Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Aralık '09

 
Kategori
Futbol
 

İlk yarıdan genel izlenimler

İlk yarıdan genel izlenimler
 

TÜRKİYE


İLK YARI FUTBOLDA BİTERKEN, NASIL BİR İLK YARI İZLEDİK. KİM NE KAZANDI?

Genel bir değerlendirme yaptığımızda iki bölüm veya iki perde izledik. Turkcell Süper Ligte ilk 8 hafta da süper bir FENERBAHÇE ile süper bir GALATASARAY izledik. İyi veya kötü ama sonuç alan iki takım vardı. Son derece iyi rekorlar kıran iki takım vardı. Avrupada iyi bir grafik yakalayan iki takım izledik. Başarılı ve çok iyi giriş yapan iki takım, seyircisinin de takdir ve desteğini alan özellikle şampiyon olmaları konusunda ise basının bile olurunu alan F.BAHÇE ve G.SARAY maalesef bu çizgilerini koruyamadılar.

Ligin son 6 haftasında ise olağan üstü kötü sonuçlar alan ile öüthiş çıkış yapan takımları izledik. Beşiktaş peşpeşe maçlarını kazanırken takım savunması ile herkesin ilgisini çekti. Bu dönemde F.bahçe ve G.saray çok kötü sonuçlar alarak şaşkınlık yarattılar. Öyleki son 2 haftada aldıkları sonuçlar olmasa her iki takım ilk ikide değil 4- 5 srada ligin ilk yarısını tamamlayarak, hayal kırıklığı yaratabilirlerdi. Beşiktaş seri galibiyetlerinin sonunu getiremedi. 2beraberlik ve Bursaspora sahasında yenilerek ligin ilk yarısını geride bitirdi.

Lig nasıl geçti? Aslında puan durumuna ve Avrupa ligini lider bitiren bir FENERBAHÇE izledik. Oynadığı Avrupa ve kendi liginde lider olan bir takımı alkışlamak gerekir. Evet Avrupa'da 15 puan almak alkışı hak etmek demektir. Futbol olarakta Avrupa'da iyi futbol oynandı. Bir mağlubiyet alındı. Diğer maçlar kazanıldı. Fenerbahçe nin hakikaten iyi kadrosu var. Bu kadro istikrarı korunursa, sadece eksik olan yere bir veya iki son derece kaliteli futbolcular ile takviye yapılırsa başarı devam eder. Bu takım işi ciddiye alsın ve DAUM herkesi yerli yerinde oynatırsa futbolu bilen bir futbolcu grubu var. Orta saha özellikle takımın en kuvvetli bölümüdür. Emre oynasın sakatlanmasın yeter. Guiza ise oyuna tam konsantre olarak yakalığı gol fırsatlarını yarısını değerlendirsin yeterlidir.

Gelelim Galatasaray takımına.. Özellikle Arda- Keita- Baros- Kewel bu takımın gole kolay giden ayaklarıdır. Hakikaten bu oyuncuları izlerken zevk almamak mümkün değildir. İstesinler yenemeyecekleri Dünyada takım yoktur. Rejkard ise Türk futbolu için bir şanstır. Bu sezon Avrupada başarılı olunur. Kupa kazanmak ise henüz erkendir. Gerek Fenerbahçe gerekse Galatasaray içinde durum aynıdır. Tabi bunları yazarken, artık Dünyada her takım her takımı yenecek güçtedir. Yeter ki inansın ve sahada tüm gücü ile mücadele edilsin.

Fenerbahçede bu sezon izlediğim en büyük sıkıntı şudur: Takım galip iken bir hatadan dolayı gol yediği anda tüm dişliler bozuluyor. Panik havası başlıyor ve bu panik mağlubiyet getiriyor. Zico döneminde takı sakin akıllı bir görüntü verip, asla oyunu bırakmıyordu. Eğer bu özellik tekrar kazandırılırsa takıma, her yerde sonuna kadar giden bir takım izlenir.

Galatasaray ise bir defans anlayışı ile oynuyor ki, insanın içinden komedi dünyası demek geliyor . Ofsayt taktiği yapılıyor. Uygulamada büyük başarı var. Her çıkışta ya gol yeniyor yada gol pozisyonunda rakip takımdan beceriksiz biri gol kaçırıyor. Bırakın Galatasaray gibi takımı, profosyonel hiç bir takımda bu kadar skandal ofsayt taktiği olamaz. Bu konuda defansa tedbir ve takviye alınmazsa hiç bir yerde başarı söz konusu olamaz.

Beşiktaş ise, kadrosuna önemli isimler ile takviye yapılsa bile, sanki bu ligin 3.sü olur. Sadece iyi defans yapan bir takım oldular. Beşiktaş'a göre Bursaspor ligin daha renkli takımı idi. Kayserispor ise ligin ilk yarısını lider kapatma şansını kaybederek, büyük fırsatı kaçırmış oldu.

Trabzonspor Şenol GÜNEŞ gibi bir teknik direktörü takımın başına getirerek ligin en önemli transferini yaptı. Burada Futbol Federasyon Yönetimi büyük bir şansı kaçırdı. Şenol GÜNEŞ milli takımı Dünya 3. sü yaptı. Takımın başına tekrar Ş. GÜNEŞ gelsin. Hem eleştiri alma hemde bakalım bu başarı yakalanırken, Teknik direktörmü yoksa o dönemin oyuncu kadrosu mu iyi idi sorularını soranlar cevaplarını alsınlar..Şenol GÜNEŞ her türlü tecrübesi ile milli takımın teknik direktörü olacak biridir. Yıllarca milli takımın kalesini korumuş, mütevazi duruşu ile takdir görmüş ayrıca Dünya 3.sü olurkende Dünya Şampiyonu olan Brezilyaya sadece yenilmiş bir takımın teknik direktörüdür. Her neyse artık onu Trabzonsporun başında izleyeceğiz.

Trabzonspor takıma takviye yaparsa, bu ligin flaş takımlarından olur. Bence FATİH TEKKE mutlaka F.bahçe veya G.saray gibi takımlara gelmelidir. Trabzonspor'a gelmesi ise bu takım için büyük şans olur.

Ligin ilk yarısında takımlar iyi mücadele ettiler. Hakemler ise kafalarına göre takıldılar. Kimse üzerlerine fazla gitmedi. Eleştiri alsalarda şimdilik hakemler adına ortalık sakin.. 2.yarı ise çok büyük tehlikeler kendilerini beklemektedir. Bu standartta devam edemezler. Aslında hakikaten son derece kaliteli, imkanları iyi olan hakemlik müessesesi maalesef bir türlü istenilen çizgiye gelemediler. Burada hataları masaya yatırıp, Dünya çapında Türk hakemleri çıkartmalıyız. Benim gördüğüm özellikle penaltı kararlarında ve kart kararlarında, aynı zamanda takdir haklarında hep olumsuz görüntü vermektedirler. Gördüğünü tartışma yaratmadan çalan hakem, hatada yapsa kesinlikle alkışlanır.

Sonuç olarak, ligin ilk yarısı tamamlandı.Denizin suları durgun dalga fazla olmadı. Ama ikinci yarıda düşecek takımlar özellikle son haftaya kadar belli olmaz ise muhteşem bir ikinci yarı izleriz.

SEVGİ VE SAYGILARIMLA..TOPRAK SARI

 
Toplam blog
: 146
: 842
Kayıt tarihi
: 14.09.08
 
 

Ben ticaretle uğraşan biriyim. Hobilerim arasında felsefe, sinema özellikle türk sineması, spor ö..