Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Eylül '07

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Belediye başkanları

Sözün özü:Belediye Başkanları göreve başlamadan üç aylık bir eğitime tabi tutulmalıdır.

Özellikle küçük il ve ilçelerde bir çok belediye başkanı dost, ahbap, arkadaş veya parti çevresinin desteği ile bu görevlere seçilmektedir. Bunlar seçilirken yeterlilik pek aranmamaktadır.

Hiçbir kurumsal yapı içinde çalışmamış, belki de hayatında hiçbir küçük yada büyük proje yönetmemiş bu insanlar birden bire bir kurumun başına geçiyorlar. Bir yazışma nasıl yapılır, bir proje nasıl yürütülür bilmeden başkan koltuklarına oturuyorlar. Tabi ki altlarında onlara yardımcı olan bürokratlar oluyor ama bürokratlar mı başkanları yönetecek başkan mı bürokratları yönetecek burada işler biraz karışıyor. Alt kademeleri yönetebilmek için yöneticinin onlardan daha bilgili ve deneyimli olması gerekir.

Bilgi ve deneyimi yetersiz başkanlar işi öğrenene kadar uzun bir süre geçiyor , bu arada yanlış yapılan işler maliyetleri artırdığı gibi gereksiz zaman kayıplarına da neden oluyor.

Başkanlarda aranan nitelikler şeklinde bir referans doküman oluşturulmalıdır. Bu nitelikler uygun olmayan başkanları üç aylık hızlandırılmış bir eğitime tabi tutarak koltukların a ondan sonra oturmaları sağlanmalıdır.

Bu eğitimlerde belediyelerin bürokratik işleyişinden, proje , bütçe yönetimine kadar bir çok konuda eğitim verilebileceği gibi Avrupa ya da Amerika’da örnek şehirler seçip buraların incelenmesi ve buralarda ilgililerden brifingler alınması da bu eğitimlerde göz ardı edilmemesi gereken hususlar olarak değerlendirilebilir.

Dr.Erdener ILDIZ

15 Ağustos 2007

 
Toplam blog
: 80
: 805
Kayıt tarihi
: 25.09.07
 
 

Elektronik yüksek mühendisiyim. Bilgisayarlı kontrol sistemleri üzerinde doktora yaptım. Bir  şirke..