Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Eylül '13

 
Kategori
Futbol
 

Beşiktaş-Galatasaray maçında olaylar... Beşiktaş'a verilecek ceza ne kadar?

Beşiktaş-Galatasaray maçında olaylar... Beşiktaş'a verilecek ceza ne kadar?
 

Beşiktaş-Galatasaray maçının 90+1 dakikasında ortalık karıştı. Galatasaraylı Melo kırmızı görüp, saha dışına atılırken, yolda(!) formasını çıkartıp, Beşiktaşlı taraftarlara gösterip, seyirciyi tahrik etti. Bu saatten sonra seyirci sahaya girip, güvenlik güçlerini kovalamaya(!) başladı.

Güvenlik güçlerini kovalayan Beşiktaşlı taraftarlar, bir süre sonra oturdukları koltukları kırıp, güvenlik güçlerinin üzerine atmaya başladılar. Bu arada güvenlik güçlerine atılan koltukların, aynı amaçla savaşan(!) taraftarlara da geldiği oldu.

Güvenlik güçlerimiz, tıpkı hakem gibi soyunma odasına(!) kaçarak kurtulmaya çalıştılar.

Bu olayları izlerken iki yıl önce Fenerbahçe-Galatasaray maçından sonra güvenlik güçlerinin Fenerbahçe seyircisine uyguladığı şiddet gözümün önüne geldi.

Tamam, şimdi Tomalar gelip, Beşiktaşlı seyirciye kimyasal su sıkmaya, biber gazı atmaya başlar diye beklerken, onlar soyunma odasına(!) kaçarak, çifte standart uyguladıklarını gösterdiler!

Öyle ya; Federasyon Başkan, Merkez Hakem Kurulu Başkanı ve hakem Fırat Aydunus Beşiktaşlı olarak biliniyorlar. Polisin bu ortamda farkla davranması düşünülebilir mi?

Aynı olayı Fenerbahçeli taraftarlar yapsa ne olurdu?

Bu sorunun cevabı yok!

Her halde Fenerbahçe’nin kapısına kilit vurulurdu.

Bu arada maçtan sonra Beşiktaşlı taraftarları terör örgütü üyeliğiyle suçlayanları da buradan kınıyorum.

Gelelim bundan sonra olacaklara:

PFDK'nın başvuracağı talimat şöyle: 
 
Madde 51 Saha Olayları…

1- Stadyumlarda düzen veya disiplinin ya da müsabakanın olağan akışı içinde oynanmasının veya güvenliğinin sağlanmasına ilişkin kuralları bireysel veya toplu bir biçimde ihlal eden kişiler, bir aydan iki yıla kadar müsabakalardan men veya süreli hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır. 

2- Seyircisi, mensupları, futbolcuları nedeni ile olaylardan sorumlu kulüplere, saha kapatma cezası ile müsabakayı seyircisiz oynama cezaları verilebilir. Saha kapatma cezası ile müsabakayı seyircisiz oynama cezası ayrı ayrı veya birlikte verilebilir.

3- Profesyonel futbol faaliyetlerine ilişkin saha olaylarında, sorumlu kulüp hakkında, bu cezalar ile birlikte ayrıca para cezasına hükmedilebilir. Disiplin Kurulu, olayın ağırlığına göre, saha kapatma ve seyircisiz oynama cezasını birlikte uygulayabileceği gibi sorumlu kulüp hakkında yalnızca para cezası vermekle de yetinebilir.

4- Meydana gelen maddi zarar sorumlulara tazmin ettirilir.  
 
Bu arada maçın hakemi yazılı olmasa da, kendilerine sözlü olarak verilen talimatı uygulayıp, maçı tatil etti.  Güvenlik nedeniyle tatil edilen maçlarda hakemin sahaya dönüp dönmeyeceği konusunda yazılı bir kural olmasa da, MHK, geçen sezon yapılan seminerde bu konuda uyarıda bulunmuştu. Buna göre hakem, eğer soyunma odasına girdiyse artık dönüşü mümkün olmayacaktı. Fırat Aydınus da bu talimatı uyguladı. 
 
Şöyle olasılıklara bir bakalım:

1) Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu; hakem, gözlemci ve temsilci raporları doğrultusunda Galatasaray'ı 3-0 hükmen galip sayacak. Futbol Müsabaka Talimatı gereği Galatasaray'ın attığı 2 gol 3'e tamamlanacak, Beşiktaş'ın attığı gol ise geçersiz sayılacak.

2) Beşiktaş'a, Futbol Federasyonu Disiplin Talimatı gereği en az 6 maç tarafsız sahada seyircisiz oynama cezası verecek. Yani maçlarını büyük ihtimalle İstanbul dışındaki bir şehirde seyircisiz oynayacak.

3) Gördüğü kırmızı kart sonrası seyirciyi tahrik eden Galatasaraylı Felipe Melo'ya en az 3 maç ceza gelecek.

4) Hakem Fırat Aydınus tarafından sahadan atılan Beşiktaş Teknik Direktörü Slaven Bilic'e de en az 20 gün hak mahrumiyeti cezası gelecek.

5) Çok kötü bir yönetim gösteren hakem Fırat Aydınus, Merkez Hakem Kurulu tarafından en az 5 hafta dinlendirilecek.

6) Sahaya girdiği tespit edilen tüm seyircilere 6222 sayılı yasa gereği 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek. Maçın görüntüleri izlendikten sonra karşılaşmada görevli 4 Cumhuriyet Savcısı tarafından konuyla ilgili dosya hazırlanacak.

7) Statta meydana gelen tüm hasarlar yasa gereği Beşiktaş Kulübü tarafından ödenecek. 

Netice?

Beşiktaş balonu 4. Haftanın sonunda söndü!

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..