Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Haziran '14

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Bebek Mobilyası seçerken...

Bebek Mobilyası seçerken...
 

Çocukların her geçen gün gelişen ve değişen ihtiyaçları göz önüne alındığında bebek ve çocuk odası dekorasyonu son derece detaylı ve yaratıcılık gerektiren bir sürece dönüşüyor. Bir çocuğun odası onun yaşamla ilk tanıştığı, oyunlar oynadığı, uyuduğu ve büyüdüğü bir yer olmasının yanı sıra onun kişiliğini de yansıtmaktadır. Bu nedenle çocuğun gelişim sürecinde ihtiyaçlarına cevap veren, sağlıklı ve rahat hareket edebileceği bir odasının olması çok önemlidir.

Bebek  odalarını  hazırlarken  nelere  dikkat  etmeli?

1) Renkler: Aşırı parlak renkler huzursuzluk yaratır, koyu  renkler ise üzüntü hissi verir. Pastel  tonlardaki bej doğanın huzurunu, pastel tonlardaki mavi ise yazın gökyüzünün aldığı  rengi hatırlatır. Çocuk odasında açık yeşilin de unutulmaması gerekir çünkü çocuğun  gelişim  süresinde bu rengin ona pozitif etkisi vardır. Çocuk odasında kullanılan renkler yumuşak  ve  neşe veren sıcaklıkta olmalıdır. Mesela ahenkle  düzenlenmiş bir oda, çocuğun gelişiminde olumlu etki yapar ve çocuğun erken yaşlarda şekil ve renk duygusunu geliştirmesine yardımcı olur.

2) İçerik: Duvar  boyası  ve  mobilya  cilalarında, bebeklere  özel  hazırlanan ve  toksin  içermeyen ürünler  tercih  edilmeli. Duvar  kağıdının  tercih  edilmesi  durumunda, kullanılan  yapıştırıcının kokusuz olması  önemli. Mobilya yapımında kullanılan malzemelerin, bebeklerin ve çocukların fizyolojik gelişimine olumsuz herhangi bir etkisi olmamalıdır. Güvenlik kontrolleri yapılmış, antibakteriyel ve antikanserojen özelliklere sahip mobilyalar tercih edilmeli ve firmaların konuyla ilgili belgeleri mutlaka sorulmalıdır.

3) Zemin: Oda zemininde parke kullanılması ya da parça  halı tercih edilmesi toz ve kir  oluşumuna karşı tedbir oluşturuyor.

4) Aydınlatma: Aydınlatmalarda tavan lambalarını veya ışığı ayarlanabilir düğmeleri seçmek güvenlik açısında rahatlık sağlar.

5) Alt Açma: Bir bebek odasının olmazsa olmazı, bebeğinizin altını rahatlıkla değiştirebileceğiniz, çamaşırlık olarak da kullanabileceğiniz bir alt değiştirme ünitesidir. Küçük bir raf, bebeğinizin eşyalarının daha düzenli olmasını sağlarken, odaya da dekoratif bir hava katacaktır.

6) Tekstil Ürünleri: Bebek karyolasında kullanılan nevresim takımlarının yüzde yüz pamuk, odada kullanılan halının ise antialerjik özelliklere sahip olması gerekmektedir.

7)Metal Ürünler: Yapılan araştırmalar metal malzemelerin manyetik alan ürettikleri için organizmayı olumsuz yönde etkilediğini ortaya koymuş. Bebeğin kendisini yorgun hissetmesine ve buna bağlı olarak uyku düzensizliklerine neden olabiliyormuş. Bu nedenle bebeğin odasında büyük metal mobilyalar bulundurulmaması doğru olacaktır.

Kaynak: http://www.womentr.com/roportaj/saglik/bebek-mobilyasi-secerken-nelere-dikkat-edilmeli.html#pos=3546

 

Karyola alırken dikkat edilmesi gereken hususlar

  • Keskin, sivri kenarları olmamalıdır.
  • Yatağın kenarları (korkuluklar) bebeğiniz büyüdüğünde yataktan atlamayacak kadar yüksek (en az 60 cm.) olmalıdır.
  • Korkuluklardaki çubukların aralıkları, bebeğin kolu veya bacağının sıkışmaması için 2.5 cm’den dar, bacaklarını dışarı sarkıtmaması için 6 cm’den geniş olmamalıdır.
  • Korkulukları açan düzenek, bebeğin açamayacağı şekilde olmalıdır. Her iki uçtan aynı anda basılınca/çekilince aşağı inebilen düzenekler tercih edilmelidir.
  • Yatak karyolaya tam oturmalı, bebeğin kolunu ya da kafasını sıkıştırabileceği boşluklar olmamalıdır.
  • Karyolanın tabanı bebek büyüdükçe alçaltılabilmelidir.
  • Bazı karyolalarda, yatağın altına gelen kısımda 2 tane çekmece olur. Böyle çekmeceli modellerin çok büyük bir bölümünde karyola tabanı sabit olmakta ve bebek büyüdüğünde yatağı aşağıya indirmek mümkün olmamaktadır. Karyola seçiminde bunu da gözardı etmeyin.
  • Genç odası olabilen takımlarda, komidinler karyolanın ayak ucu kısmına monte edili durumdadır. Bu komidinlerin biri çekmeceli, diğeri de kimilerinde üstten açılır kapaklı kimilerinde bildiğimiz sağa veya sola açılır kapaklı şeklindedir. Kapaklı komidinin üstten açılan modellerini tercih etmeyin. Bebeğiniz ayağa kalkmaya başladığında o kapağı kolaylıkla açabilecek ve parmaklarını araya kıstırabilme tehlikesi oluşacaktır. Eğer kilitli modeller varsa en azından kilitli modelini tercih edin. Kapağı sağa veya sola açılabilen modellerde bu kısım genelde duvara geldiğinden o komidin verimli kullanılamadığı için üstten açma kapaklar çıkmıştır. Fakat bebeğinizin sağlığı için üstten açılır modelleri tercih etmemenizi öneririm.
  • Bazı modellerde karyolalar tekerlekli olmaktadır. Bu karyola altındaki zeminin temizliği için çok idealdir. Yatağın kayma tehlikesi yoktur. Yanlız tekerleklerin nasıl olduğuna iyice bakmanızı ve öyle almanızı öneririm. Bazı mobilyalarda kaliteli tekerlekler kullanılmıyor.

Bebeğinizin yatağı

 

  • Yatak alırken bebeğinize uygun olmasına dikkat edin. Çok sert veya çok yumuşak yatak almayın. Fazla sert yatak bebeğinizin kaslarını yorar ve uyumaya geçişini zorlaştırır. En uygunu orta sertlikte (yarı ortopedik) bir yataktır. Yün veya pamuk yatak kullanmak doğru değildir. Ayrıca kullanılmış yataklar (örneğin bir başkasının çocuğundan kalma, yıllarca saklanan anne/babanın çocukluğundan kalma yataklar) da kesinlikle tercih edilmemelidir. Bu tip yataklar mikrop ve bakteri yuvasıdır.
  • Yatağın daha temiz kalması açısından yıkanabilir yatak koruyucu kullanabilirsiniz.
  • Serip, toplamada kolaylık olması açısından ve bebek yatarken toplanmaması için lastikli çarşafları tercih edin.
  • % 100 pamuklu kumaştan yapılmış çarşaflar kullanılmalıdır. Sentetik ürünler pek tercih edilmemelidir.
  • Yatağın kenarına koyacağınız kenarlıkların bağcıklarının 18 cm’den uzun olmamasına dikkat edin.
  • Yatak Oyuncakları: Karyolaya monte edilen, bebeğin erişemeyeceği yükseklikte asılı dönen ve müzik çalan oyuncaklar oldukça dikkatini çekecektir. mRenkli bir kitap (karton olanlar) oldukça ilgisini çekebilir. Parmaklıklardan sarkan ses çıkaran oyuncaklar da hoşuna gidebilir.

Genel Öneriler

  • Bebeğinizin odasında derece mutlaka olmalıdır. Ayrıca rutubet ölçer de edinmeniz gerekir. İkisi bir arada olanlar da mevcut.
  • Bebeğinizin ağlama seslerini duyabilmek için odasına bebek telsizi koyabilirsiniz. Özellikle geceleri çok işinize yarayacaktır.
  • Bebek yorganı çok ağır olmamalıdır. Daha önceden kullanılmış yorganları tercih etmeyin. Ayrıca makinede yıkanabilir olması, temizlik açısından avantaj sağlar.
  • Bebeğinizin dolabına giysilerini asabileceğiniz bebek askılarından alın… Böylece kıyafetleri düzgün duracaktır.
  • Şifonyer çekmecelerinin içine, dolap raflarının üzerine veya duvara monte raflarınız varsa bunların üzerine koymak için yatak örtüsü takımına uygun örtüler alabilir veya diktirebilirsiniz.
  • Bebeğinizin odasını kışın havalandırmak sorun olabilir. Çünkü kış aylarında büyük şehirlerde hava kirliliği üst düzeylerde oluyor. Bu nedenle odasına hava temizleyici (filtre) alabilirsiniz. Odanın büyüklüğüne veya küçüklüğüne göre çeşitli ebatlarda satılmaktadır.
  • Bebeğinizin odasına koymak için oyuncak alırken özellikle uzun tüylü olanlarını tercih etmeyin.
  • Bebeğinizin odasına bir de saat koymayı unutmayın…
  • Eğer oda takımıyla birlikte oyuncak sepeti veya kutusu almadıysanız bunu da ihmal etmeyin. Bebeğinizin oyuncaklarını koyabileceğiniz dekoratif bir kutu, sepet, sandık veya benzeri bir eşya odanın daha derli toplu görünmesini sağlar…
  • Eviniz kaloriferli ise özellikle kış aylarında odada nem oranı düşük olabilir. Tabii ki evin konumunun da bunda rolü vardır. Eğer rutubet ölçen bir aletiniz yoksa bunu edinin. % 40’ın altındaysa nem oranı düşüktür. Yükseltmek için kalorifer üzerinde duran ve içine su konan bir filtre edinebilirsiniz. Veya yine kalorifere asılan sert plastikten yapılmış içine su konan daha basit suluk tipi bir eşyayı da tercih edebilirsiniz.
  • Eğer odanız müsaitse koyacağınız küçük bir fiskos masası ve bir koltuk (sallanan sandalye de olabilir) çok işinize yarayabilir. Bebebek mobilyası mağazalarında emzirme koltuğu olarak da satılıyor. Özellikle emzirirken veya mama yedidirken biberon, mendil vs. koymak için fiskos masaları hem az yer kaplıyor hem de dekoratif duruyor.
  • Bebeğinizin odasına imkanınız neye elveriyorsa, küçük bir radyo, kasetçalar veya mini müzik setlerinden koyabilirsiniz. Emzirirken, mama yedirirken veya uyku saatlerinde dinleteceğiniz enstrumantal müzikler bebeğinizi çok rahatlatacaktır.
  • Sonuç olarak bebeğinizin odası sedece uyku saatlerini geçireceği değil oyun aktivitelerini de yapacağı bir odadır. O nedenle imkanlarınız dahilinde evin en geniş ve uygun odasını hazırlamanız, gereksiz lüks düzenlemelerden kaçınmanız en doğrusu olacaktır. Lüks düzenlemeden önce, rahat ve güvenli eşyalar almaya özen gösterin. Odanın içindeki aşırı eşya veya oyuncak yığını boğucu bir etki yaratacaktır. Sade ve ferah bir odada bebeğiniz daha rahat edecektir.

Kaynak: http://www.hthayat.com/cocuklu-hayat/alisveris-rehberi/haber/1004206-cocuk-mobilyasi-secerken-dikkat-edilmesi-gereken-7-madde

 
Toplam blog
: 74
: 8561
Kayıt tarihi
: 30.04.14
 
 

İsmim Emel, İstanbul doğumluyum. 29 yaşında, evli ve çocuklu bir satış yöneticisiyim. 8 senedir T..