Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Temmuz '21

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

BİFO MEVSİMLERLE COŞTURDU

PELİN HALKACI VE RENGİM GÖKMEN EŞLİĞİNDEKİ 4 MEVSİM

 

Türkiye’nin yüz aklarından BİFO, Rengim Gökmen’in yönetimindeki 11 Ağustos 2020 Salı günü saat 09.55’de Borusan Oto Sanayii Konser Salonunda kaydı yapılmış ve 18 Temmuz 2021’de Borusan.tv kanalından saat 11.30’da yayınlanan konserinde, solist kariyerinin yanı sıra BİFO başkemancısı da olan Pelin Halkacı Akın’a eşlik ederek Vivaldi’nin Dört Mevsim’i bu konserde bizlerle buluşturdu.

 

Vivaldi’nin Dört Mevsim konçertoları ‘’CONCERTO GROSSO’’ şu bölümlerden oluşur:

Konçerto No. 1 Mi Majör, Op. 8, RV 269, “İlkbahar” adındadır.

I Allegro, II Largo, III Allegro,

 

Konçerto No. 2 Sol minör, Op. 8, RV 315, “Yaz” adını taşımakta ve bölümleri,

I Allegro non molto – Allegro, II Adagio – Presto, III Presto

 

Konçerto No. 3 Fa Majör, Op. 8, RV 293, “Sonbahar” adındaki konçertonun bölümleri,

I Allegro – Allegro Assai, II Adagio molto, III Allegro

 

Konçerto No. 4 Fa minör, Op. 8, RV 297, “Kış” adlı konçerto ise

I Allegro non molto, II Largo, III Allegro – Lento – Allegro adlı bölümlere sahiptir.

 

Dört Mevsim (İtalyanca: Le quattro stagioni), İtalyan besteci Antonio Vivaldi tarafından keman için bestelenmiş dört konçertodan oluşan bir eserdir. 1725 yılında bestelenmiş Dört Mevsim veya diğer adıyla Mevsimler Vivaldi’nin en ünlü eseri olmakla beraber, aynı zamanda Barok müzik ve klasik müzik repertuarının en ünlü örneklerindendir.

 

Özgün içeriğe sahip konçertoların her biri, adını aldığı mevsimin özelliklerini yansıtır. Örneğin “Kış”, yüksek perdeden notalarla çalındığı halde, “Yaz” kendisinin “Fırtına” olarak da adlandırılan son bölümünde adeta bir fırtınayı çağırır.

 

Konçertolar ilk kez 1725 yılında Vivaldi’nin on iki konçertodan oluşan Op. 8 konçertolar serisi gibi “Il cimento dell’armonia e dell’inventione” (Uyum ve buluş arasındaki yarışma) adıyla yayımlandı. İlk dört konçerto “Le quattro stagioni” olarak adlandırılmış, bu dört konçertonun her biri daha sonraki bölümler olarak biliniyordu. Her konçerto biri yavaş, ikisi ise biraz hızlı olmak üzere üçer parçadan oluşmaktadır. Dört Mevsim’in yazılması sırasında çağdaş solo (tipik modern solo veya orkestra ile solo) yorumuyla henüz gereği gibi tanımlanmamıştı. Vivaldi’nin solo viyolonselin ile keman dörtlüsü ve kontrbasın orijinal şekilde akord edilmesi ise konçertonun içeriğini tamamlamaya yöneliktir.

 

Orkestra Şefi, Prof. Devlet Sanatçısı Rengim Gökmen yönetimindeki BİFO eşliğindeki keman sanatçımız Pelin Halkacı Akın’nın mükemmel arşeleri ile bir müzik ziyafeti sundukları bu konser, ekran başındaki bizlere mükemmel ve huzurlu anlar yaşattılar. Şefinden solistine ve tüm orkestra sanatçılarına kadar mükemmel bir uyum içindeki bu konser, bu Pazar gününün güzel bir hediyesi oldu bizler için.

 

Herkesi yürekten kutluyorum.

İsmail Hakkı Aksu

 
Toplam blog
: 137
: 116
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Ressam, dekoratör, araştımacı yazar. ..