Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mart '18

 
Kategori
Dünya Kadınlar Günü
 

Bir Gün Değil Her Gün Kadınlar Özel

Bir Gün Değil Her Gün Kadınlar Özel
 

Yıl olmuş 2018, aylardan Marta geldik bir bakmışız ki 8 Mart... Tarihsel bir bakış açısı katalım olaya, 1800 yıllarda kadınlar seslerini duyurmak için el birliğine başvuruyorlar. Sesleri az da olsa duyuluyor, Bİrleşmiş Milletler 20. yüzyıl ortalarında 8 Mart'ı resmi olarak Dünya Kadınlar Günü ilan ediyor. 

Türkiye de ise durum daha karışık. Osmanlı zamanında konuşmacılar çıkıyor, konuşuyor. Bizim için yakın tarih 20. yüzyıl başları tabiki. Tarihlerin farkında olursak Cumhuriyetib gelmesiyle, kadın haklarının temellerinin atılmasıyla da biraz sesler yükseliyor. 

Seslerini duyurmak isteyenler sokaklara çıkıyor, belirli gruplar halinde toplanıyorlar. Bu özel bir durum. Çünki kendilerine ait gruplar oluşuyor ve bununla kalmıyor, bir takım etkinliklerle zenginleştiriyorlar. İşte burada dikkat çekmek istiyorum. Doğru veya yanlış olarak yorumlamaya değil, bir güne anlam katmaya verdiğimiz değere dikkat çekmek istiyorum. 

Yıllar geçiyor, sokaklarda gördüklerimizden korkar olduk. Hatta sokaklardan korkar olduk. Seviyorduk yürümeleri, yürüyüşleri... Şimdi çıksak ayrı çıkmasak ayrı dert. 

Gün geldiğinde, martın sekizinden bahsediyorum, çevrenizdeki insanlara özellikle kadınlara bakın. Bugün cinsiyet ayırmadan herkesin emeklerini paylaştığı duyurduğu bir gündür. Çalışan kadınların, evde olanların ve yaşam mücadelesi içinde kaybolanların seslerinin kulakramızda duyulacağı gündür. Bir güne sığamaz elbet olmuşlar ve olacaklar, dünya yaşandığı kadar büyük olmayabiliyor bazen bir güne tıkıştırıveriyoruz işte. 

Geride bıraktıklarımız ve bıraktıylarıyla kendilerini yaşatanlar, hayatta olup da kendilerini yaşatmak için çabalayanlar; Dünya Kadınlar Gününüz Kutlu Olsun!

 

 
Toplam blog
: 2
: 154
Kayıt tarihi
: 05.03.18
 
 

Güzel günler gelecek diyerekten, anıları biriktiyorum. Kitapları çok sevdiğimden, kelimelerle oyn..