Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mayıs '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Bilge Köyü

Bilge Köyü
 

NTV web den


Dün akşam Bilge Köyünde yaşanan vahşeti hissedebiliyor muyuz? Veya ne kadar hissedebiliyoruz? Yıllardan beri o bölgenin kaderimiş gibi bir iki yorum yapılır, gözyaşı dökülür, birkaç uzman tv'lerde konuşur sonra yeni bir üzücü olaya kadar unutulur. Kimi töre cinayeti der, kimi terör der. Sonunda olan gidenlere ve gözü yaşlı yakınlarına olur.

Bölge yıllardır, terörle yaşama sıkıntısı içerisinde kalmış, yüzyıllardır süre gelen töre belasıyla beraber yoğrulmaya devam ediyor. Feodal yapı deniyor, sırtımızdan bir türlü atamadığımız ağalık mekanizması. Avrupa da eskiden derebeyleri varmış, bizde de ağalar. Avrupa sanayi devrimi ile derebeyliği yıkmış. Bizde ise Cumhuriyetin kurulması ile epey yol alınmış, köy enstitüleriyle sona çok yaklaşılmış. Ama top direkten dönmüş. 1950 lerden günümüze ağalar meclise kadar girmişler ve bölgenin kalkınması engellenmiş.

Şimdi Uğur Dündar'ın da dediği gibi yüzleşme zamanı. Dün akşam yaşanan facianın nedenlerini düşünmeliyiz. Kabahat, bugüne kadar yönetime gelenlere ait değil mi? Toprak reformu yapılamamış, yöre halkı toprak ağalarının egemenliğinden kurtulamamış, işsizliğe ve eğitime çare bulunamamış, en önemlisi kan davalarına çarpıcı önlem alınamamış. Bu ortamda ne yapabilirsiniz. Teröre çare olsun diye silah verip oluşturduğunuz koruyuculuk sisteminiz bir gün gelir başınıza bela olur.

Anadolumuzun kültürü ile hep gurur duyarız. Çünkü bu topraklar yüzyıllardır medeniyetlere sahne olmuş, kolay kazanılmayan bir yaşam tecrübesine sahiptir. Ve her yörenin özel bir yaşam tarzı vardır. Bir elin parmakları nasıl bir değilse, Anadolunun da güneyi, kuzeyi, batısı ve doğusu farklıdır. Eğer geçmişle öğünürken gelecek için yeni adımlar ( yeni deyimle açılımlar ) atamazsak, geçmiş bizden ulaşılamayacak kadar uzaklaşacaktır.

İnanıyorum ki, feodal düzeni zamanında yıkıp, bölgelerin kalkınmasını başarabilmiş olsaydık, bugün terör meselesi, Doğu Anadolu meselesi, Kürt meselesi gibi hadiseleri yaşamayacaktık. Sosyal istenmeyen olaylar sıvı gibidirler, boşlukları doldurma eğilimleri vardır. Buna engel olmalıyız.....

 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..