Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Aralık '16

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Bebekler rüya görür mü?

Bebekler rüya görür mü?
 

Bebeklerin rüya görüp görmedikleri ve eğer görüyorlarsa ne hakkında rüya gördükleri sorularına kesin yanıt vermek zor. 

Yaşayan her organizmanın doğru şekilde fonksiyon gösterebilmesi için uykuya ihtiyacı vardır. Uyku beynin işleme ve bilgi depolamasını, vücudun gevşemesini, enerji restorasyonunu, doku onarımı ve büyümesini sağlamaktadır. Bebeklerin zihinsel ve fiziksel büyümeleri ile bağlantılı olduğundan uyku bebekler için çok önemlidir. Uykunun iki ana aşaması vardır. Bunlardan biri “NREM” ( non rapid eye movement) evresi, diğeri ise “REM” (rapid eye movement) evresidir. NREM evresinin ayrıca dört alt evresi bulunmaktadır.

NREM evresine sessiz uyku da denilmektedir. Bu aşamada, uyku başlangıçta hafiftir ve daha sonra derin uykuya doğru ilerler. Bu aşamada kalp hızı azalır, solunum yavaşlar ve kan basıncı düşer. REM uykusunda ise beyin etkindir. Kalp atışları artar, solunum hızlanır ve kan basıncı artar. Rüyaların çoğu REM uyku aşamasında olur.

Evet, bebekler rüya görürler! Uyku uzmanları yeni doğanların en çok doğumdan sonraki ilk iki hafta içinde rüya gördüklerini göstermiştir. Bu kadar çok rüya görmelerinin nedeni uykularının büyük bir kısmını REM evresinde geçirmeleridir. Rüyalar uykunun hafif evresinde gerçekleştiği için, yeni doğanlar sesler, hareketler ve diğer faktörler nedeniyle kolayca uyanma eğilimindedir. Rüya görürken yeni doğanlar bazı sesler çıkarabilir. Gözleri hareket edebilir. Sağa sola ya da vertikal olarak hareket edebilirler. 

Çalışmalar rüya ile ilişkili beyin aktivitesinin, bebeklerin zihinsel gelişimi için gerekli olduğunu söylemektedir.

Bebekler ne zaman rüya görmeye başlar? Araştırmacılar anne karnındaki bebeklerin yaklaşık 25.haftada REM evresini deneyimlediklerini ve bu noktada rüya görmeye başlayabileceklerini söylüyorlar. Aksine, bazı psikologlar çocukların yaklaşık beş yaşında iken rüya görmeye başladıklarını düşünmektedir. Çocukların o yaşta kendilerinin farkında olmaya başladıklarını ve çevrelerinde olanları anladıklarını ve bunların da rüyaları oluşturan esas etkenler olduğunu düşünüyorlar.(İnternetten alıntı)

Tabii ki bunlar insanı şaşırtan bilgiler. Hiçbir şey bilmeyen, konuşamayan, beyin gelişmesini tamamlamamış 6 aylık bebek rüyayı ne bilir?

“kendilerinin farkında olmaya başladıklarını” ve “çevrelerinde olanları anladıklarını” ifadeleri kullanılıyor. O zaman demek ki bebekler beyinsel fonksiyonları tamamlanmış olarak doğuyorlar. Yani beyin hazır, sadece yaşayacaklar.

Tabii ki rüya görmeleri için yaşamış olmaları gerekiyor. Yaşamak illa da bir şeyler olması ya da yapmak değil, var olmak (ortamda bulunmak) da yaşamak. Yani bebekler rüya görüyorlarsa rüyalarında neyi görecekler dememiz mantıksız.

Evet, rüya görürler ama doğal olarak ne gördüklerini anlamaz bilmezler. Yine de bebeğin rüya görmesi insana tuhaf geliyor.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..