Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '12

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Beden dilinizle yalan söylemek

Beden dilinizle yalan söylemek
 

Birinin yalan söylediğini nasıl anlayabilirsin? Belirtileri nelerdir?

Daha önce mutlaka karşındakinin doğruyu söylemediği hissine kapılmışsındır. Yine de, bunca tecrübeye rağmen bu soruya açıklayıcı, net bir cevap vermek kolay olmasa gerek. Peki nasıl kanaat getirebiliyoruz karşımızdakine güvenebileceğimize yada güvenemeyeceğimize ? Konuşurken sesinde dalgalanma mı oluyor ? Veya göz temansından mı kaçınıyor ? Yoksa sadece güvensiz birine mi benziyor ?...

Tüm bunlar beden dili konusundaki genellemelerdir. Her insanın bir birey olarak özel olduğunu düşünürsek, bu genellemelerle yola çıkmak bizi yanıltabilir.

Karşımızdakinde algılamış olduğumuz benzer sinyaller, bizde güven duygusu çağrıştırırken benzer olmayan sinyaller ise güvensizliğe ve uyumsuzluğa neden olur. Bu sinyalleri (belirtileri) bilinçli olarak algılayabilmek için Kalibrasyona ihtiyacımız var. Kalibrasyonu, karşımızdaki kişide oluşan küçük değişimleri, bilinçli bir şekilde algılama becerisi olarakta tanımlayabiliriz

Kişiyi bir süre izledikten sonra davranışları hakkında zihnimizde bir norm ya da standart değer oluşacaktır. Belirlenmiş olan bu standart ya da normdan sapma derecesi yükseldiğinde ise aradaki fark beynimiz tarafından öncelikli olarak yorumlanarak stres hormonunun (cortisol) salgılanmasına, güvensizlik ve rahatsızlık hislerinin oluşmasına yol açacaktır.

Kalibrasyon becerisi zayıf olan kişilerde bu süreç bilinçdışı işler. NLP uygulayıcıları yani bizler bu durumu benzeşimsiz (uyumsuz) iletişim kurma olarak tanımlıyoruz. Yani kişiye özgü, standart davranışların dışına çıkma, söz ile ses tonunun özellikleri veya beden dilinin bize sunmuş olduğu belirtiler arasında bir uyumsuzluk sözkonusudur.

Örneğin: "Bu akşam dışarı çıkalım mı?" sorusunu yönelttiğinde partnerinin "Tabiki neden olmasın" sözleriyle teklifini onaylarken, diğer taraftan beden dili ve ses tonuyla " Aslında hiç canım istemiyor" anlamına gelen sinyaller vermesi bu duruma örnektir.

Kişiden gelen sözlü ve sözsüz sinyallerin birbiriyle çelişkili olması durumu NLP de "benzeşimsizlik" olarak tanımlanır. Kalibrasyon konusunda deneyimli kişiler, algıladıkları sinyallerin kendi içindeki uyumsuzluğunu, sapma derecesini farkedebilir ve iletişim sürecini buna göre yönlendirebilir.

Ayrıca yalan söyleyen kişilerde bazı özellikler daha çok gözlenmektedir.

Bunlardan bazıları şöyledir:

Yalan söyleyen kişilerin elleriyle yaptıkları jestler azalmaktadır.

Yalan söyleyen kişinin elini yüzüne götürme ve yüz çevresine değdirme sayısı artmaktadır.

Yalan söyleyen bir insan konuşurken beden hareketlerinde bir artış olmaktadır.

Yalan söyleyen bir kişinin el jestleri azalırken el sallama hareketi artmaktadır.

Yalan söyleyen bir insanın yüz ifadesi büyük çoğunlukla normale çok yakındır.

Yalan söyleyen insanların daha çok sağ yukarı baktığı görülür.

Umarım yalan söyleyen kişilerle karşılaşmazsınız :)

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 28
: 6802
Kayıt tarihi
: 12.11.11
 
 

1981 Söke'de doğdum. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi mezunuyum. Başarılı bir okul hayatından sonra..