Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Kasım '15

 
Kategori
Futbol
 

Beşiktaş Büyük Fırsat Tepti

Beşiktaş Büyük Fırsat Tepti
 

Fotoğraf http://www.milliyet.com.tr/besiktas-lokomotiv-moskova-1-1-besiktas-2143535-skorergaleri/?PAGE=24 adresinden alınmıştır.


Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi’nde evinde karşılaştığı ve 1-0 öne geçtiği karşılaşmada galibiyeti koruyamayarak sahadan 1-1’lik beraberlikle ayrıldı ve çok büyük bir fırsat tepti.

Maça mutlak galibiyet parolasıyla çıkan Beşiktaş, ilk dakikalarda istediği oyunu oynayamadı. Lokomotif Moskova, takım halinde kendi yarı sahasında bekleyerek siyah- beyazlılara boş alan bırakmadı. Böylece Beşiktaş’ı pas hatasına zorlayan konuk ekip bu kaptığı toplarda ileriye hızlı çıkışlar yaparak gol bulmaya çalıştı.

Gerçekçi olmak gerekirse Lokomotif Moskova ilk yarının ortalarına kadar bu oyun planında çok başarılı oldu. Fakat Beşiktaş, ilk yarının ortalarından itibaren oyunu tamamen rakip sahaya yıktı ve oldukça yüksek bir tempoda gol aramaya başladı. Hatta stoperler Ersan ve Rhodolfo bile orta sahaya kadar çıkıp takımı ileri yönlerdiler.

Beşiktaş’ın bu bölümde özellikle sol kanattan İsmail ile etkili geldiği görüldü. Sağ kanatta ise Beck iyi ortalar yapamadı.

Gelgelelim siyah- beyazlılar yoğun bir tempoyla rakibi sahasına hapsetmelerine rağmen ilk yarıda gol bulmayı başaramadılar. Beşiktaş’ta bu yarıda en çok dikkat çeken hata, önemli bölgelerde yapılan top kayıpları ve pas hatalarıydı.

Bu arada ilk yarıda Beşiktaş’ın net bir penaltısının da verilmediğini belirtmek gerekiyor. Maalesef hakemler, Niasse’nin kendi ceza sahasındaki hava topuna bir basketbolcu gibi yükselip elle müdahalesini görmediler.

Şenol Güneş, ikinci yarıya Olcay Şahan’ın yerine Ricardo Quaresma’yı alarak başladı.

İkinci yarıya da müthiş bir tempoyla başlayan siyah- beyazlılar, 58.dakikada Quaresma’nın attığı golle 1-0 öne geçtiler. Bu golde Gökhan Töre’nin soldan sıfıra inip yaptığı orta ile ceza sahasını karıştırması aslında Beşiktaş’ın bu dakikaya kadar kapanan rakip defansı nasıl aşması gerektiğini de gösteriyordu.

Lokomotif Moskova bu golden sonra Beşiktaş yarı sahasında daha fazla gözükmeye başladı. Beşiktaşlı futbolcuların galibiyeti koruma içgüdüsüyle geriye yaslanmaları ve o dakikaya kadar uyguladıkları yoğun tempo nedeniyle yorgun düşmelerinin de etkisiyle Lokomotif Moskova atakları sıklaşmaya başladı.

Şenol Güneş bu durum karşısında 72.dakikada Sosa’nın yerine Necip’i oyuna alarak orta alanda Atiba’nın yükünü hafifletmek ve geriyi güvence altına almak istedi. Ancak kanımca bu değişikliği daha erken yapması gerekiyordu. Ayrıca gerek topun daha çok Lokomotif Moskova yarı sahasında kalması, gerekse de üzerine gelen rakibin arkada bıraktığı boşluklardan yararlanmak açısından Gomez’in yerine Cenk Tosun’u da skor daha 1-0 iken oyuna almalıydı. Zaten Gomez yoğun markaj altında kalmış ve maç boyu hiçbir varlık gösterememişti. Fakat Şenol Güneş bu değişikliği yapmadı. Sadece Necip değişikliği ile dengeyi sağlamaya çalıştı.

Fakat Lokomotif Moskova atakları önlemedi. Özellikle her ne kadar Beşiktaş’ın golünü atsa da Quaresma’nın geriye pek yardım etmemesi nedeniyle konuk takım, siyah- beyazlıların özellikle sağ kanadından etkili gelmeye başladı. Nitekim Rus ekibinin beraberlik golü de bu kanattan geldi. Lokomotif Moskova’nın 76.dakikada Niasse ile bulduğu golde İsmail Köybaşı’nın ileri çıkmakta geç kalıp ofsaytı bozması da etkili oldu. Fakat bütün suçu İsmail’e yüklemek de çok doğru olmaz. Beşiktaş defansı Türkiye Ligi’nde de basit hatalar yapıp kolay goller yiyor.

O dakikadan sonra Gomez’i de oyundan çıkartamayan Şenol Güneş, Cenk Tosun’u oyuna alarak forveti ikiledi ancak gol bulmayı başaramadı. Beşiktaş’ın uzatma dakikalarında Ersan ile kaçırdığı net pozisyon ve o topun dönüşünde kaleci Tolga’nın kurtardığı net pozisyon belki de maçın kaderini de belirledi.

Beşiktaş’ta maçın adamı şüphesiz Atiba’ydı. Sol kanadı etkili kullanmasıyla göz dolduran İsmail Köybaşı ise takımının yediği goldeki hatasıyla güzel oyununa gölge düşürdü.

Beşiktaş’ın 1-0 öne geçtikten sonra yapması gereken skoru korumak değil, ikinci golü atarak galibiyeti güvence altına almaktı. Bunun için de yapılması gereken yukarıda da yazdığım gibi Necip’le beraber Cenk Tosun’un da Gomez’in yerine oyuna alınmasıydı. Futbolun çok basit kuralları vardır. Geriye yaslanmak her zaman risktir. Yapmanız gereken topa daha çok sahip olup farkı arttırmaya çalışmaktır. Fakat takımlarımız özellikle böyle önemli maçlarda bu basit kuralı nedense bir türlü uygulayamıyorlar.

Beşiktaş bu sonuçla avuçlarının içine kadar gelen kısmeti tepmiş oldu. Bundan sonra Beşiktaş’ın maçlarını kazanmasının dışında rakiplerinin alacakları sonuçlar da siyah- beyazlıların gruptaki kaderini belirleyecek. İşte bu, sıkıntı verici bir olay.

Umarım işler Beşiktaş’ın istediği gibi gelişir ve siyah- beyazlılar gruptan çıkıp daha ilerilere kadar gidebilirler. Diğer takımlarımızın Avrupa macerası için de aynı dilekleri diliyorum. Çünkü alınacak başarılı sonuçlar ülke puanının artmasına neden olacak. Bu nedenle Avrupa’da mücadele eden takımlarımıza tekrar başarılar diliyorum.

tolgaersari@hotmail.com

https://twitter.com/tolgaersari

https://www.facebook.com/tolgaersari

 

Bu blog Canlı Maç Anlatımı sayfamızda da yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 1042
: 299
Kayıt tarihi
: 02.03.08
 
 

Yazmak benim için bir tutku, bir yaşam kaynağı. Sadece basit bir hobi olarak açıklanamaz yani. Be..