Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mayıs '09

 
Kategori
Spor
 

Bir Galatasaraylı gözüyle 6-0, öncesi ve ötesi

Bir Galatasaraylı gözüyle 6-0, öncesi ve ötesi
 

Şüphesiz 6-0'lık skor 7-0 gibi tarihi bir skordur.


Bazı olaylar vardır ki üzerinden uzun yıllar geçse de unutulmazlar. Bir 6 Kasım günü fenerbahçeye 6-0 gibi bir skorla yenilmek de Galatasaraylılar için unutulmaz bir olaydır şüphesiz. Tabii söylemeye gerek var mı bilmem ama bu durum fenerliler için de aynıdır. Sanki Galatasaraylılar o günü unutuyormuş gibi sürekli hatırlatmaya çalışmalarından açıkça belli olmaktadır unutmadıkları. Kabul ediyorum, böylesine bir derbi için 6-0 muhteşem bir skor. Ama fenerliler için orada başlayıp orada biten bu hayatta başka neler oluyor bir de onları konuşalım istedim bugün.

Önce, tarihimizden çok meşhur bir olayı hatırlatarak başlayalım sözlerimize:

Kıbrıs adasının 1570 tarihinde Osmanlılar tarafından alınması üzerine, Osmanlı İmparatorluğu'nun deniz kuvvetleriyle; Venedik, Papalık ve İspanya devletlerinin birlikte meydana getirdikleri Haçlı kuvvetlerinin 7 Ekim 1571 günü İnebahtı’da yaptıkları deniz savaşı Osmanlıların mağlûbiyeti ile sonuçlanmıştı. Bu savaşın üzerimizdeki tesirini anlamak isteyen Venedik elçisi Sokullu Mehmet Paşa’ yı ziyarete gelmişti. Büyük devlet adamı derhal vaziyeti kavrayarak ve elçiye söz sırası bırakmadan şöyle demişti: “Siz söylemeseniz de ziyaretinizin hakiki sebebini anlıyorum. Cevabım şudur: Biz Kıbrıs’ı almakla sizin kolunuzu kopardık siz de İnebahtı’da donanmamızı yakmakla bizim sakalımızı kestiniz. Kesilen sakal çabuk uzar ama koparılan kol bir daha yerine gelmez.”

Şimdi bunun bizim konumuzla ne gibi bir ilgisi var onu anlatalım:

2002-2003 SEZONU

Tarih 6 Kasım 2002, yer Ş.Saraçoğlu stadı: Fenerbahçe:6 - Galatasaray:0
Açık yüreklilikle söylemek gerekirse her Galatasaraylıyı derinden yaralayan bir maç olarak tarihteki yerini almıştır. Her türlü başarısızlıklarını, istatistiklerdeki her türlü geride kalışlarını “en çok kim yendi?” sorusu ile kapatmaya çalışan fenerliler için tutunacak ikinci bir dal olmuştur. Fenerbahçenin tarihi burada kapanmaktadır şimdilik, o günden bu yana anlatacak yeni bir konuları henüz yoktur. Peki, bu çok meşhur maç sonucunda o sezon ne olmuştur? Beşiktaş’ın 85 puanla şampiyon olduğu o sezonda Galatasaray 77 puanla ikinci, fenerbahçe 51 puanla altıncı (6 rakamı ilginç bir tesadüf) olmuştur. Yani o sezon fenerbahçe Galatasaray’ın sadece maçın sonucu itibariyle sakalını kesmiştir.

Tarih 8 Mart 2003, yer A. Sami Yen stadı: Galatasaray:2 – Fenerbahçe:0
Maçın rövanşı alınmış fakat bu Galatasaraylıların üzüntüsünü hafifletmemiştir. Sakal tıraşı bile sayılmaz diyebiliriz.

2004-2005 SEZONU

Tarih 11 Mayıs 2005, yer Olimpiyat stadı: Galatasaray:5 – Fenerbahçe:1
O tarih itibariyle kupayı en son 1983 yılında yani 22 yıl önce almış olan fenerbahçe açısından Galatasaray’a oranla çok daha önemli bir maç. Bir kupa finali de olmasına rağmen tarihi bir sonuç. Yüzlercesi oynanan herhangi bir lig maçı değil, bir kupa finali*. Bu bir kol koparılması olayıdır. Ayrıca 6-0’lık maçın rövanşı alınmıştır. Aradaki fark aynı değil diyenlere 7-0’lık maçı hatırlatırım.

2005-2006 SEZONU

Bu sezonu Denizli beraberliği sonucu ikinci tamamlayan fenerbahçenin yaşadığı travmanın da 6-0’lık skorda Galatasaraylıların yaşadığından az olmadığına eminim. O sezon da şampiyon olsa 2006-2007 sezonu ile birlikte 4 kez üst üste şampiyon olacak fenerbahçenin (Lyon gibi) belki de beşinci veya altıncı şampiyonluklarını engellemek pek kolay olmayacaktı. Her türlü imkânsızlıklara rağmen o sezon şampiyonluğu sonuna kadar kovalayarak bu işin bilekle ve yürekle olacağını gösteren Galatasaray, fenerbahçenin kolunu kesiyordu şüphesiz. (Denizli maçında şaibe aramaktan yorulan ama yine de bulamayınca konuşacak bir mazeret üretemeyip, aslında kendi lehlerine olan 16 dakikalık uzatmayı dillerine dolayan fenerbahçelilere söyleyecek mantıki bir şey bulmakta zorlandığımı itiraf ediyorum.)

2007-2008 SEZONU

Tarih 8 Aralık 2007, yer Ş.Saraçoğlu stadı: Fenerbahçe:2 - Galatasaray:0
Herhangi bir ezeli rekabet sonucundan öteye gitmeyen bir maç. Sonuç; fenerlilere sevinç, o kadar. Sakal tıraşı, belki.

Tarih 27 Nisan 2008, yer A. Sami Yen stadı: Galatasaray:1 – Fenerbahçe:0
Son üç haftaya girilirken 31 hafta sonunda iki takımın da 70 puanla şampiyonluk kovaladığı bir ortamda oynandı maç. Ve bu maçta alınan galibiyetle şampiyonluk bir kez daha fenerbahçenin elinden acı bir şekilde alındı Galatasaray tarafından. Yani Galatasaray bir kez daha kolunu kesti fenerbahçenin.

Hani dememiz o ki; hangi dönemde Galatasaray fenerbahçeyi yenmişse sonuçları acı olmuştur. Ama dedik ya, fenerliler için tarihin şanlı yaprakları pek fazla olmadığından olsa gerek, hep 6-0’ı söylerler. Biraz da 4-3 lük maçı.. 6-0’lık skorla beraber fenerin şanlı tarihi kim bilir bir daha ne zaman açılmak üzere kapanmıştır. Ancak sürekli 6-0’dan bahsetmekte olanlara hatırlatıyorum ki; 7-0 daha büyük bir sonuçtur. Bu sonucun sadece 7 kişi tarafından alınması ise korkunç bir olaydır, yeryüzünde eşi benzeri yoktur ve hiçbir maçın sonucu bu kadar acı olamaz. 7 kişi ile bu skor 500 yılda bir belki olur. “Ohooooo bu maç taaa ne zaman oynanmış, tarih olmuş” diyenlere de hatırlatalım: 6-0’lık sonuç da bir tarihtir, bu sezon oynanan bir maç değildir.

Tek özel yanı bu maç olanlara; başarılar, “ilk”ler ve “tek”lerle dolu tarihimizden verilebilecek olan cevabımız bildiğinizden veya tahmin edebildiğinizden çok daha fazladır.

Ne mutlu Galatasaraylı olana!..

Dip not:

* İki ekip arasında oynanan final sayısı bu maç hariç toplam üç tanedir ve hepsini Galatasaray kazanmıştır:

1963 Galatasaray – Fenerbahçe 2-1 ve 2-1
1965 Galatasaray – Fenerbahçe 0-0 ve 1-0
1996 Galatasaray – Fenerbahçe 1-0 ve 1-1

 
Toplam blog
: 293
: 1063
Kayıt tarihi
: 07.11.08
 
 

Sporun bir kavgadan çok; ahlak, mücadele, eğitim, zeka ve dürüstlük olduğuna inanıyorum. Doğaya, ..