Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ekim '12

 
Kategori
Güncel
 

Berkant ve Samanyolu

Berkant ve Samanyolu
 

Ve bu dünyadan bir Berkant geldi geçti.. 

İsmi  Samanyolu şarkısı ile bütünleşmişti.

Tv de onun ölüm haberini duyduğumda   ister istemez bir zaman yolculuğuna çıkıp 1960 lı yıllara doğru uzanıverdim.   Müzik bakımından ne bereketli yıllardı onlar.  Dünyanın en iyi şarkıcıları o yıllarda yetişmiş, dünyanın en güzel şarkıları hep o yıllarda yetişmişti. Üstelik dinleme aracı olarak bir tek radyonun olduğu bir devirdi o.

Berkant’ın  Samanyolu şarkısını ilk dinlediğimde 17 yaşındaydım.   Derhal gidip aldığım 45 lik plağını defalarca üst üste tekrar pikaba koyup dinlediğimi hatırlıyorum. Yıl 1966 idi.  Aradan 46 yıl geçmiş, Teknoloji değişmiş,   ne sanatçılar, ne şarkılar gelip geçmiş, nesiller değişmiş ama Samanyolu şarkısı, Berkant’la birlikte anılarak hiç eskimemiş, duygulara en güzel hitap eden bir  tatlı senfoni olarak  söylenmeye ve dinlenmeye devam etmiş ve ediyorda.

Berkant bu şarkıyı söylediğinde  bu kadar uzun ömürlü  olacağını tahmin edebilir miydi?.  Belki edemezdi ama  onun  bu şarkıyı söylediği zamanlar çalıştığı isimlere bakarsanız  bunun tesadüf de olmadığını anlarsınız.

Bu şarkının sözlerini yazan Teoman Alpay’ın hala akıllarda olan bir çok duygusal eseri  vardır. Kalbimi kıra kıra,  At kadehi elinden, Gökyüzünde yalnız gecen yıldızlar, Kıskanırım seni ben, Kaçamazsın,  Sarmaşık gülleri  gibi  sevilen ve insan ruhunun derinliklerine hitap eden şarkılardan bir kaçıdır bunlar.  Berkant’ın çaloştığı diğer isim de Metin Bükey’dir.

Şarkının içinde Samanyolu sözü geçmez ama iarkının ismi Samanyolu’dur.  Bu da ilginçtir. İyi ki de öyle olmuştur.  Böyle tutulmuştur.

Samanyolu şarkısını zaman içinde Zeki Müren, Nesrin Sipahi ve  Muazzez Ersoy da etkili ve duygu yüklü bir tonda , bilinen ses kaliteleri ise seslendirmişlerdir.  Hatta Alxander David Winter ve Patricia Carli  bile bu güzel şarkıya ilgisiz kalamamışlardır. Onlardan dinlemek de ayrı bir haz vermiştir ama şarkılar nedense kendisini ilk söyleyen sanatçı ile  özleşirler ve onunla birlikte anılmak isterler. Öyle de olmuştur.  Berkant , Samanyolu ile, şarkının içinde geçen o sözlerdeki gibi ‘’Ömür boyu sürmüştür’’   Berkant, Samanyolu idi, Samanyolu, Berkant.

Daha 1 hafta önce Kadıköy Şükrü Saracoğlu stadında  her maçta olduğu gibi  Marsilya maçında da Fenerbahçe’li taraftarlar  tribin showlarını, kaşkollarıyla Samanyolu şarkısı eşliğinde yaparken , izleyenlere duygu fırtınası yaşatıyorlardı.   Bu şarkının  en kalabalık bir koroyla, en etkili söylendiği yer Kadıköy Şükrü Saracoğlu tribünleridir ve bu sahne her maçta tekrarlanır.

Ertuğrul Özkök’ün , şarkının bu kadar sevilmesini anlatabilmek için ‘’ gelin milli marşımızı değiştirelim, Samanyolu’nu söyleyeyim, çünkü o kadar güzel söylüyor ve etkileniyoruz ki’’ diye şaka yollu bir yazısını hatırlıyorum.

Lise dönem arkadaşlarımızla senede birkaç  çeşitli mekanlarda kez toplanırız.  Son kez 1 ay önce Yakacık’taydık 45 kişi vardık.   Sanki okullar yeni açılmış da gençler birbirine kavuşmuş gibi sevinir bu ihtiyar delikanlılar, hanımefendiler. Gençlik günlerndeki  anılar, haylazlıklar hatırlanır.  Hayatta kalan 2-3 hocamız da mutlaka aramızda olur.

Toplantının sonunda  ayağa kalktık. Birbimizin omzuna elimizi attık. 2 hocamız ortamızda.  Bir arkadaşımız akerdion çalıyordu.  Bu tabloya  ancak o SAMANYOLU uyardı. Akerdion eşliğinde hep birlikte söylenen  Samanyolu şarkısı  diğer masalardaki ailelerin de dikkatini çekmiş, bu duygusal tabloyu ilgi ile izlemeye başlamışlardı.  Şarkı bitmişti. Etraftaki masalardan birkaç genç kız ve erke yanımıza geldi. Hayran olduklarını, bizlerle birlikte resim çektirmek istediklerini söylemişlerdi.

Samanyolu böyle bir şarkıydı.  Mekan neresi olursa olsun, 46 senedir insan ruhunun derinliklerinde, çaldığı zaman hala fırtınalar esirmeye devam ediyor,  nesiller değişse de 46 sene sonra  hala bu duyguyu  ilk günkü gibi yansıtabilmeyi başarıyordu. 

Berkant   hastaydı. Ağır hasta ve  ne yazık ki onu  bugün kaybettik. Mekanı cennet olsun.

Ama

46 yıl sonra  bu şarkı hala beğeniliyor ve hala duygulara hitap eden en etkili şarkı olarak hala söyleniyorsa, öyle gözüküyor ki,

Berkant ile birlikte  Samanyolu  nesiller boyu devam edecek.

 
Toplam blog
: 465
: 918
Kayıt tarihi
: 15.01.09
 
 

İstanbul doğumluyum.. İstanbul'un  tramvaylı döneminden bu şehirde yaşıyorum. Gençlik yıllarında ..