Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Nisan '16

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Benim bedenim, benim kararım

Benim bedenim, benim kararım
 

Her yetişkin bir birey gibi çocuklarında kendilerine ait duyguları olduğu, kendilerine ait bedenleri olduğu unutulmamalı. Günümüz ebeveynleri çocuklarının kendilerine ait duyguları olduğunu kabullenmekle beraber, beden algıları olduğunu unutmaktalar. Komşunuzun 23 yaşındaki yetişkin çocuğunun dudağından öpmek, poposuna vurmak nasıl normal karşılanmıyorsa, aslında 4-5 yaşındaki bir çocuk içinde normal değildir. Çocuklara özel bölgeleri anlatılmalı ve bedeninin sadece ona ait olduğu, kimsenin dokunmaya hakkı olmadığı öğretilmelidir. Çocuk yürümeye başladığı andan itibaren çırılçıplak bırakılmamalıdır. Çocuk geçmiş yaşantısında kendi bedenini herkese sergilenmiş bir şekilde hatırlamamalıdır. Kendisini başkalarının çıplak görmesine alışkın olmayan çocuk, birilerinin onun elbisesini çıkartmasından ciddi rahatsızlık duyar ve bu durumu engellemeye çalışır.
 
Peki özel bölgeler neresidir?
Özel bölgeler denildiğinde ilk akla gelen cinsel organ, popo ve göğüsler olarak bilinmekte fakat bunlara ek olarak dudakları da eklemeliyiz. Bir çok yetişkin kapattığımız bölgelerin özel bölgelerimiz olduğunu kabullenmekte fakat dudak da bu özel bölgeler arasında olmalıdır. Kısacası iki yetişkinin birbirlerinde dokunması hoş karşılanmayan bölgeler çocuklar içinde özel bölgelerdir. Çocuklara bu bölgelerin hiç kimse tarafından ellenmemesi gerektiğini, kimsenin sevmek için bile olsa bu bölgelere dokunmaması gerektiği anlatılmalıdır. Banyo yaparken, banyoda yardımcı olan kişinin (anne- baba)sadece temizlenmesine yardım etmek amacıyla bu bölgelere dokunabileceği ve bu davranışın normal olduğu öğretilmelidir.
 
Peki ya bu bölgelere dokunan insanlar olduğunda neler yapılmalıdır?
Çocukla bu konuda cesaretlendirici bir konuşma yaparak, temasta bulunan kişiye izin vermemeyi, dokunmamasını söylemeyi ve böyle bir durum yaşadığında güven verici bir kişiye ( anne- baba- öğretmen vs.) anlatması gerektiğinin söyleyin.
 
Küçük bedenlerine saygı duymazsanız, büyüdüklerinde kimsenin bedenine saygı duymayacaklarını unutmayın!
 
Nasıl bir yetişkin olacağı sizin elinizde...
 
UZMAN KLİNİK PSİKOLOG- AİLE DANIŞMANI
AYŞİN EDA KARAKOÇ
 
Toplam blog
: 6
: 819
Kayıt tarihi
: 15.04.16
 
 

İstanbul Arel Üniversitsi Psikoloji bölümü mezunuyum. Yüksek lisans eğitimimi İstanbul Esenyurt Ü..