz oluyordu ki bu birazda mecburiyettten dogma tanisiklik hala devam etmektedir.

Fransanin bu meshur bag bölgesi Bourgogne nin güneyinde kalir. Bu bölgede Chateau tabiri kullanilmadigindan , onun yerine en gecerli tabir ; sarap malikhanesi anlamina da gelebilen Domaine dir . Baeujolais sarapcilarinin en tercih ettigi üzüm cinsi Gamay olup , az miktarda % 1 gecmez sekilde Chardonnay dir. Cogunluk ile kirmizi ; roze az , beyaz ise kalitesi hakikaten yüksek olmasina ragmen nadir olarak sunulur.

Uzun bir süre , bu bölgenin saraplarina , mütevazi , sofra sarabi olarak bakilmis olup , hatta kendisini fransiz saraplarinin kalitesini ve namini korumaktan da sorumlu hisseden , zamanin Krali IX. Charles ( 1550-1574) Gamay üzümlerinin ekimini diger Bourgogne saraplarinin kalitesini bozmasinlar diye yasaklar ve netice de Gamay üzümleri sürgün olarak , Bourgogne nin güneyine yani Beaujolais bölgesine kaydirilir. Ve bu saraplar zamaninda bizzat IX. Charles tarafindan sürgüne gönderilmis olmalarina ragmen, uluslararasi otoriteler tarafindan fransiz saraplari icinde en fransiz i olarak kabul edilirler.

Lyon sehrinin kuzeyinde ve Macon sehrinin 10 km güneyinde baslayan Beaujolais , sarap üretimi icin , cografi ve iklim olarak cok elverisli bir bölgedir. Baglar cok yüksek ( ortalama 300 metre ) olmayan tepeler üzerinden takriben 60 km uzunlugunda ve 12 km genisliginde dogu ve güney yamaclar üzerinde yayilmis olup batida tabii sinir olarak Saone vadisi bulunur. 96 Departement den mütesekkil olup , 85 aded Departement Rhone da , 11 Departement ise, Saone et Loire dadir.Toprak , granit ve arduvaz dan mütesekkil olup yine mevcut olan kirec ve kil ile birlikte , icimi kolay , genc iken de icilebilen ve bir cok yemek ile uyusabilen sarap üretmek icin cok uygundur. Bu saraplarin en enteresan yanlarindan biride , herseyin gittikce modernlestigi , herseyin gittikce makinelestigi , otomatiklistigi bu zamanda mahsulun hic makine kullanilmadan el emegi ile toplanmasidir.

Takriben 23 000 hektarlik bir bölgede üretilen Beaujolais saraplari 12 bölge de ( Appellation) 3 genel kategoriye ayrilirlar ; ilk kategori olarak rekoltenin güney de topragi bol kirecli olan yöreden tahminen tüm rekoltenin yarisi sadece AOC Beaujolais adi altinda hafif ve aromatik saraplar piyasaya sunulur. Orta Baeujolais diye tanimlayabilecegimiz Villefranche ile Macon arasinda ki yöreden ise , biraz daha kuvvetli ve aromatik olan AOC Beaujolais Villages saraplari gelir. 12.September 1937 de konmus, 21.April 1950 de yeniden düzenlenmis ve hala uygulanan kurallar cercevesinde 38 Köy ( isimleri ben de mevcut ) bu sarabi üretirler, her bir köyün isimlerini etiket üstüne koyma haklari bulunmasina ragmen pek azi bu hakki kullanir. En son kategori ise , alkol derecesi yarim derece yüksek olan Cru du Beaujolais veya daha taninmis ismi ile Beaujolais Superior dir, ve bu 10 Cru asagidaki sekilde kendi aralarinda su sekilde gruplanirlar, en karakterlileri Brouilly , Cote de Brouilly , Julienas ve 1988 senesinde bu kategoriye alinan Regnie dir, ikinci grup en ahenkli olanlar ; Chriroubles , Fleurie ve Saint-Amour dur en son grup ise en yillandirilmaya müsait olanlar sirasi ile Morgon , Chenas ve bu kategorinin ilki olan 1924 den beri taninan Moulin-a-Vent tir.

Her ne kadar ; Beaujolais saraplari son senelerde , hem Bordeaux saraplarinin dumping fiat uygulamalari hem de yeni dünya saraplarinin ataklarindan dolayi , unutulur gibi oldular ise de , yinede unutmamiz gereken bu hafif ama lezzet de doyulmaz özelliklere sahip saraplarin , aperetif veya yemek refakatinde hala ve herzaman kendilerini ispat etmeleridir.

Tabii bu arada, Beaujolais Nouveau ya da Beajolais Primeur u unutmus degilim, onu da , aziz agabeyim , türk turizminin duayenlerinden Soner Kromer in tavsiyeleri cercevesinde gelecek Kasim ayinin 3. Persembe si yapilacak tadimindan sonra detaylari ile aktaracagim.

 
Toplam blog
: 13
: 3437
Kayıt tarihi
: 10.08.10
 
 

Gezmis ve hala gezen , görmüs ve yasamis ve hala gören, bunlari baskalari ile paylasmak istiyen b..