Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Temmuz '09

 
Kategori
Edebiyat
 

Bir dergi: Ankara edebiyat Abdülkadir GÜLER


BİR DERGİ:

ANKARA EDEBİYAT

Abdülkadir GÜLER


Sanat ve kültür dünyamıza bir dergi daha katıldı. Ankara’ da. Bana bu dergiyi gönderen sayın M. Kemal Yılmaz vasıtasıyla tanıştım. Ve hemen de abone olmayı yeğledim. Ankara Edebiyat’ın sahibi ve yazı işleri müdürü Gülendem Gültekin, Genel yayın yönetmeni Mustafa Kademoğlu, Yayın Kurulu: Murat Özmen, Ersen Tolunay ve Mustafa Kademoğlu’dan oluşuyor..32 sayfalık dergi ayda bir yayımlanıyor. Ankara’da PAYDA YAYINCILIK tarafından çıkarılıyor. Baskısı, mizanpajı, kâğıt kalitesi, tertemizdir, dergi özenle hazırlanmıştır. Hele kapağı dört dörtlüktür. Dergide yer alan şiir ve yazıları da sanat ve kültür bağlamında niteliklidir. Diyeceğim şu ki seçilen yazılar, şiir, öykü, deneme ve diğer sanatsal ürünler özenle hazırlanarak dergiye alınmıştır..Dergide yer alan ürünlerde niteliklidir.belli kişilerin tekelinde olmayan bir dergidir.Yani tek sözcükle sanata, kültüre hizmet veriyor, onun, bunun reklamını yapmıyor.Aslında böylesine çıkan dergilerin uzun soluklu yaşaması da zordur.

Ankara Edebiyat’a yazı ve şiirleriyle bizlere merhaba diyen çoğunu tanıdık imzalardır. Anadolu basınında, sanat ve kültür dergilerinde şiir ve yazılarını daha önce de zevkle okuduğumuz imzalar vardır..Ankara Edebiyat’ın 4. sayısında ürünleriyle yer alanları yazıyorum : Abdullah Şevki, Prof. Dr. Talat Sait Halman, Ersen Tolunay, Prof. Dr. İ.Agah Çubukçu, Işık Kansu, A.Kadir Paksoy, Murat Özmen, Orhan Ülkülü, Şahver Karasüleymanoğlu, Aydın Karasüleymanoğlu, . Dr. Hüseyin Pekin, Nusret Ertürk, Cahit Sıtkı Tarancı, Bekir Koçak, Celal Oymak, M. Kemal Yılmaz, Abdülkadir Güler, Aslan Bayır, Osman Kaya, Mustafa Kademoğlu, Cantürk Coşkun, Afet Kutlu ve Tufan Sönmez yer alıyor. Bu değerli imza sahiplerinin ürünlerini yıllardır sanat ve kültür dergilerinde izliyor ve severek okuyorum. Onlarla aynı dergide yer aldığım için onur duydum.

Dergi çıkarmak öylesine kolay değildir, bir çaba ve uğraş ve hatta özveri işidir.Bir yerde okumuştum Cemil Meriç bir sözünde :”Dergiler edebiyatımızın köprüleridir”. Şairleri, yazarları bir araya buluşturup tanıştıran dergi dediğimiz yayın organlardır. Ben şahsen dergiler sayesinde birçok sanatçı, şair, yazar arkadaşlarımızla tanışma fırsatını buldum. Yüzlerini görmediğim, beklide bir bardak çayını içmediğim, ama yıllardır eserleriyle tanıştığım, sevdiğim şair ve yazarlar vardır.Eserlerini bir solukta okuduğum kişiler hep bu dergiler sayesinde olmuştur.Bir okul olarak tanıdığım ve öğrencisi olduğum dergilerde vardır.

Her çıkan derginin kendine özgü bir yayın ilkesi vardır. Ankara Edebiyat’ın Şubat 2008, sayı: 5’te Görüşler- Düşünceler “ başlıklı giriş bölümünde “Payda” yayıncılık adına yazılan yazıda:Gerek parasal yönden, gerekse içerik açısından güçlenip belirli bir çizgiye gelmenin koşullarını hepimiz biliyoruz. Ama bu koşulları bilerek çıktık yola. Bu bir sızlanma yazısı değil. Amacımız öncelikle Ankara ağırlıklı bir yazın dergisi olmak olmak. Bu, ülkemizin dört bir yanından dergimize ulaşacak nitelikli yazıların Ankara Edebiyat’ ta yer almayacağı anlamına gelmiyor. Ama altını çize çize bir kez daha vurgulamakta yarar var: Nitelikli yazıların… Önceliğimiz nitelikten yana.Dergimizin belirli bir yazınsal çizgiye ulaştırmanın yolunun “ nitelik’ ten geçtiğini biliyoruz.”

Ankara Edebiyat’ın Türk dili konusunda görüşü de şöyledir: Dil konusunda da tıpkı özenle izlediğimiz “ Türk Dili” dergisinin anlayışı içindeyiz.Ne diyor Türk dili:Yazınımız, ekinimiz, uygarlığımız, dilimiz için bakıma, özene görevli dergi.” Bizde aynı kanıda, aynı inançta, aynı düşüncedeyiz.” Dedikten sonra Atatürk konusunda da şunları vurguluyor :“ Ankara Edebiyat, Atatürk ilke ve Devrimlerine yürekten inanan, , aydınlığı, uygarlığı ve usu ( aklı ) savunan bir yazın dergisi. Dergimize gönderilecek yapıtlarda bu ilkelere uygunluğu arayacağız.”deniliyor.

Ankara Edebiyat’ın içinde yaralan güzelim yazı ve şiirlerden örnekler vermeği çok arzu ederdim. Köşem müsait olmadığı için yazımı kısa kesmek zorundayım. Ancak değerli öğretmen araştırmacı yazar ve benimde her zaman örnek aldığım, saygı duyduğum, yapıtlarını, ürünlerini severek okuduğum değerli eğitimci- yazar sayın Murat Özmen’ ın “ Basınımızdan Yansımalar” başlıklı yazısından bizim Söke’ yi de unutmamış, öncelikle kendilerine teşekkürlerimi sunuyorum.Söke’de yayımlanan Beşparmak, Sarızeybek, Pamukkale Güneşi gibi dergilerden söz ediyor, bizlere başarı ve tebriklerini yazıp, teşvik edici göndermelerde bulunuyor.Sırası gelmişken bende burada Söke kültürünü yaşatanlar adına sayın Murat Özmen’e ve Ankara Edebiyat’a teşekkür ediyorum..

Ankara Edebiyat’a uzun ömürler diliyorum, Sanatımıza, . Kültürümüze değer verenlere sağlık veriyorum.dergiyi çıkaranlara, .Maddi ve manevi katkıda bulunanlara, ürünleriyle bizleri aydınlatanlara eserleriyle yer alanlara Söke’den selam ve saygılar, başarılı dileklerimi sunuyorum. Dergide yer alan Hazım Zeyrek’in “ DEĞİL” başlıklı şiiriyle sözümü bağlamak istiyorum:

Varım her türlü düşünceye

Düşüncesizliğe hayır.


Varım her türlü özgürlüğe

Sorumsuzluğa değil,


Varım demokrasiye

Kurnazlığa değil,


Varım dostluğa, kardeşliğe

Yüze bir arkaya bire değil,


Varım yan yana can cana yaşamaya

Senlik benliğe değil.


Varım hakça bölüşmeye

El altından götürmeye değil.


Varım Türkiye’m her taşını korumaya

Bir çakıl taşını bile bölmeye değil.


Meraklısı için: Ankara Edebiyat Dergisi

Payda Yayıncılık İnkılap Sk. Örnek İşhanı. No: 8 / 68.

TEL :0312- 430 30 17- 0312 34 64. Kızılay / ANKARA.

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..