Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ekim '06

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Bebeğinizin konuşmasına destek olmak

Bebeğinizin konuşmasına destek olmak
 

Bebekler ilk dönemlerinden itibaren hareketler, bağırmalar ve ağlamalarla size mesajlarını iletmeye başlarlar. Ve siz onların bu mesajlarını ne kadar iyi anlayıp yanıt verebilirseniz iletişim becerileride o kadar iyi gelişir.

Çocuğunuz keyif aldığında yada bir şey istediğinde neler yaptığını izlemeye ve anlamaya başlıyorsunuz. Ağlamalarının nedenini çözümleyip gereken aksiyonu alıyorsunuz. Ve her geçen gün artan tecrübenizle çocuğunuzu okumaya yani tam anlamıyla anlamaya başlıyorsunuz.

Bebeklerin reaksiyonları yetişkinlere göre doğal olarak yavaş. Bu yüzden ”dinlemek” dediğimizde onun yavaş bir şekilde size bir şeyler anlattığını, sizin kadar hızlı olmadığını unutmamanız gerekiyor. Ama çocuğunuzun demek istediklerinin tamamını da anlamıyorsanız üzülmeyin ve paniklemeyin.

Ve tabiki sıra konuşmaya gelecek. Çocuğunuzun konuşma gelişimine katkıda bulunmak istiyorsanız şunları yapmalısınız;

1. Her ağlamasına mutlaka yanıt verin - İlk iletişimini ağlayarak kurmasını öğrensin. (Burada ağlama derken çığlık vb. çıkardığı sesleride kastediyorum) Siz yanıt verdikçe bebeğiniz onunla ilgilenildiğini öğrenecek, kendini güvende hissedecektir.

2. Onunla sohbet edin - Çoğu zaman size doğru boş gözlerle bakarlar yada dalar giderler. Siz bu noktada onunla mutlaka konuşun. Bir şeyler söyleyin ve size tepki verip vermediğini izleyin. En azından nasıl konuşulduğunu ve nasıl yanıt alabileceklerini görecekler.

3. Onunla normal yetişkin bir insanmış gibi doğal konuşun - Öncelikle temel ve anlaşılır dili öğrenecekler unutmayın. Ve özellikle konuşmadan önce sizin söylediklerinizi anlamayı öğrenecekler. Eğer çok konuşulan bir ortamda olurlarsa konuşmaya başlamalarıda o kadar çabuk olacak. Onunla ne kadar çok konuşur ve onu dinlerseniz o kadar çabuk konuşacaktır. Onlar en başta doğru konuşamayacaklar ve zaman içerisinde dillerini geliştirecekler.

4. Dilini geliştirmeye çalışın ve yaptıklarını ona açıklayın – Örneğin çocuğunuz burnuna dokunduğunda “Bu benim burnum. Şimdi ona elimle dokunuyorum” diye bir açıklama getirebilirsiniz. Kapı sesine irkildiğinde “Bu duyduğun ses kapının açılma sesiydi. Baban odaya girdi.” diyebilirsiniz.

5.Bebeğinize onunla ne yaptığınızı anlatın - Belki sizi anlamayacaktır ama sizin sesinize ihtiyaç duymaktadır. Ayrıca her konuşmanız onun için bir deneyimdir. Sizin ona yaptığınız konuşmaların tekrarı arttıkça oda bu şekilde konuşmayı öğrenecektir. Onu kucağınıza almadan önce “Şimdi seni kucağıma alacağım” yada yatırırken “Şimdi seni yatağına rahat rahat uyuman için yatırıyorum” diyebilirsiniz.

6. Ona kendinizle ilgili şeylerden bahsedebilirsiniz. - Örneğin onun yanında yemek hazırlıyorsanız “Şimdi havuçları rendeledim, salatalıkları soyuyorum, böylelikle cacık hazır oldu… gibi yaptıklarınızı anlatarak deneyimini geliştirebilirsiniz.

7. Şarkı söyleyin, hikaye anlatın - Şarkılar ve hikayeler konuşmaya başlangıcın en önemli unsurlarından biridir. Çünük tekrar edilirler ve böylelikle dilin gelişimini hızlandırırlar. Şarkılar yada parmak hareketleri öğrenmeyi hem keyifli hale getirirler hemde çabuklaştırırlar.

8. Kitap okuyun - Artık bir sürü çocuk kitabı var. Hemde renkli ve resimli olarak. Çocuklar kitaptaki renk ve resimlere bakarlar ancak birde sesli olarak kitap onlara okunursa işte o zaman göz ve kulak koordinasyonu ile öğrenmeleri hızlanır. Bazı bebekler yerde yatıp dakikalarca kitapların sayfalarını çevirip bakmaktadırlar. Okumanın sihirli bir yaşı yoktur. Becerebildikleri ve bunu istediklerinde okuyabilecekler.

Ayrıca sizde çocuklarınıza fotoğraflarınızdan oluşan kitaplar hazırlayabilirsiniz. Böylece hem geçmişinizi yazılı hale getirmiş olursunuz hemde çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunmuş olursunuz.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..