Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '14

 
Kategori
Sinema
 

Bir moda devinin bunalımları

Bir moda devinin bunalımları
 

Pierre Niney mükemmel bir YSL olmuş


Yves Saint Laurent

Yönetmen : Jalil Lesbert

Oyuncular: Pierre Niney, Guillaume Gallienne, Charlotte Le Bon.  

Cesur çizgileriyle kadını daha seksi göstermiş ünlü modacı Yves Saint Laurent’ın yaşamı ölümünden beş yıl sonra beyazperdeye yansıdı. Film, o zamanın bir numarası Dior’un yanında asistan olarak çalışmaya başladığı dönemden başlıyor. Dior’un geleneksel tasarımlarına enerjik çizgiler getirdiğini ve o’nun ani ölümünden sonra daha 21 yaşında modaevinin başına getirildiğini görüyoruz. Çocuksu, içe kapanık kişiliğiyle  işlerin yönetim kısmından uzak durur. Sadece yaratıcılıkla ilgilenir. Dior markasıyla yaptığı ilk defile ufak tefek eleştirilere rağmen beğenilir. Eşcinselliği nedeniyle çevresindeki pervane mankenleri es geçer ve yaşamını Pierre Bergé ile paylaşmaya başlar.

Genç yönetmen Jalil Lespert, moda devinin yaşadığı inişlere odaklanmış. Eşcinselliği, depresyonları, uyuşturucuya düşmesini, hayatının her kademesini kontrol altında tutmaya çalışan sevgilisi ve ortağı Bergé ile gel gitlerle dolu ilişkisini ön plana taşımış. Salondan birkaç parlak defile sahnesinin dışında modada neyi değiştirdiğini, sanatsal devrimlerini tam öğrenemeden çıkıyoruz . Wikipedia’ya başvurmak şart oluyor. İyi başlayan anlatım ilk bölümün sonunda tıkanıyor ve tek düze tekrarlara dönüşüyor. Laurent’ın nerede kadim dostu Catherine Deneuve ? Arka plandaki dönemsel olaylar, bilhassa Cezayir Savaşı zayıf işlenmiş. Lespert daha iyi kullanabileceği bir malzemeyi heba etmiş. Çekimler ve kostümler çok iyi.

Oyunculuklar tek kelimeyle mükemmel. Fransa’nın tiyatro mabedi Comédie Française oyuncusu Pierre Niney modacının kimliği içine gömülmüş. Beden dili, konuşma tarzı her şeyiyle O olmuş. Hayat arkadaşını canlandıran yine aynı tiyatrodan Guillaume Gallienne ise Bergé rolünde parlıyor. Filmin en güzeli ise YSL'ın ilham perisi güzel manken Victory'i canlandıran Charlotte Le Bon.    

 
Toplam blog
: 223
: 1093
Kayıt tarihi
: 12.01.11
 
 

İzmir’de doğdu. Viyana Tıp fakültesini bitirip doktor ünvanını aldıktan sonra Genel Cerrahi ihtis..