Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Nisan '16

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Bebeğiniz otomobilde uyuyorsa dikkat!

Bebeğiniz otomobilde uyuyorsa dikkat!
 

 

Çoğumuz, ısrarla uyumayan bebeklerimizi,otomobil ile gezdirerek uyutmayı denemişizdir. Hatta yeni bebeği olan aileler eşe, dosta “bir türlü uyumuyor, ne yapsak?” dediğinde ilk aldıkları tavsiye “otomobil ile gezdirin” olur.  Peki nedir bu otomobil ile gezmenin büyüsü? Yoksa bu çocuklar doğuştan otomobil tutkunu mu?

Aslında olan çok farklı. Bu şekilde uyumak vücut ihtiyacı değil tamamen sarsıntıdan dolayı beyinde oluşan suni bir durumdur. Ayakta sallamak, beşikte sallamak gibi.

Bebeğin yanında bir yetişkin olmalı

Arabada sarsılarak uyumak bebekte kusmaya da yol açabileceği için dikkatli olunmalıdır. Bebek arka koltukta, ana kucağı denilen özel koltuğunda ve gerekli emniyet tedbirleri alınmış olmalıdır. Mahalle arasında geziyoruz, kısa mesafe, gecenin bir yarısı diye otomobildeyken bebek, annenin kucağınızda tutulmamalıdır. Mümkünse bebeğin yanında arka koltukta bir yetişkin olmalıdır. Kusma, 2 yaş altı bebeklerde boğulmalara yol açabilen ve ciddi sonuçlar doğurabilecek bir durumdur.

Duruş şeklini değiştirerek kısa molalar verin

Uzun bir yolculuğa çıktınız ve bebeğiniz uyuyakaldıysa ara sıra mola vererek bebeğinizin sıcaklığını kontrol etmenizde fayda vardır. Koltuğu ve üzerine örtülen örtüsü ile bebek fazla ısınabilir. Yine bebeği kucaklayarak biraz temiz hava aldırmak, duruş şeklini değiştirerek kısa molalar verdirmek yolculuğunuzun daha konforlu geçmesini sağlayacaktır. Hep aynı pozisyonda durmak emin olun sizin kadar bebeğinizi de rahatsız eder.

Sadece çocuğu uyutmak için tercih edilmemeli

Konunun tıbbi boyutunu araştırırken danıştığım çocuk hekimleri çok sık bir durum olmayacağı için seyahat sırasında bebeğin arabada uyumasının çocuk açısından bir zararı olmadığını ancak bu yöntemin sıklıkla ve sadece çocuğu uyutmak için tercih edilmemesi gerektiğini belirtiyorlar. Makbul olan, bebeğe düzgün bir uyku alışkanlığı kazandırmak. Tabii bunu yaparken de bebeğin biyolojik ritmi göz önüne alınmalı. Neticede bebekler, bizlerin keyfine göre uyu deyince uyuyup, kalk deyince kalmazlar. Ayrıca altında yatan bir sağlık problemi de olabilir, muhakkak bebeği takip eden hekime danışınız. Anlıyorum uykusuz geceler tüm aile bireylerini oldukça yoruyor ama lütfen biraz sabır.

Çocuğunuz büyüdüğünde, bu günleri anlatarak güleceğiniz, birlikte dünyayı keşfedeceğiniz seyahatler yaşamanız dileğiyle.

 

www.kidsgourmet.com.tr

 

 
Toplam blog
: 114
: 309
Kayıt tarihi
: 22.12.14
 
 

Gazeteci  ..