Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Şubat '16

 
Kategori
Spor
 

Bir büyük takım 1-0 yenilebilmeyi bilmelidir.

Dün akşam Fenerbahçe’nin yenilgisinden çok kalesinde dört gol görmüş olmasıydı sürpriz olan sonuç. Çünkü belli ki Eto’o özellikle bu maça kendisini fazlasıyla hazırlamış, yetmemiş tüm takımı da buna motive etmişti.

Antalyaspor maçın başından sonuna kadar öylesine güçlü baskı uyguladı ve rakibinin topla buluştuğu her yere o kadar çabuk ve çok adamla geldi ki haftalardır Fenerbahçe’nin silah olarak kullandığını çevirip kendisine kullandı ve çabuk hücum organizasyonlarıyla sonuca gitti.

Öyle ki karşılaşmanın son on dakikasında Antalyasporlu oyuncuların bedensel güçleri tükenme noktasına geldiği net olarak görülüyordu.

Bu kadar isteyen bir takımı yenmek için kuşkusuz başka şeyler yapmanız gerekiyor. Elbette başta teknik ekip olmak üzere sakin almayı, panik yapmamayı da becerebilmek…

Oysa Fenerbahçe gol yedikçe daha da kontrolü kaybedip tuhaf ve yanlış şeyler yaptı durdu.

Sezon başından bu yana Fenerbahçe’nin bir türlü oturmayan bir oyun şablonu, dizilişi var; önce Nani ve Diego’yu bir arada oynatmayı denedi uzun süre olmadı. Peşinden üçlü orta alan kurgusuna geçti, bu şekilde kanatlarda Markoviç tarzı hızlı oyuncular gerekti.

Oldu mu?

Fenerbahçe’nin en iyi becerdiği şey geride savunmasını sağlam tutup, rakibin bir şekilde açık vereceği açıkla sonuca gitmekti. Orta sahada bu kadar önemli oyuncular olmasına karşın isabetli net gol pası üreten futbolcu sıkıntısı çekiliyordu.

Dün Fenerbahçe’nin en kötü taraflarından biri üç dört pası üst üste yapamamasıydı. Üçten fazla pas yapamazsanız rakibiniz yerleşir ve size karşı aksiyon alacak duruma gelir.

Nani, Markoviç, Souza, Ozan gibi oyuncular en basit pozisyonlarda dahi topu bir kademe ötedeki arkadaşına gönderemediler.

Markoviç çok hızlı oyuncu ancak o kadar! Başka bir yaratıcılık yok ya da Fenerbahçe’de onun dilinden anlayacak başka bir futbolcu yok.

Öyle ya da böyle aldığı topla hızlanıyor, ceza sahasına kadar geliyor ama her şey orada bitiyor. Bazen rakibin içinden geçmek ister gibi koşusuna devam ediyor ancak olmuyor.

Fenerbahçe ilk yarıyı 1-0 yenik kapattı ancak ikinci yarı üç gol yedi.

Neden?

Dün Antalyaspor net olarak gösterdi ki orta alanda güçlüler. Hava ve saha şartları da zorlaşıyor olduğundan ayakta kalacak futbolcuya gereksinim duyuluyor.

Pereira ne yaptı, gitti orta alandaki en güçlü oyuncusunu çıkardı.

Fenerbahçe taraftarı Ozan’ın hücum özelliklerini beğenmiyor veya basit hareketleri yapamadığı için sinirleniyor. Bu yaşta sporcuların gelişmesini, güçlenmesini, futbol aklının ilerlemesini sabırla beklemek gerekiyor.

Tabii Ozan’a biri sürekli ne yapacağını anlatması, göstermesi gerekiyor. İddia ediyorum dün Ozan Antalyaspor forması giyseydi Eto’o onu öyle kullanırdı ki Fenerbahçe’nin orta saha zafiyeti daha da ortaya çıkardı. Geçen sene Bursaspor’un Fenerbahçe ile oynadığı kupa maçında Şenol Güneş bunu yaptı ve Fenerbahçe bu nedenle tüm Bursaspor’u boşaltıp kadrosuna dahil etti.

Ozan’ın çıkıp yerine Diego girmiş olsa yine anlaşılır bir şey olurdu ancak Fenerbahçe çift forvete dönünce bu sefer Antalyaspor’un oynayacağı alanı büyüdü ki zaten orada çok üstün basıyordu.

Fenerbahçe’nin bir diğer zayıf karnı stoperleri oldu.

Dün ne Alves ne de özellikle Kadlec Antalyaspor’un hızlı oyuncularını durduramadılar.

Eto’o her seferinde bu iki oyuncuyu çok zor duruma düşürdü. Antalyaspor’un ikinci golü öncesinde Caner ofsaytı bozdu ancak Kedlec’in Danilo karşısında yaptığı hata affedilir türden değildi ki bir stoperi iyi mi kötü mü olduğunu gösteren en iyi pozisyondur bu. Muhtemelen Kjaer olsaydı bu golü yemeyebilirdi Fenerbahçe.

Bu golden sonra Pereira daha da panikleyip peş peşe değişiklikler yaptı ancak her müdahale takımın konsantrasyonunu, dengesini ve oyun biçimini daha da bozdu.

Fenerbahçe elbette yenilebilir ancak dört gol yakışmadı; anlaşılmadı.

Bir büyük takım 1-0 yenilebilmeyi bilmelidir.

Çünkü oyunu orada tuttuğunuz sürece beraberliğe daha yakın olursunuz.

Bunun için de kuşkusuz telaş yapmamak gerekiyor. Çünkü büyük takımlar oyun planlarını sürekli değiştirmezler.

Dün Fenerbahçe ne oynadığı da anlaşılmayan bir görüntü verdi ki olumsuz olan taraf buydu. 

Antalyaspor'da Eto'o'yu ayrıca kutlamak gerekiyor. İstedi, düşündü, planladı ve Fenerbahçe'yi yenmeyi kafasına koyarak bunu başardı. 

http://twitter.com/uzaygokerman

uzaygokerman@gmail.com

 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..